Istoricul R:.L:. Athenaeum 66
Cuvântul Marelui Maestru ad Vitam 33° Fr:. Viorel DANACU cu ocazia implinii a 12 ani de la constituire (09.09.5099-09.09.6011) P:.V:. M:. al R:.L:. Athenaeum 66
Intelepti Frati,
Cu emotie si totodata bucurie, îmi amintesc ca în 09.09.1999, la Or:. Bucuresti, un numar de 13 frati Maestri, membri ai R:.L:. Dale WOODWARD — un fost Mare Maestru al Marii Loji Militare a Bazelor NATO, am constituit R:.L:. ATHENAEUM. Am fost ales Maestru Venerabil si am început lucrul pe santierul masonic, cu grele si usoare, cu bune si mai putin bune, ca la orice început de slefuire, batai mai tari, mai usoare, mai vizibile sau nu, în orice caz, cu o credinta de nezdruncinat, ne-am calit precum fierul în foc, sub bataia tuturor vânturilor si ploilor, am reusit sa contribuim infim la ceea ce noi vrem sa construim, un Templu Ideal al Umanitatii, închinat MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI.
Loja ATHENAEUM a initiat un numar mare de frati în primii ani, din diferite profesii, cu preponderenta din zona apararii, informatiilor, de unde pentru unii cel mai usor a fost sa o
numeasca „Masoneria kaki a lui Danacu“, astfel ca în 2002, eram 121 de membri. Loja ATHENAEUM a avut frati din urmatoarele domenii: aparare, informatii, medicina, drept, constructii, mediul privat, ministri, procurori, prefecti, academicieni, politicieni, aviatori, fizicieni, etc.
Am constituit un numar important de loji, atât în Bucuresti, cât si în întreaga tara, aducând un aport deosebit la dezvoltarea masoneriei în România. Fara a da numele R:.L:. care s-au desprins din Loja Athenaeum, pentru a nu omite numele vreuneia, pot sa spun ca din evidentele Registrului Matricol, al R:.L:. Athenaeum, Plansele de Arhitectura de Gr. I, Gr. II. Gr. III, au fost initiati si participat la Tinutele Masonice un numar de 892 de francmasoni, documentele, Cv-urile, Cererile de Admitere în Francmasonerie, Juramintele de Gr.I, Gr. II, Gr. III, Documentele de Constituire, Decretele, Patentele acestora, fiind pastrate în Arhivele R:.L:. Athenaeum. Actiunile R:.L:.Atheneum si a Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti, la care fratii din loja au fost omniprezenti au permis noi deprinderi, cunoasterea învataturilor masonice antice si universal acceptate, munca în echipa si înlaturarea egoismului, individualismului, relei vointe, întelegând ca în masonerie intri sa oferi si nu sa ceri, sa stai cu mâna întinsa sa primesti ceva de la cineva.
Astazi, R:..L:. Athenaeum are un numar de 30 de membri si are preocupari importante în viata de loja, de Mare Loja, dar si în viata profana, unde prin experienta capatata, maturitatea, de care dau dovada fratii, sa poata oferi modele reale pentru multimile profane, care se chinuie sub actiunea instinctelor animalice si a vietii dure si nedrepte, de cele mai multe ori, astfel încât, în jurul lor sa se adune cât mai multi oameni, ca în jurul unui lampadofor, pentru a primi lumina.
R:.L:. Athenaeum poate oferi multe puncte de reper pentru alte multe loji, prin realizari si fapte atât în plan intern cât si international, masonic si diplomatic, astfel încât România sa se integreze în Uniunea Europeana nu numai politic, economic si militar, ci si prin masonerie, pentru a-si ocupa locul legitim pe care îl are dintotdeauna în lume.
Fratii din R:.L:. Athenaeum au parcurs si perioade dificile, când au avut o lucrare masonica lenta, dar cu toate acestea, au continuat, masoneria fiind un organism viu — unii vin, altii pleaca, putini ramân, lucrând în eternitate — ce nu o sa facem noi, o sa faca generatiile viitoare.
Filmul Documentar „Repere Masonice – 10 ani de la Constituirea R:.L:. ATHENAEUM“, poate aduce în memoria fratilor mai tineri sau nou initiati unele momente benefice pentru regenerarea si redarea prestigiului pe care masoneria l-a avut cândva, în istorie. Multumesc tuturor fratilor ce au fost initiati în aceasta R:.L:. pentru perseverenta, prudenta, credinta, loialitatea de care au dat dovada, pentru a împlini atâtea si a întelege ca francmasoneria este una si ca nu exista mason mai mare si mason mai mic, ca întreaga lucrare masonica, cu totii, o închinam Gloriei Marelui Arhitect al Universului pentru a construi o lume mai buna si mai pasnica.
Nu va ascund ca si eu am încercat, atât cât m-am priceput, sa reamenajez, în cadrul Muzeului Masonic, colectia de obiecte masonice, Tratate Masonice, pe care am facut-o în decursul anilor, astfel încât toti fratii sa cunoasca ca fratii din Marea Loja Nationala a României au lucrat cu spor si bine, drept pentru care si cu aceasta ocazie, dati-mi voie sa va multumesc, sa aveti încredere unii în altii, pentru ca împreuna sa realizam fapte si mai multe si mai benefice, pentru toti semenii nostri.
Deschidem Anul Masonic prin deschiderea portilor Templului nostru pentru frati de oriunde ar fi, asigurându-i de respect si motivatia de a ne iubi tara, pamântul, de a fi mai buni, pentru a oferi o lume mai buna copiilor, copiilor nostri.
Toti suntem masoni, frati, fii ai lui Dumnezeu, Fiii Luminii, facliile spirituale, cu care ne nastem, toti de pe întreg Globul Pamântesc si tot ceea ce facem, proclamam Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului, conform principului de om liber si de bune moravuri. Cum unii îl venereaza pe Dumnezeu, altii pe Allah, s.a.m.d., fiecare dupa religia sa, tot asa si Masonii, oameni liberi, venereaza Templul lui Solomon, ridicat Marelui Arhitect al Universului, adica Anticii. Unii respecta Constitutiile lui Anderson, altii cauta Sf. Graal, altii venereaza alti binefacatori ai omenirii fiecare în epoca lor, dar, toti de oriunde am fi, cautam aceleasi lucruri si anume cuvântul pierdut, numele Celui Atotputernic, pe care noi muritorii nu-l putem pronunta, nici silabisi, nici scrie, nici auzi, nici vedea — pentru ca nimeni nu a reînviat, pentru a ni-l reda. Cautarile si încercarile noastre sunt comune si zadarnice de mii de ani, si nimic si nimeni nu a împiedicat oamenii liberi sa caute Adevarul în lumina LUI.
Fiti buni, iubiti-va unii pe altii si cautati fiecare în familia voastra, în casa Templului vostru interior, sufletul, spiritul ezoteric, al lumii exoterice lasate noua de înaintasii nostri, Natura, Întreg Universul, din care noi toti facem parte. Francmasoneria fiind Universala, începe în fiecare dimineata, cu fiecare rasarit de soare, practicând virtutile.
Toti fratii francmasoni si fratii vizitatori, în numele Francmasoneriei Universale, în numele si sub auspiciile R:.L:. Athenaeum si prin puterile ce ne-au fost conferite, de lumina primita de la Nicu FILIP, Primul Mare Maestru ales dupa 1989, sa ne unim într-un gând, un crez si cuvânt de legamânt, astfel încât acest loc sa fie Multi Ani luminat, sacru pentru noi toti, cei ce ne perfectionam, spiritual, moral, în calea noastra spre mântuire, Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
Aici, sa venim cu inimile cât mai curate, sufletele deschise si sa primim lumina din marea lumina a Creatiei.
„…Cât aveti Lumina, credeti în Lumina, ca sa fiti fii ai luminii. Acestea le-a vorbit Iisus si plecând S-a ascuns de ei.“ Ioan Cap. 12, V. 36.
Aici, Laudat sa fie, Laudati-L, venerare si adorare sa îi aducem. Loc sacru este Templul Nostru, iar noi, supunere si ascultare sa aducem celui ce va sta pe Scaunul lui Solomon, caci el este chemat nu pe nume, ci prin faptele lui, Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
Toti profanii care bat la Poarta Templului Masonic R:.L:. Athenaeum, pentru a primi lumina, scânteia initiatica, calea spre virtuti, sa fie în numar cât mai mare si oameni de cea mai înalta tinuta morala, spirituala, profesionala si liberi.
Fie ca Pamântul, Aerul, Apa si Focul sa fie cele 4 elemente prin care trecând, sa devenim mai constienti, mai bogati spiritual si mai respon- sabili, pentru ca talerul balantei binelui sa mentina în echilibru celalalt taler, al întunericului, astfel ca echilibrul natural al Universului sa fie interactiv, tolerant si viu.
Aceasta provocare ne pune în fata unei situatii fara precedent, nemaiîntâlnita în viata de zi cu zi, care ne face sa lucram continuu la propria reconstructie morala, intelectuala, ezoterica, spirituala si nu numai.
Tot aici astazi avem sabia masonica a R:.L:. Athenaeum, care s-a constituit în 09.09.6999, adica acum 12 ani, pe care astazi îi sarbatorim pentru ca sa vibreze în constiintele noastre, trezind spiritul, practicând virtutile.
Ciocanul puterii, întâiul ciocan tot al R:.L:. Athenaeum, loja fondatoare a Marii Loji Nationale a României, este cel care a mentinut linistea si buna lucrare masonica pe santierul României, astfel încât armonia, ordinea, sa asigure iubirea de aproape.
„Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul. Întru acesta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii“. Ioan, Cap. 12, V. 34,35.
Iubiti Templul ca pe voi însiva, înlauntrul nostru este Templul nostru, Unul este Domnul, Marele Arhitect al Universului, al carui Templu suntem noi, întreg Universul. Iubiti-va unii pe altii întru gloria lui.
Comparând cu alte loji, pe care le-am vizitat prin Europa, a caror atestare ne arata vârste de 100, 150 sau chiar 200 de ani, desigur ca este putin. Totusi, bucuria de a fi martor si chiar de a fi unul din cei ce trudesc la asezarea pietrelor de temelie ale începutului, depaseste cu mult bucuria de a beneficia de munca si prestigiul înaintasilor.
La o aniversare, de regula, se spun lucruri frumoase. Eu personal nu sunt un foarte priceput mânuitor al cuvintelor si nu cred ca de unul singur as putea sa formulez un mesaj foarte consistent la aceasta ocazie de sarbatoare. Dar deoarece chiar doresc sa formulez un measaj, voi apela la ajutorul fratilor pe care i-am cunoscut în aceasta perioada de 8 ani, în cartile citite. Da, niciodata nu voi ezita sa ma folosesc de cuvintele si ideile fratilor nostri, ilustri înaintasi masoni, Albert Pike, Albert Mackey, Oswald Wirth si altii pe care am avut bucuria sa-i descopar si sa-i cunosc de la initiere si pâna acum. Ma gândesc ca daca nu as fi fost initiat, nu as fi avut aceasta bucurie. Doar si numai pentru atâta lucru si sunt foarte multumit ca Loja Atheaneum m-a primit în rândurile ei, acum 8 ani.
Privind retrospectiv, marturisesc ca la început nu prea am înteles si nu am fost satisfacut de binefacerile francmasoneriei; dar cum si Albert Pike spune: „nimeni nu devine înotator dupa putinul timp petrecut în apa. Este nevoie de o practica sustinuta pentru a beneficia de rezultatele oricarei activitati“.
Sunt întru totul de acord, am constatat acest lucru de unul singur, iata, dupa 8 ani, în care absolut toate lecturile mele nu au fost decât carti scrise de frati, atât din România cât si din alte tari. Este foarte adevarat ca perseverenta îti ofera satisfactii în cele din urma. Totul începe la un moment dat sa aiba sens sa se lege într-o imagine mai clara. Este ca un joc de puzzle. Când pui prima piesa nu prea stii unde sa o pui si de cele mai multe ori o pui la întâmplare. Nici cu a doua si nici cu treia nu prea se schimba nimic. De multe ori, chiar daca ai potrivit ceva piese la locul, sau cel putin crezi tu, îti vine sa abandonezi spunându-ti ca nu este pentru tine, ca este prea complicat acest joc si tu nu ai timp de el, ai lucruri mai importante de facut, cum ar fi de exemplu acela de a-ti câstiga existenta. Dar totusi nu strici jocul si îl reiei dupa câteva zile, poate în week-endul urmator. Câteodata te mai si trezesti ca cineva vrea sa-ti faca un serviciu si îti face curat pe masa pe care tocmai asezasesi câteva piese la locul lor si iar esti tentat sa renunti. Dar ceva din interior îti spune, ca daca vei reusi sa îl faci si sa duci totul pâna la capat, vei avea o mare satisfactie si acest imbold interior te face sa o iei de la capat. Cam asa ceva am trait eu pâna acum si ceea ce îmi este foarte clar, este faptul ca îmi doresc sa particip la acest joc pâna la ultima piesa. Sunt convins, în acelasi timp, ca nu voi mai fi de fata când aceasta ultima piesa va fi montata, dar daca primele piese sunt asezate la locul lor corect si daca imaginea ce va apare în final va fi cea corecta, acest lucru nu mai conteaza.
Loja Athenaeum a fost prima piesa care cred ca si-a gasit deja locul corect în cadrul general — lânga ea au mai fost asezate în acesti ani, de catre fratii nostri, si alte piese. Alte piese asteapta sa fie asezate si ele pe locul lor. Ceea ce este frumos la acest joc este faptul ca o piesa nu poate fi pusa decât numai si numai la locul ei. Ea nu poate lua locul altei piese precum nici alta piesa nu poate fi asezata pe locul acesteia. Acest lucru este un Adevar incontestabil si este dat de creatorul jocului. La acest joc nu se pot face improvizatii sau compromisuri, nu ai cum sa nu respecti regulile, nu ai de ales decât calea lucrului bine facut pentru a ajunge la finalul adevarat.
Poate ca nu am gasit cea mai inspirata formulare dar mesajul meu la acest moment aniversar ar fi acela de a încerca, împreuna, sa gasim piesele potrivite pentru fiecare loc liber din acest puzzle numit Marea Loja Nationala a României astfel încât imaginea creata din multitudinea lojilor noastre, sa fie una corecta si frumoasa. Numai daca vom reusi sa închegam acest puzzle în mod corect vom câstiga respectul celorlalti. Si daca vom reusi sa facem ca semenii nostri sa ne ofere respectul lor, pentru ceea ce noi am construit, iar multi dintre ei vor dori sa ne fie alaturi, atunci consider ca trecerea noastra prin aceasta lume nu a fost chiar în zadar.
Am zis !
Fr:. Viorel Danacu P:. V:. Maestru R:.L:. ATHENAEUM
Mare Maestru ad Vitam 33°