Muzeul Masonic
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti – împreună cu Marea Lojă Naţională a României, au organizat şi facut un Muzeu Masonic, un Magazin Masonic şi o Bibliotecă Masonică.
Muzeul Masonic – este o realizare de mare succes, pentru că scoate la lumină în premieră, obiecte masonice, documente masonice, din perioada interbelică şi până în prezent – care au fost folosite la Actul Marii Uniri – pecetluind pentru totdeauna, unitatea românilor – cu o singură ţară, o singură credinţă şi un singur Domn.
Muzeul Masonic, se alătură colecţiilor masonice existente în ţara noastră, ex: Colecţia masonică a baronului Samuel Von Brukenthal, Colecţia masonică a lui Sadoveanu, Mare Maestru, Colecţii masonice de la Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi Cluj Napoca – Colecţia masonică a Marelui Orient al României.
A se şti că – Vaida Voievod împreună cu toţi membrii delegaţiei care a participat la 1919 la Conferinţa de Pace de la Paris – au fost iniţiaţi incorpore în R.:L.: Ernest Renan a Marelui Orient al Franţei.
Astfel, diplomaţia românească s-a apropiat de marile cancelarii externe pentru a-şi urmări interesele interne naţionale.
Iată, aportul de această dată, al Marelui Orient şi nu al altcuiva, la tranformările benefice pe care România le-a avut.
În viitor Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, intenţionează să organizeze expoziţii masonice de mare anvergură, deschise pentru toţi românii, astfel încât să ne cunoaştem şi mai bine istoria. În luna mai, tot noi, găzduim cel mai important eveniment de după 1989 şi anume, lucrările Consiliului Coordonator al A.M.M.L.A. – Asociaţia Muzeelor, Bibliotecilor, Librăriilor şi Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles – practic de pe tot globul.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, organizează 2 expoziţii masonice, cu sprijinul Academiei Române şi a Muzeului Naţional de Istorie a României care vor conţine documente, obiecte ale instituţiilor sus menţionate precum şi de la alte muzee şi bliblioteci din ţară, pe care Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, le-a identificat, în decursul anilor.
Este un prilej de a arăta membrilor A.M.M.L.A., personalităţi avizate în francmasonerie, ca România are o istorie, tradiţie masonică de câteva sute de ani, că suntem un popor creştin, care şi-a ocupat locul legitim în lume.
Magazinul expune urmatoarele lucruri:
– carti masonice si reviste masonice din tari si din strainatate.
– obiecte masonice din metal pretios, piatra, tesaturi, cristal, lemn.
– sorturi, manusi, colane, papioane, cravate, etc., de la gr. 1-33, în Ritul Scotian Antic si acceptat.
– decoruri si accesorii.
– insigne si bijuterii masonice.
Relatii la tel. 0740.701.915.
cuvant_masonic@yahoo.com
Mic dictionar de termeni masonici
- Francmasoneria este o societate initiatica, avand o forma traditionala, compusa din loji si obediente.
- Loja este unitate de baza a Francmasoneriei.
- Loja este autonoma si suverana.
- Obedienta este structura administrativa care reuneste mai multe loji de pe teritoriul unui stat sau din mai multe state.
- Obedientele poarta numele de Mari Loji sau de Mari Oriente.
- O obedienta este condusa de un Mare Maestru si de un Mare Consiliu, alesi in mod democratic in urma unui Convent de reprezentantii tuturor lojilor.
- In timpul lucrarilor lojii sunt prezente la vedere simbolurile masonice: Cartea Legii Sacre, Echerul si Compasul, Drapelul National si Stema Lojii.
- Locul unde se intruneste o loja se numeste Templu.
- In cadrul unei loji se pot primi doar trei grade: gradul 1 (ucenic), gradul 2 (companion) si gradul 3 (maestru).
- De la gradul de maestru, masonii pot obtine alte grade activand in unul dintre rituri: Scotian Antic si Acceptat (care are 33 de grade)