LOJA SATEASCA HOBITA
Hobita 50 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Constantin Brancusi
Viorel Danacu a infiintat si Consacrat prima Loja Masonica din lume! Comemorarea a 50 de ani de la stingerea din viata a ilustrului artist universal Constantin Brancusii a inceput cu discursul Venerabilului Lolescu care a evocat geniul sculptorului. Taina mortii lui Brancusi, si a mesajului transmis prin opera sa, catre sacru si universalitate, ne aseaza in fata dilemei perpetue asupra vietii si mortii.
In preajma Sfintelor Sarbatori Pascale am mers la Hobita unde, cu mic, cu mare, am pus o floare si am aprins o lumanare conform traditiei. La ceremonie au participat autoritatile locale si judetene,
membrii Fundatei “Familia Brancusi“ care au adus, in mod simbolic, doua carti deschise, din marmura alba, care au fost asezate pe mormintele mamei si tatalui lui Brancusi. In calitatea noastra de francmasoni, am construit o troita din lemn, cu ajutorul fratilor din R.: L.: Hobita, si am asezat-o in cimitirul satului, in fata bisericutei construite de bunicii artistului.
Nasterea, viata, moartea si invierea sa, ne ofera mesaje profund sacre, care permit Inaltarea spre alte trepte ale universalitatii.
Noi, vedem, auzim multe atat in lumea profana cat si in Marele nostru Templu, in care initerea permite toleran]a spirtuala imensa, acceptare si ajutorare. In acet loc, cu incarcatura spirituala imensa, am auzit lucruri ce nu corespund traditiilor romanesti, insa am acceptat acestea ca semn distinctiv al calitatii noastre de frati masoni.
“…Le mul]umesc fratilor din R.: L.: Hobita pentru increderea lor unii in altii, a lor in noi si in Masonerie, I:.G:.M:.A:.A:.U, a creatorului Intregului univers. Voua fratii mei, binefacatori de pace, va cer sa faceti lumina in casele rominilor, cerindu-le sa fie uniti intru gloria muncii lor.”
Dr. Viorel DANACU 33°,
Presedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti
MARELE SCULPTORIN CIMITIRUL DIN HOBITA
Lolescu Tanasie Ion Cucu
IN MEMORIAM CONSTANTIN BRANCUSI – TROITA DE LEMN CU INSEMNE MASONICE PENTRU
În data de 21 mai 6006, cu ocazia zilei Sfintilor Constantin si Elena, Comitetul de Initiativa al salutul Hobita si Centrul Regional de Studii Francmasonice au organizat ceremonia de Sfintirea a unei Troite cu insemne masonice, ca semn Crestin, asezata în cimitirul satului, acolo unde sunt asezati la loc de odihna, parintii marelui sculptor universal Constantin Brâncusi.
Acest simbol, semn al crucii, reprezentata prin aceasta troita, modelul gorjean, sculptata cu simboluri ca Masa Tacerii, Poarta Sarutului, Coloana Infinitului, înconjurate de frunze de salcâm, acacia, asejata în fata Bisericii de lemn, construita de bunicul lui Brâncusi, face împreuna un unghi de 90 grade.
La baza troitei se afla un loc special unde la anul, cand se vor împlini 50 de ani de la moartea marelui sculptor, va fi introdus pamânt adus de la mormântul din Paris, acolo unde se afla trupul neînsufletit al marelui nostru sculptor.
Acest simbol crestin, a fost realizat cu aportul unor fiilor satului, membrilor Marelui Consiliu al Marii Loji Nationale A României, inscriptionarea numelor acestora facandu-se pe o placa de marmura asezata la baza troitei.
La slujba au participat oamenii personalitati din toata tara. Au fost prezenti si Brâncusi: Doamnele Maria Patrascu Brancusi, Luminita Brâncusi cu prietenii lor americani care au înteles cât de mult ne iubim noi, valorile, fii de tarani ramasi nemuritori, plecati de sub poalele luncii.
Sfintirea a fost facuta de catre Prea Sfintia Sa Protopopul Gorjului, împreuna cu Preotul Satului Hobita si al Comunei Pestisani si alti preoti din satele vecine.
Au luat cuvântul profesori universitari, reprezentantul Ministerului Culturii din Gorj, Venerabilul Loji Hobita. Niciunde n-am simtit un sentiment de împlinire, bucurie ca am reunit poate împreuna, românii de pretutindeni sa-l aducem prin semnul Crucii, pe Brâncusi, aici la Hobita, acasa lânga cei dragi, parinti si frati, bunici si strabunici, pentru ca cimitirul odihneste aici tot neamul lui.
“Constantin Brâncusi, în mod crestineste, nu era marcat prin nimic. Am hotarât sa sfintim o troita din lemn, cu specific gorjenesc, si sa o punem în cimitir. La piciorul acestei troite va fi înmormântata, în mod simbolic, o sfera cu pamânt de la mormântul lui Brâncusi. Asa va fi îngropat alaturi de mama sa, în cimitirul din sat”, a adaugat- Lolescu Tanasie
Hobita – Urmasii lui Brancusi sint pusi pe fapte mari
Masoni, masoni, dar mai dam si cu coasa! Sintem noi masoni, dar mai mergem si la munca!“, a declarat Ion Cucu, maestru ospitalier, unul dintre cei care au pus bazele lojii masonice din satul Hobita, localitatea de bastina a lui Constantin Brancusi
- Maestru venerabil si conducatorul Lojii numarul 8 Orientul Hobita este Tanase Lolescu, de 76 de ani, fost primar al orasului Motru
- „Au fost probleme cu consatenii…Prima data au spus ca sintem o organizatie de tip fascist, apoi o secta religioasa. In ultima instanta a venit cineva cu ideea ca sintem de-ai lui Gregorian Bivolaru“, a declarat Tanase Lolescu
- „Si barbatu-miu e mason, da’, al dracu’, atunci cind vine seara acasa nu imi povesteste nimica!“, a declarat o localnica din Hobita
- Atunci cind nu merg la coasa sau la sapat de porumbi, cei 13 masoni din Hobita se intilnesc pentru a pune lumea la cale
Soarele arde pe stilpii din Hobita. Intrarea in satul de bastina al lui Brancusi este strajuita de o coloana veche din lemn, mincat de ploi si scorojit de soare. Asfaltul se termina pe la jumatatea localitatii, de unde incepe drumul prafuit si plin de pietris prost tasat.
La intersectia de unde mergi spre casa memoriala a sculptorului „Constantin Brancusi“ se afla circiuma lui Cucu – unul dintre primii masoni din sat. Ion Cucu este consilier local pe listele PRM si are doua magazine. Il cunoaste toata lumea si putini sint cei care sa nu fi auzit ca face parte din Loja masonica numarul 8, care a fost infiintata in urma cu trei ani in sat. Domnul Cucu are gradul de maestru ospitalier. Satenilor nu le prea place sa vorbeasca despre masoni si evita orice discutie legata de organizatia respectiva. Cind am ajuns la circiuma lui Cucu, doi cosasi si-au luat repede talpasita, in clipa cind au auzit despre ce e vorba. Vinzatoarea, o tinara de 18 – 19 ani, a spus pe un ton sec ca nu stie prea multe despre masonerie, adaugind ca domnul Cucu se afla acasa si probabil a dus calul la pascut. In apropiere de casa memoriala, citiva angajati de la „416“ scoteau cu sapa maracinii din santul de linga drum. Nici urma de mason…
Domnul Cucu e mindru ca e primul mason taran
Am ajuns acasa la domnul Cucu, insa nu am gasit pe nimeni. Vecinii acestuia, Ion si Maria Blendea, au confirmat ca Ion Cucu a plecat in gradina dupa cal, sa il duca la adapat la riul Bistrita, ce trece pe la marginea comunei.
„Dom’le, noi il avem vecin aci si il stim de om ca lumea. Despre loja masonica am auzit si noi de prin ziare, dar nu stim prea multe. Stim ca este membru al lojii masonice, ne-a aratat si o carte. Acum citeva minute pleca aici in vale, sa adape calu’, ca e cald“, au spus Ion si Maria Blendea. Ion Cucu nu se afla pe linga animalul sau. Intrase in casa pentru a se adaposti de soare.
„Sigur ca sint membru! Este singura loja taraneasca din lume. Noi stim ca si Brancusi a fost mason si vrem si noi sa facem ceva pentru acest sat si pentru Brancusi. Noi, masoneria, am intrat deja in Uniunea Europeana. Noi am ridicat si un monument in cinstea eroilor cazuti in razboi. Am avut bani de la Marea Loja Nationala a Romaniei si cu ce am mai strins si noi am facut ceva. Cind a venit Codre ala sa ii ia casa lui Brancusi, eu l-am oprit, ca am auzit masinile in zavoi. Casa aia pe care a cumparat-o pe un cal si cinci milioane de lei. N-a venit nimeni sa aduca nimic in Hobita, toti au venit sa ia! Monumentul eroilor de linga biserica din sat e realizat de masoni. Masoni, masoni, dar mai dam si cu coasa! Sintem noi masoni, dar mai mergem si la munca! Sintem tarani autentici, oameni de la tara: mergem la sapa, la coasa. Nu ne tinem mari!“, a povestit Ion Cucu, in timp ce verifica daca sfoara cu care era priponit calul sau era bine legata.
„Au fost probleme cu consatenii“
De la casa lui Ion Cucu am ajuns la gospodaria lui Tanase lescu, cel care conduce Loja masonica numarul 8 Orientul Hobita. In virsta de 76 de ani, Tanase Lolescu are rangul de maestru venerabil si este fostul primar al orasului Motru, in fruntea caruia s-a aflat in perioada 1968
– 1986. A participat chiar si la festivitatea la care Nicolae Ceausescu a inaugurat orasul Motru. Batrinul isi aduce aminte cum in urma cu trei ani la Hobita au sosit doi membri de vaza ai masoneriei din Romania: Nicu Filip si Viorel Danau.
„Eram la slujba de duminica si au venit domnii astia cu un batrinel. Am stat noi de vorba atunci si ne-au spus despre ce este vorba. Noi le-am zis ca am mai auzit de masoni, dar nu stim prea multe. Apoi au venit iar. Au adus materiale, constitutia lor. Ne-au intrebat daca nu vrem sa constituim o loja la Hobita si am fost de acord. Au intrat in loja invatatorul, preotul, doi ingineri, domnul Cucu, un contabil pensionar. Nu am vazut in masonerie un lucru obscur. Au fost probleme cu consatenii…Prima data au spus ca sintem o organizatie de tip fascist, apoi o secta religioasa. In ultima instanta a venit cineva cu ideea ca sintem de-ai lui Gregorian Bivolaru“, a spus Tanase Lolescu.
Masonii francezi au ramas uluiti cind au auzit ca au colegi tarani Masonii de la Hobita au participat in urma cu doua saptamini la o intilnire la Bucuresti, unde i-au cunoscut pe colegii lor din Europa. In momentul in care unul dintre masonii din Hobita s-a urcat la tribuna si a tinut un discurs, membrii grupului din Franta au ramas uluiti cind au auzit ca exista masoni si la tara.
„Noi sintem prima din tara si din lume! Cind au auzit de loja masonica sateasca, francezii au ramas cu gura cascata. Erau foarte surprinsi. Au spus ca vor veni impreuna cu sefii Confederatiei Marii Loje Masonice a Europei, la Hobita, sa vada cum ne descurcam. Noi avem un scop educational. Vrem sa facem un comitet care sa se ocupe de promovarea lui Brancusi. Tot ce se face pentru Brancusi este numai propagandistic. Noi vrem sa il sarbatorim pe Brancusi aici. Nu sa vina cei de la Bucuresti si sa stea cite doua zile pe an si apoi sa plece“, a dezvaluit venerabilul maestru al Lojii de la Hobita, dupa care a mers sa dea citeva boabe la cele peste 40 de gaini si curci pe care le are in gospodarie.
Articol din actualitate – de Eugen MARUTA