Masoneria Romana, de la 1874-1883
Bucuresti, 09 septembrie 2011 – Cuvantul Marelui Maestru Ad-Vitam Fr. Viorel Danacu, referitor la unele date istorice privind Masoneria Romana, de la 1874-1883
In alte prelegeri am vorbit despre lojile romane sub Obediente straine pana la fondarea Marelui Orient al Romaniei, precum si despre activitatea si daramarea acestuia. Prelegerea de astazi are ca subiect cateva date istorice ale Masoneriei Romane de la 1874 pana in 1883. Imediat dupa razboiul de neatirnare, au aparut in Tarile Romanesti Loji sub o noua Obedienta si anume sub Marele Orient Lusitanian-Unit sau Portughez, al carui reprezentant a fost C. Moroiu.
Dupa cum am aratat C. Moroiu fusese initiat in Loja « Intelepti din Heliopolis » la data de 9-21 iunie 1874 si a fost facut Maestru in 12/24 iunie 1875. Cu ocazia izbucnirii razboiului, C. Moroiu demisioneaza din Loja si pleaca la Braila, iar de aici in campanie. In timpul campaniei – ca mobilizat – cu gradul de capitan caci fusese ofiter activ, cantoneaza in satul Ostrov de langa Silistea. Aici fondeaza el o Loja si o numeste “Steaua Dunarii”.
Pentru a regulariza Loja cit şi fraţii pe care ii iniţiase, se adresează la 28 septembrie 1878 Marelui Orient Lusitanian şi acesta primeşte noua formaţie sub Obedienţa sa,elaborând Patenta cu numarul 125 din 15.01.1879 pentru Loja ,,Estrela del Danubio” în Orientul Ostrov lucrând în Ritul Francez.
Prin intermediul lui mai sunt create şi regularizate alte câteva Loji, ,,Romania” la Iaşi, ,,Steaua Polară” la Fălticeni.
Indata ce Moroiu a primit Patenta de la Marele Orient Lusitanian, s-a strămutat cu Loja în Bucureşti şi îl găsim în acel an 1879 adresându-se Marelui Orient al României pentru a fi primit sub noua Obedienţă. Această cerere îi este însă refuzată. De aceea reia relaţiunile de amiciţie cu Loja ,,Les Sages d Heliopolis,, noua formaţie sub Marele Orient al Franţei cu Tavernier şi Mosen Ascher. În 12 decembrie 1879 Moroiu este ales chiar demnitar în Loja „Les Sages d’Heliopolis” şi la refuzul acestuia de a primi demnitatea, Loja îl alege Garant de Amiciţie.
Pentru ce motive nu ştim, prietenia lui Moroiu cu Loja „Les Sages d’Heliopolis” se strică şi aceştia prin Planşa din 27 martie 1880 îl invită să se prezinte la judecată.
“Precizari: In Tarile Romanesti, sunt create loji care functioneaza sub auspicile unui Mare Orient strain, este vorba de Marele Orient Lusitanian – Unit si nu a unei Mari Loji starine. C. Moroiu, reprezenta un Mare Orient si nu o Mare Loja. Nu a fost agreat nici de Marele Orient al Romaniei si nici de Marele Orient al Frantei.”
Moroiu refuză să se prezinte, protestând că a rupt relaţiile de vreo două luni. Punctele de acuzare sunt:
1) de Ordin Profan: a fost îndepărtat din armată pentru purtare nedemnă de un ofiţer;
2) de Ordin Masonic:
a) singur cu de la sine putere şi-a acordat toate gradele Ritului Scoţian, Ritului Memphis şi de Misraim,
b) acorda şi împărţea grade, iar taxele le încasa în folosul lui personal,
c) a ocupat numele Lojei „Steaua Dunării” constituită în 6 octombrie 1856. Procesul are loc şi prima acuzare nu este luată în considerare, constatând că Moroiu deşi fusese eliminat din Oştire, totuşi prin puterea sa în faţa inamicului, a fost reabilitat în onoare. A doua acuzare a fost găsită întemeiată şi prin Planşa din 19-31 mai 1880 Loja „Les Sages d’Heliopolis” îi comunică că este exclus din Ordin. Această excludere nu îl jenează prea mult pe Moroiu şi îl vedem că în 5 iulie 1880 demisionează din demnitatea de Venerabil a Loji „Steaua Dunarii” nr. 125 pentru a avea mai mult timp liber pentru a duce la îndeplinire hotarârea ce a luat-o de a fonda o Mare Unitate Masonică Românească.
„C. Moroiu este judecat in Tribunalul Masonic, al cui? Al carei Mari Loji sau Mare Orient? Romanesc, strain? Clar ca l-au exclus din Ordin”.
Câţiva frati aderă în 7 şi 8 septembrie 1880, reprezentând Loja ,,Steaua Dunarii”, Loja ,,Ilfovul”, Loja fondată ad-hoc pentru acest scop, precum şi Loja Capitoliu, ,,Steaua Dunarii”, se întrunesc la Moroiu acasă în strada Morfeu nr. 27 şi hotărăsc fondarea Marii Loji Naţionale Române. Dar nu toţi membrii acestor trei Loji aderă la propunerea lui Moroiu şi vedem că o parte din Loja „Steaua Dunarii” şi Loja „Ilfovul” continuă şi mai departe activitatea sub Marele Orient Lusitanian.
„Preasarbatoritele zilei de 07 si 08 septembrie 1880 ca fondatoare ale Marii Loji Nationale Romane, la strangerea catorva frati la Moroiu acasa, din doar 2 loji, deci nici macar 3 loji regulare, neexistand un Convent oficial de organizare a Marii Loji Nationale Romane, nu sunt argumente sau probe care sa confirme regularitatea constituirii unei Mari Loji. Schisma din aceste loji, unii acasa la Moroiu, altii ramanand sub Marele Orient Lusitan arata o incapacitate organizatorica a masoneriei romane, fara o identitate masonica romaneasca.”
Circulara pentru a anunţa noua formaţie masonică pleaca în lume şi în acelaşi timp, Marele Orient al Frantei publică în noiembrie 1880 Decretul de izgonire din masonerie a lui Moroiu. Tot atunci şi Marele Orient Lusitanian împănează toate puterile masonice cu circulare relative la Moroiu şi la excluderea lui din Ordinul Masonic.
Moroiu nu se dă învins şi în 5 noiembrie 1880 trimite o circulară prin care anunţă reorganizarea Marii Loji Naţionale Române având ca Mare Maestru pe colonelul Antoine Costiescu. Începutul a fost cu fragmentele a două Loji şi a unui Capitoliu, Moroiu parvine să creeze Marea Putere Masonică , care merge profesând până în 1883, când o mare parte din fraţi îl părăsesc.
„Din nou Marele Orient al Frantei il izgoneste pe Moroiu si-l exclude, anunta toate cancelariile, se incerca din nou organizarea unei grupari masonice din cativa frati, care pana la urma si acestia il parasesc. Iata, practic, ramane aproape singur.”
În 1880 se constituiesc 4 Loji noi: „Aurora” în Focsani, „Hiram” în Braila, „Preponderenţa” în Buzău şi „Concordia” în Roman, iar anul 1881 este unul deplin progres a Marii Loji Naţionale Române.
Prima putere care recunoaşte noua fundaţie este Marele Orient Spaniol . În februarie 1881, Marea Loja schimbă Garanţii de Amiciţie cu 11 Mari Puteri Masonice. Adunarea Generală din 4 martie 1881 alege un nou birou al Marii Loji şi C. Moroiu este numit sau mai bine zis se alege Mare Maestru pe termen de 3 ani. Tot acum se ia hotarârea baterii unei medalii. Cu ocazia Adunarii Generale din 8 septebrie 1881 se fondează Supremul Consiliu pentru Ritul Scoţian Antic şi Acceptat şi pentru Ritul Egiptean Reformat.
În acest an se fondează Loja „Oltul” în Slatina şi Loja „Prahova” din Orientul Ploieşti care lucrau sub Obedienţă Portugheză se unesc cu Marea Lojă.
În 4 decembrie 1881 Moroiu constituie şi un Suveran Sanctuar pentru Ritul Antic Primitiv de Memfis.
În octombrie 1881 se fondează Loja „Uniune şi Fraternitate” în Orientul Rusciuk în 29 noiembrie 1881 Loja „Progresul” în Craiova, la 14 decembrie Loja „Armonia” în Piteşti precum şi Loja „Traian” în Turnu Severin şi „Socrate” în Bucureşti.
„Cu toate aceste se autointituleaza Mare Maestru, bate medalii, initiaza in continuare, infiinteaza Ritul Scotian Antic si Acceptat, Ritul Antic si Primitiv Memphis, Ritul Egiptean, Reformat. Ma intreb cu cine foarmeaza aceste Rituri, daca toti l-au parasit? Cine i-a dat lui Patentele de constituire ale acestor Rituri? Cred ca au fost create doar pe hartie si doar in mintea lui Moroiu, care visa prea mult, rupt fiind de realitate.”
Anul 1882 este anul cel mai înfloritor al Marii Loji. Marea Loja fondează Suveranul Capitoliu ,,Balcanii” la Rusciuk ,,Steaua Moldovei” la Roman, ,,Cavalerii Dobrogei” la Tulcea, „Cuza Voda” la Dorohoi, „Farul” la Constanţa, „Steau Lidului” la Mangalia, iar Moroiu pleaca în luna lui august în străinătate la Paris, Londra, Bruxelles pentru a combate acolo intrigile şi calomniile duşmanilor lui. Dar cu toata stradania lui, germenul zazaniei si discordiei, a aparut si in Marea Loja si toate manevrele lui nu reusesc, sa inlature zazania care este cauzata de Lojile straine, din tara si mai ales de cele italiene, care convoaca un Congres General al tuturor Lojilor Romane pentru 20 decembrie 1882. Acest Congres avea ca scop unirea tuturor lojilor din tara cu Marea Loja, insa fara Moroiu. Multe din Lojile Marii Loji au aderat la aceasta propunere si vedem ca Moroiu isi ia toate masurile de siguranta pentru a mentine si pe mai departe lucrativul Post. Introduce un nou Rit, Ritul de Royal Arch, la 15 noiembrie 1882.
„Infiinteaza Marea Loja, prin fondarea de loji, dar zazania dintre ele este intretinuta de lojile straine si din Italia, care vroiau unitatea lojilor romane, dar fara Moroiu. Iata, nici strainii, nu numai romanii lui, nu-l mai vroiau pe Moroiu. De ce? Face alt Rit de Royal Arch, pe celelalte le-a dezvoltat, cine le conduce? el pe toate? Incredibil…”
Fondeaza o Loja in 8 octombrie 1882 cu numele de „Propagande de Memphis”, in care Loja sunt afiliati cei mai buni masoni cu scopul de a combate pe invinuitii Marii Loji si a raspandi Ritul de Memphis.
Finele anului 1882,vede Marea Loja, in mare fierbere, multi Venerabili demisioneaza iar cateva Loji iau fatis atitudine impotriva lui Moroiu, dintre care „Suveranul Capitoliu”, „Steaua Moldovei” din Roman, Loja „Concordia” din Roman, „Steaua Dunarii”, Ilfov si „Socrate” din Bucuresti, „Aurora” Focsani, „Traian” din Turnul Severin si chiar si Marele Secretar Adjunct al Marii Loji, fratele Cocarascu, este si el contra lui Moroiu.
Adunarea Generala din 25 martie, 1883, se anunta a fi furtunoasa cu toate ca Moroiu, isi luase toate masurile.
1. Jurnalul „Triunghiul” apartine Ritului Antic primitiv ca si tiparul lui;
2. Declara neregulate Loja „Concordia” si „Steaua Moldovei”;
3. Suspenda cativa Venerabili de Loji;
4. Suspendarea Lojei „Steaua Dunarii” la 14 februarie 1883 si la 18 martie 1883 o pune in adormire;
5. Elimina Lojile „Socrate” si „Traian”;
6. Declara neregulata Loja „Ilfov”;
7. Imparte o multime de medalii si decoratii la membrii Lojilor;
8. De asemenea, trece cateva Loji, din Ritul Francez, la Ritul de Memphis;
9. Fondeaza Lojile in Ritul Scotian, intr-un cuvant, se pregateste pentru marea lupta.
Intr-adevar, ziua de 20 martie 1883 a fost fatala Masoneriei Romane. Toate Lojile au fost prezente, chiar si cele eliminate, daramate, sau adormite, au fost prezente, si toate se aliaza impotriva lui Moroiu, pentru a demisiona. Acesta spune, ca ar vrea sa demisioneze, numai din postul de Mare Maestru al Marii Loji de Rit Francez, daca ar gasi un frate demn si capabil sa-l inlocuiasca.
La sugestia lui Moroiu se propune D.I. Sturza, dar este refuzat pe motiv ca este rosu. Si nu politic. Se propune apoi G-ralul Barozi, dar acesta refuza propunerea deoarece pleacă in străinătate. Lojile văzand ca Moroiu cauta tot felul de subterfugii, aleg ca Mare Maestru pe fratele Bazil Constantinescu Livianu, fostul Secretar al Marelui Orient al Romaniei si fratele Venerabilului Lojei „Steaua Dunarii” si se prezinta lui Moroiu pentru a-l instala in Demnitate.
Moroiu face un scandal enorm, refuza sa recunoasca aceasta alegere si sa instaleze pe noul ales, dar nu numai atat, paraseste si sedinta. Lojile in cap cu Bazil Livianu, se despart de Moroiu, ramanand ei mai departe, cu denumirea de Mare Loja Nationala Romana. Insa aceasta schisma, dispare peste cativa ani. Cu anul 1883, incepe declinul Marii Loji a lui Moroiu. Cu toate ca a introdus Ritul de Svedenborg si cu tot Votul de incredere ce l-a capatat la Adunarea Generala din 26 septembrie 1883, soarta Marii Loji este pecetluita.
„Alte incercari de excluderea a lui C. Moroiu, repetate in 1882 si in 1883, la cererea tuturor fratilor. Nu accepta nimic, sunt cateva propuneri pentru Mare Maestru, Moroiu le refuza si iar, fratii, se rup in doua tabere. Marul discordiei fiind Moroiu, infiinteaza alt Rit de Swedenbourg, degeaba.”
Nimic nu poate sa opreasca declinul, afacerea cu timbre false la 1890, desfacerea la 1906 a 21 membrii din cei 28 cati avea Marea Loja pentru a forma Loja „Romania” si in 1913 desfacerea altor membrii, pentru a se pune sub Obedienta Orientului de Franta, toate acestea fac ca la izbucnirea razboiului, Marea Loja Nationala Romana sa nu mai fie reprezentata decat prin cateva neamuri ale lui Moroiu gineri, cumnati, veri, etc. Si in cele din urma se desface prin moartea acestuia la 27 aprilie 1918. In timpul cat a durat Marea Loja Nationala Romana au fost multe si nenumarate Respectabile Loji in tarile noastre.
„Din cei 28 de membrii, 21 de frati formeaza o Loja, trec sub Marele Orient al Frantei, nu o Mare Loja si iar se desfac, ramand, ginerile, cumnatii, veri alui Moroiu, reprezentand Marea Loja Nationala Romana. Este evident despre ce Mare Loja vorbim? sau despre un Mare Orient de Franta, in niciun caz de o masoneriei cu o identitate masonica romaneasca.”
La 1880, 1881 existau urmatoarele Loji in Tarile Romane:
a. Marele Orient de Franta, cu Lojile „Union”, la Ploiesti, „Paix et Union” la Iasi, „Etoile de Severe” la Turnul Severin, „Le Progres de la Dobrogea”, la Tulcea;
b. Marele Orient de Roma, cu Lojile „Lumina” la Buzau, „Uniune” la Focsani, Lojă si Capitoliu „Constantin Negri” la Bacau, „Steaua Barladului” la Barlad, „Bistrita” la Piatra Neamt, „Il Grande Stefan” la Roman.
c. Marele Orient Lusitan, cu Lojile „Romania”, Nr. 128 la Iasi, „Steaua Polara” Nr. 131, Orient Falticeni, „Prahova”, Nr. 135, Orient Ploiesti, „Farul” Nr. 142, Orient Giurgiu, „Hiram”, Turnul Severin.
„Deci, existau: Marele Orient al Frantei, Marele Orient de Roma, in Italia si Marele Orient Lusitanian, deci nu exista nici o Mare Loja. Despre care Mare Loja se aduce aminte in sarbatoririle de astazi ale masonilor?”
Aici nu au fost enumerate si Lojile care au luat parte la formarea Marelui Orient al Romaniei si despre care nu am vorbit in tinuta precedenta.
Despre activitatea acestor Loji, aflam putine vesti bune, mai mult lucruri rele, insa aceste date le avem de la Moroiu, deci nu e de mirare. In fapt insa, caracteristic pentru acea perioada este o miscare antisemita, chiar in Loji, insa aceasta miscare este a se prezenta astfel.
Nu mai sunt admisi in unele Loji din Moldova Evreii Negustori, deoarece multi dintre acestia dupa ce au fost primiti masoni, au intrat in legaturi comerciale cu masoni din strainatate, obtinand marfuri pe credit. Dupa ce si-au indestulat pravaliile, cu tot felul de marfuri, au dat faliment, stornand tot activul astfel ca prin aceste procedee, nu numai ca au pagubit fratii dar chiar Masoneria Romaneasca, s-a pus sub o lumina foarte curioasa.
Pentru a preveni asemenea lovituri, multe Loji nu mai primeau evrei negustori.
Pentru aceste motive vom vedea nascand o multime de Loji fantome lucrative pentru reprezentantii marilor puteri in tarile noastre si astfel de Loji au fost sub Obedienta Marelui Orient De Roma, Loja „Dochia”, Orient Petrodava, Piatra Neamt, Loja „Bistrita”, adormita in octombrie 1882 si redesteptata sub numele de „Pionul”, nu admiteau evrei.
Loja „Traian” in Orientul Adjud, Loja „Alexandru Bruno”, in Orientul Fantanele, Loja „Lucia” in Orientul Bozian si sub Marele Orient Lusitanian, Loja „Aurora” in Craiova.
„Iata apoi aportul evreilor francamsoneriei care au pus sub o lumina foarte curioasa masoneria romana.”
In tot haosul decadei a noua de la 1880 la 1890, doua Loji se manifesta si isi justifica existenta. Loja „Viitorul” din Botosani, care fondeaza si construieste un azil de noapte si o cantina pentru saraci si Loja „Coroana Romaniei”, care convoaca o Adunare Generala a tuturor Lojilor din tara pentru fondarea unei Mari Puteri Masonice. Dar Circulara nu are nici un succes, la fel ca si aceea din 1890 din initiativa Lojei „Discipolii lui Pitagora”, pentru 5-6 dec., precum si a Marii Loji Reformate Romane din 1913, 14 sept.
„Deci, in realitate au existat 2 Loji, una care a facut un azil de noapte si o cantina, si cealalta care a incercat sa constituie o Mare Loja, si nu Moroiu, dar orice incercare de fondare a unei Mari Puteri Masonice Romanesti a esuat, de la un al altul..Aceste precizari pot provoca dialogul intre cunoscatori, pentru cunoastere, cine suntem noi? Simboluri sau semne? Ce alfabet alcatuim? Cine ne descifreaza? Si cand?”
Studiind in ultimii 7-8 ani mai atent, evenimentele consemnate in documentele din anii 1874-1883 si pana la intrarea in adormire, la venirea comunistilor, se observa clar urmatoarele:
1) In Romania Masoneria a fost aservita altor Puteti Masonice straine, unde serviciile de informatii straine au facut-o zob.
2) A lipsit unitatea francmasoneriei romane ca si institutie si implicatiile ei, si nu s-a creat o identitate masonica romaneasca.
3) Sentimentul fratern puternic diminuat a fost substituit de patriotismul si dragostea de tara si de pamant a marilor barbati de stat, romani ai acelor vremuri, initiati pretutindeni in lume in diferite Rituri si Obediente Masonice de peste hotare.
4) Este o Mare confuzie sa se spuna ca Moroiu a creat Marea Loja Nationala Romana, cand el a lucrat in slujba Marelui Orient Lusitanian, Portughez, eu am vazut arhivele la Lisabona, anul trecut si am vazut documentele originare, prezentate de Marele Arhivar, un profesor universitar, care confirmau munca de creatie a 6 Loji de Marele Orient Lusitanian pe teritoriul Romaniei. E admirabil!
Daca nu i-am acorda lui C. Moroiu, prezumtia de nevinovatie, adica faptul ca a vrut binele Romaniei, el fiind reprezentantul Marelui Orient Lusitanian, Portughez pe teritoriul Romaniei, deci vrea si binele Portughezilor in Romania, am crede ca avem de a face cu un Smeu care facea ce dorea si orice, care sa reprezinte unitatea masonica romaneasca, asa cum in zilele noastre exista un alt Smeu care se vrea seful tuturor masonilor romani, dar el nu stie sa vorbeasca in limba romana,
Se naste unul la 200 de ani. E bine !”
Cred ca este suficient pentru astazi si ma voi opri cu transmiterea celor de mai sus zise, cateva date istorice ale unor Ilustri Francmasoni din perioada 1874-1883 si care prin constinciozitatea lor, au asternut pe hartie cateva notite, care apoi pastrate cu sfintenie de copii, sunt pentru mine documente scrise, originale, care stau la baza acestui succint referat rostit astazi, in luna septembrie 2011 pentru a ridica din ceata asternuta peste francmasonii de astazi, care mai de care sarbatorind 130 de ani, de la Moroiu, sau de la infiintarea Marii Loji Nationale Romane, toti uitand ca prima loja masonica a fost infiintata de Anton Maria del Chiaro, la Galati, Loggia del Galazzi 1734 si alta la Iasi.
Sper ca intr-o buna zi, bunul Dumnezeu, sa-mi ajute sa prezint si o carte despre „Istoria Francmasoneriei Romane, de la origini si pana in prezent”, care sa aiba radacini mult mai adanci de 1734.
Doresc insa sa inchei prin a creiona cateva pareri proprii, ca un francmason, care abia incepe ucenicia, chiar daca sunt Venerabil de Loja de peste 15 ani, la mai multe Loji, 8 ani am fost Primul Mare Maestru,fondatorul,Marii Loji Nationale a Romaniei, Mare Trezorier al Marii Loji Nationale din Romania, Presedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, depozitar al multor arhive masonice originale si in xerocopie, primite din toata tara si de peste hotare, s.a.m.d., si anume, Romania a fost, este si va fi un spatiu adanc spiritual, cu simboluri, personalitati si o evolutie extraordinara, dar cu o masonerie framantata, aservita, fara o identitate masonica nationala.
Atunci ca si acum este bantuita de aceleasi hiene, colorate diferit, dar care provoaca o sucombare a Ordinului in detrimentul Romaniei.
Sunt uluit si totodata ingrijorat de faptul ca memoria colectiva a Istoriei Francmasoneriei Romane este foarte putin cunoscuta chiar de francmasoni, ca astazi toate Marile Loji din Romania isi asuma si disputa continuitatea de la 1880, de parca Masoneria ar fi o proprietate privata a cuiva, dar fara a cunoaste evenimentele reale de atunci.
Asadar, sigur ca evenimentele unor Mari Loji desfasurate acum sunt un prilej de bun augur pentru ca toti cei care au aplecare spre studiu si cercetare sa dezbata in cadrul unor astfel de Conferinte, la o masa rotunda, opinii diferite, evenimente petrecute si activitati masonice consacrate prin fapte, pentru a mai adauga cativa zeci si sute de ani in vechime, langa cei 130 de ani care si-i disputa.
Masoneria este una singura, eu nu cunosc doua francmasonerii. Multi au intrat in francmasonerie, dar francmasoneria nu a intrat in ei. Initierea incepe in fiecare zi cu fiecare rasarit de Soare.
Cred intr-o francmasonerie romaneasca, o masonerie pentru romani si o masonerie pe intelesul romanilor, unde credinta in Dumnezeu, traditiile, portul, datinile, doinele, G. Enescu, C. Porumbescu, Mihai Eminescu, Mesterul Manole, Apostolul Andrei, Biblia, etc, sa fie fundamentul nostru masonic national, care sa faca sa fim noi insine in firea noastra, cu o indentitate masonica nationala curata.
Fie ca noi toti, cei de astazi, sa formam, umar langa umar, un zid masonic romanesc, construind Marele Templu Ideal al Romanilor de pretutindeni, aici in Romania, unde cu adevarat este „Gradina Maicii Domnului”.
Am zis,
Viorel Dănacu,
Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice