CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Masoneria Danubiana

CUNUNA_DE_GRAU_1-150x150In perioada 8 – 12, la Atena au avut loc lucrarile Marilor Loji Unite Ale Europei. Marea Loja Nationala A Romaniei-Loja de cercetare si ritualistica, membru fondator cu drepturi a Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei, a reprezentat Romania la aceasta inalta reuniune masonica la nivel European Confederatia Marile Loji Uite ale Europei a adus un pachet de proiecte, care prin alegere fiecare tara s-a angajat ca in anul masonic viitor sa-si concentreze eforturile asupra unuia sau mai multor proiecte.
Romania, respectiv Marea Loja Nationala A Romaniei

-Loja de cercetare s ritualistica, s-a angajat impreuna cu Serbia, Marea Loja A Serbiei, si Grecia, Marea Loja a Greciei REEA, sa studieze Proiectul privind Istoria Francmasoneriei Balcanice.
Sigur ca acest proiect poate fi realizat si de alte Obediente Masonice din regiunea balcanica sau chiar de unii masoni.
Un alt proiect propus de Marea Loja Nationala a Frantei se refera la elaborarea unui raport anual de fiecare tara respectiv Mare Loja, cu tema: Etica masonica, morala si cultura masonica.
De asemenea Grecia, respectiv Marea Loja a Greciei REEA, a propus pentru a doua oara consecutiv, prototipurile in trei variante ale Pasaportului Masonic European care urmeaza sa fie emis pentru toti masonii din Europa, respectiv din Marile Loji Unite Ale Europei.
Noi Marea Loja Nationala A Romaniei

-Loja de cercetare si ritualistica
 am propus editarea unei reviste masonice „Jurnal Masonic European”, in care sa fie prezentate toate Marile Loji din Europa cu realizarile si progresul in slujba binelui, a perfectibilitatii omului pentru o lume mai buna, pentru pace intre oameni.
De asemenea Marea Loja Nationala A Romaniei

-Loja de cercetare si ritualistica
 impreuna cu Centul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti, a oferit tuturor delegatiilor prezente la Reuniunea Marilor Loji Unite Ale Europei, Revista „Cuvant Masonic”, editata in limba franceza si care insumeaza un numar de 80 de pagini, articole, interviuri ale fratilor din Europa care contribuie astfel la o cunoastere cat mai reala a evolutiei masoneriei din zilele noastre.
Sigur sa hotarat ca obedientele mai tinere de 1 an de zile, cere un rezista, se destrama, sa nu fie admise in Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei.
Prudenta de a nu include masonerii facute la comanda ne-a fost prezentata de Presedintele Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei, Bernard Bertry, care nu numai ca vegheaza la o lucrare traditionala si invita la conlucrare in ceea ce inseamna masoneria statelor Europene.
Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei este fermentul care va crea o Europa unita, puternica, frumoasa si bogata.
Ea nu este impotriva masoneriei vreunui alt stat de pe alt continent, ci dimpotriva  socoteste ca forta Europei impreuna cu forta masoneriei celorlalte continente va realiza Marele Lant Masonic, bazat pe cele trei principii fundamentale: „Libertate Egalitate Fraternitate”.
In Atena am avut n program intens de cunoastere, datorita programului care a prevazut si vizitarea Centrului Istoric de la Eleusis unde se regasesc dovezi ale Miturilor Eleusiene.
Desigur lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei in anul 2007 se vor desfasura la Monpelier, Franta, unde fratii nostri din Confederatie  se vor reuni pentru noi pasi mai concreti intr-o Uniune Europeana din care si noi vom face parte.
In incheiere doresc sa-mi exprim satisfactia si bucuria de a fi participat la aceasta lucrare masonica la nivel de Confederatie Masonica Europeana, Romania, fiind activa prin programele facute, prezenta activa in toate delegatiile pe seama propunerilor facute de fratii din Europa care nu ca ne respecta ci isi amintesc de zilele petrecute anul trecut la Bucuresti cand am gazduit lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei si le-am oferit Seara Culturala Europeana cu cantece traditionale romanesti, calusul romanesc cu Expozitia de Icoane pictate pe sticla de la Laz, cu expozitia de sculptura a Doamnei Maria Patrascu Brancusi si de Pictura Vinicius Tomescu.
Fratii nostri europeni au aflat atunci de Ganditorul de la Hamangia, de placutele de la Tartaria astfel incat nu ca si-au dat seama ca au in fata lor niste povesti ci pur si simplu au inteles ca omul vine de foarte departe si ca aici nu degeaba a numit Inalt Prea Sfintia Sa Papa Ioan Paul al II – lea, Romania ca fiind „Gradina Maicii Domnului”, cand ne-a vizitat tara. Toate aceste interferente, prin toate contractele masonice care le facem inseamna trecerea nu dintr-un mileniu intr-un alt mileniu ci trecerea intr-o Era Noua, in care Masoneria trebuie sa se impreuna, prin credinta in Creatorul intregului Univers, Marele Arhitect, pentru un om bun, intelegere si pace intre Popoare.
VIOREL DANACU 33°MARE MAESTRU MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Faci un comentariu sau dai un răspuns?