CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Selectie foto din colectia MUZEULUI MASONIC

Sambata, August 22, 6009

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti – împreună cu Marea Lojă Naţională a României, au organizat şi facut un Muzeu Masonic, un Magazin Masonic şi o Bibliotecă Masonică.

Muzeul Masonic – este o realizare de mare succes, pentru că scoate la lumină în premieră, obiecte masonice, documente masonice, din perioada interbelică şi până în prezent – care au fost folosite la Actul Marii Uniri – pecetluind pentru totdeauna, unitatea românilor – cu o singură ţară, o singură credinţă şi un singur Domn.

Muzeul Masonic, se alătură colecţiilor masonice existente în ţara noastră, ex: Colecţia masonică a baronului Samuel Von Brukenthal, Colecţia masonică a lui Sadoveanu, Mare Maestru, Colecţii masonice de la Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi Cluj Napoca – Colecţia masonică a Marelui Orient al României .
A se şti că – Vaida Voievod împreună cu toţi membrii delegaţiei care a participat la 1919 la Conferinţa de Pace de la Paris – au fost iniţiaţi incorpore în R.:L.: Ernest Renan a Marelui Orient al Franţei.
Astfel, diplomaţia românească s-a apropiat de marile cancelarii externe pentru a-şi urmări interesele interne naţionale.
Iată, aportul de această dată, al Marelui Orient şi nu al altcuiva, la tranformările benefice pe care România le-a avut.
În viitor Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, intenţionează să organizeze expoziţii masonice de mare anvergură, deschise pentru toţi românii, astfel încât să ne cunoaştem şi mai bine istoria. În luna mai, tot noi, găzduim cel mai important eveniment de după 1989 şi anume, lucrările Consiliului Coordonator al A.M.M.L.A. – Asociaţia Muzeelor, Bibliotecilor, Librăriilor şi Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles – practic de pe tot globul.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, organizează 2 expoziţii masonice, cu sprijinul Academiei Române şi a Muzeului Naţional de Istorie a României care vor conţine documente, obiecte ale instituţiilor sus menţionate precum şi de la alte muzee şi bliblioteci din ţară, pe care Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, le-a identificat, în decursul anilor.
Este un prilej de a arăta membrilor A.M.M.L.A., personalităţi avizate în francmasonerie, ca România are o istorie, tradiţie masonică de câteva sute de ani, că suntem un popor creştin, care şi-a ocupat locul legitim în lume.
Magazinul expune urmatoarele lucruri:
– cãrti masonice si reviste masonice din tari si din
strainatate.
– obiecte masonice din metal pretios, piatra, tesaturi, cristal, lemn.
– sorturi, manusi, colane, papioane, cravate, etc., de la gr. 1-33, în Ritul Scotian Antic
si acceptat.
– decoruri si accesorii.
– insigne si bijuterii masonice.
 

 


Muzeul “Prima scoala romaneasca”
In Scheii Brasovului, sub egida bisericii voievodale “Sf. Nicolae” (monument istoric din veacul al XV-lea), din anul 1961 a luat fiinta Muzeul Primei Scoli Românesti, devenit astazi un complex muzeal, care adaposteste cel mai mare tezaur muzeistic bisericesc si patrimonial din Transilvania, expunând in opt obiective muzeale, carti, documente si obiecte muzeale unice.
Muzeul scolii, continând tematic “Sala de clasa Anton Pann”, “Tiparnita diaconului Coresi”, “Cartea – factor de unitate nationala”, “Cartea si
carturarii brasoveni” este completat prin alte sapte obiective muzeale: “Muzeul Ex-libris” (21.000 piese); “Muzeul Junilor brasoveni”(cu traditiile lor dacice); “Casa memoriala Tudor Ciortea”; “Muzeul Anton Pann si George Ucenescu”; “Muzeul Constantin Brâncoveanu”; “Muzeul de pictura {tefan Mironescu”; “Camerele memoriale Nicole Titulescu si Ion Colan”.
In cadrul complexului se afla Arhiva si Biblioteca veche, adapostind, intre altele, cca. 4000 carti vechi; 30.000 documente cu valoare istorica, icoane, tablouri s.a. intre valorile deosebite mentionam: 13 tiparituri ale diaconului Coresi; Cazania lui Varlaam – l643, in 9 exemplare; Biblia de la Bucuresti – 1688; indreptarea legii – Targoviste – l652; Evanghelia de la Govora – 1646; Cartile {colii Ardelene; prima opereta româneasca – Crai nou; picturi pe sticla, metal, pânza si musama ale lui Constantin Lecca si Misu Popp s.a.. Dintre manuscrisele unice, mentionam Omiliarul din veacul al XI-XII; manuscrise de secol XIV-XV, continuând texte din Ion Gura de Aur, Efrem Sirul si Ion Cantacuzino. Multe manuscrise confirma existenta unei scoli de copisti in Scheii Brasovului, iar scoala, care pâna nu de mult era datata pentru veacul al XVI-lea, se dovedeste a fi inca in veacurile XI-XII de când dateaza Omiliarul folosit ca manual scolar, ea fiind confirmata si de bula papala de la l392, precum si de cronica locala, care consemneaza zidirea ei in piatra la anul 1495. In ultimul timp, in cadrul cercetarii noastre am putut identifica primul Parimiar românesc din veacul al XVI-lea; mai multe izvoare precoresiene; prima tiparitura slava din lume (Cracovia – 1491); cronica lui Mihai Viteazul tiparita la Nurenberg in anul l603; ma-nuscrise din veacul XIV de la bulgari, tiparituri ale lui Bojidar Vukovoci de la sârbi, prima Biblie a rusilor (Ostrog – 1581 – 2 exemplare). Exista, insusi un bogat fond de manuscrise, tiparituri si documente nestudiate.
In ciuda unui evident tezaur de interes national si international, complexul muzeal din Schei, desevit doar de patru angajati (director, supraveghetor, ingrijitor si paznic) este lipsit de buget, singurul venit provenind de la vizitatori.

Neinclus in circuitul turistic si lipsit financiar de posibilitatea unei popularizari, valorile adapostite aici de atâtea veacuri sunt predispuse unei dramatice degradari, motiv pentru care solicitam, in limita posibilitatilor sa ne sprijiniti pentru obtinerea unor fonduri financiare pentru acest muzeu prin masurile pe care Dumneavoastra le gasiti de cuviinta. Banii vor fi folositi pentru intretinerea muzeului, editarea unor publicatii menite sa promoveze imaginea acestui complex muzeal si realizarea microclimatului necesar depo-zitarii patrimoniului de carte si iconografic.

Pentru vizualizarea continutului revistei, dati click pe imagine !

 

ultim_1                       Cuvant Masonic-2

 

 

Cuvant Masonic-2                      cuva_4

 

cuva_5                                         cuva_6

 

 

cuva_7                             cuva_8

 

 

 

  Click  pe imagini pentru vizualizarea continutului!

Pentru  informatii,  carti documente, arhive studiu, contactati Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti. Presedinte dr. VIOREL DANACU 33°Contact: cuvant_masonic@yahoo.com

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Faci un comentariu sau dai un răspuns?