CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

G.L.U.D.E.

Pentru a accesa site-ul G.L.U.D.E click AICI!

Extras:

Confederația Marilor Loji Unite ale Europei (G.L.U.D.E) este o organizație masonică fondată la Paris la 18 iunie 2000. Acesta reunește treisprezece în jurul valorii de ascultari „écossisme”, adică, în principal în jurul valorii de Ritului Scotian Antic si Acceptat. Confederația Unite ale Marilor Loji din Europa, a fost fondat printr-un tratat semnat de sindicat de trei loji: Grande Loge de France, Marea Lojă și Opera Națională tradițională simbolică și Marea Lojă din Iugoslavia (acum Serbia GLN și Muntenegru).

„Grande Charte maçonnique”, care își propune urmatorul obiectiv:  sa adune într-un spirit și a unei organizări comune care să respecte suveranitatea și independența fiecărui puteri masonice simbolice declarate  Francmasonice regulat și tradiționale , inclusiv practica unui ritual de spiritualitate înaltă, care sa ajute la renașterea francmasoneriei în țările în care, ea a fost persecutată de către totalitarii construcției europene.

Pentru a accesa intreg articolul click AICI

_____________________________________________________________________________________________

Ceremonia de arborare a drapelelor celor 10 tari membre ale Confederatiei

Marilor Loje Unite ale Europei

Arborarea drapelelor tarilor membre ale Confederatiei Marilor Loje Unite ale EuropeiFratii din Marea Loja Nationala României s-au întrunit în data 30 iunie 6004, într-o tinutã speciala de Mare Consiliu, urmata apoi de Ceremonia de arborare a drapelelor ti intonare a imnurilor tuturor statelor membre ale Confederatiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Noi toti fratii din Marea Loja Nationala A României suntem bucurosi pentru ca Binele învinge nestingherit Raul, ca adevarul este mai presus de toate, ca Dreptatea are forta Creatiei unei lumi mai bune, iar Credinta în Dumnezeul fiecaruia si Încrederea unuia în celalalt Biruie.

Echilibrul care asigura normalitatea este creat prin eforturile si credibilitatea tuturor fratilor, prin responsabilitati si îndatoriri. Credem ca prin eforturi comune, obiectivul primordial este acela de lupta împotriva coruptiei, terorismului, totalitarismului, minciunii, etc.

România demonstreaza ca participarea în cadrul Aliantei Nord Atlantice, cât si eforturile privind integrarea în Uniunea Europeana constituie, construirea unei Europe unite, durabile, mentinând neîntrerupt verticalitatea coloanelor pe care sunt inscriptionate principiile fundamentale ale drepturilor omului.

În perioada 25 – 27 iunie 6004, o delegatie de frati din partea Marii Loji Nationale A României condusã de Marele Maestru fratele VIOREL DÃNACU a participat la Conventul Anual al Marii Loji a Frantei.

Au fost momente de participarea la lucrarea masonicã de pe teritoriul Frantei, împreuna cu peste 39 de Mari Loji de pe toate continentele.

A fost un prilej deosebit de cunoastere de frati din tãri diferite, de culturi diferite, cu traditii diferite, dar cel mai important a fost constituirea Lantului Unirii Universale.

Au fost semnate Tratate de Amicitie si recunoastere cu 11 Mari Loji din state diferite urmând a solutiona astfel de relatii transfrontaliere cu Mari Loji din foarte multe tari.

Au avut loc alegeri pentru demnitatea de Mare Maestru, acestea desfasurându-se în cele mai fraterne relatii, cu un înalt nivel moral si cultural si spiritual.

Acum 11 ani, Marele Maestru NICU FILIP a adus în capitala tãrii, NATO, el însusi fiind propus la gradul suprem de catre Organizatia Nord Atlanticã.

Acel moment istoric se leaga organic într-o mare reusitã cu acest moment pe care îl traim cu toti, întruniti sub cupola inundata de lumina a acestei zile.

_____________________________________________________________________________________________

Cuvantul Marelui Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei – fratele Viorel Danacu.

Domnilor Ambasadori, Distinsi Oaspeti,Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor,

S-au arborat 12 drapele aici la Templul Memorial Masonic al Marii Loji Nationale A României, luminând astfel cerul României la ceasul de cumpana al miezul zilei. În toate momentele de rascruce, solidara cu natiunea si poporul român, Masoneria Românã a fost prezenta, si-a facut datoria, pornind revolutia fratelui martir Horea, si-a facut prezenta pe stindardul lui Avram Iancu, stând scris Libertate si Fratie; si-a facut prezenta la 1 decembrie 5918, când realizându-se Marea Unire atât pe front cât si în Cancelariile Marilor Puteri, s-a confirmat alipirea Transilvaniei la Patria Muma, România devenind astfel nu România Mare ci România Legitima, platitã cu jertfe uriase, platitã în 5918 cu 850 de mii de morti, cu 850 de mii de vaduve si trei milioane de orfani de razboilui zilei.

Înaltarea acestor stindarde simbolizeaza o Europa care si-a afirmat în mod indestructibil unitatea si careia noi îi apartinem prin Destin.

Europa nu poate fi o natiune, ea este o constelatie de culturi, de aspiratii catre pace si progres în care drepturile omului devin o certitudine, si de data aceasta Ordinul masonic constituie avangarda.

Strâns unitã Europa va deveni fermentul creator într-o era noua, în care mutatiile petrecute în afect în intelect în raportul dintre uman si sacru capata valente noi ce reprezinta pentru toti cei de fatã: Dreptate, Adevar, Siguranta si dincolo de toate un front comun spiritual împotriva oricarei Opresiuni.

Excelente, multumindu-va cã ne-ati onorat cu prezenta voastra, ridicãm ochii spre stindardele animate de adierea verii, Doamnelor si Domnilor multumindu-va pentru participare, aceasta bataie de ciocan anunta deschiderea acestei Ere.

Am zis.

______________________________________________________________________________________________

Cuvantul Ilustrlui Oaspete Ambasador al Regatului Belgiei in Romania
Excelenta Sa Domnul Xavier Van Migem

Xavier Van MigemAm si spun câteva cuvinte în limba franceza deoarece româna mea nu este suficiente.

Sunt bucuros sã iau parte la ceremonia de arborare a acestor simboluri ale Unitatii Europene, alaturi de Marele Maestru Viorel Danacu si de Domnul Nicu Filip.

Recunosc si sunt încântat de profunda lucrare pe care o faceti, lucrare de creatie si consolidare pe plan Nord – Atlantic.

Pe plan European bunele relatii dintre cele douã tari România si Belgia sunt un exemplu de traditie si continuitate.

Lucrarile pe care le desavârsiti pe plan Nord Atlantic si pe plan European sunt la fel importante ca principiile si imaginea pe care o aveti si va bazati, dar nu mai putin importanta este legatura dintre cele doua tãri pe care le reprezentam cu onoare.

Prin aderarea la Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei se stabileste un contact permanent prin care fratiile voastre intrati în Marele Lant al Unirii, prin aceasta punându-se o piatra foarte importanta la consolidarea lui.

Diploma primita cu aceasta ocazie, la care nu ma asteptam, ma onoreaza si încânta de asemenea.

Nu în ultimul rând tin sa va multumesc ca am putut vorbi la aceastã frumoasã ceremonie în aceastã superba conjuncturã.

Am zis.

______________________________________________________________________________________________

Sesiune de lucru a Confederatiei Marilor Loje Unite ale Europei – Atena 2006

În perioada 8 – 12, la Atena au avut loc lucrarile Marilor Loji Unite Ale Europei. Marea Loja Nationala A României, membru fondator cu drepturi depline al Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei, a reprezentat România la aceasta înalta reuniune masonica la nivel European. Confederatia Marile Loji Uite ale Europei a adus un pachet de proiecte, prin care, la alegere, fiecare tara s-a angajat ca în anul masonic viitor sa-si concentreze eforturile asupra unuia sau mai multora.

România, respectiv Marea Loja Nationala A României, s-a angajat împreuna cu Serbia, Marea Loja a Serbiei, si Grecia, Marea Loja a Greciei REEA, sa studieze Proiectul privind Istoria Francmasoneriei Balcanice.

Sigur ca acest proiect poate fi realizat si de alte Obediente Masonice din regiunea balcanica sau chiar de unii masoni.

Un alt proiect propus de Marea Loja Nationala a Frantei se refera la elaborarea unui raport anual de fiecare tara respectiv Mare Loja, cu tema: „Etica masonica, morala si cultura masonica”.

De asemenea Grecia, respectiv Marea Loja a Greciei REEA, a propus pentru a doua oara consecutiv, prototipurile în trei variante ale Pasaportului Masonic European care urmeaza sa fie emis pentru toti masonii din Europa, respectiv din Marile Loji Unite Ale Europei.

Noi, Marea Loja Nationala A României am propus editarea unei reviste masonice „Jurnal Masonic European”, în care sa fie prezentate toate Marile Loji din Europa cu realizarile si progresul în slujba binelui, a perfectibilitatii omului pentru o lume mai buna, pentru pace între oameni. De asemenea Marea Loja Nationala A României împreuna cu Centul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti, a oferit tuturor delegatiilor prezente la Reuniunea Confederatiei Marile Loji Unite ale Europei, revista „Cuvânt Masonic”, editata în limba franceza si care însumeaza un numar de 80 de pagini, articole, interviuri ale fratilor din Europa care contribuie astfel la o cunoastere cât mai reala a evolutiei masoneriei din zilele noastre. Sigur sa hotarât ca obedientele mai tinere de 1 an de zile, cere un rezista, se destrama, sa nu fie admise în Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei. Prudenta de a nu include masonerii facute la comanda ne-a fost prezentata de Presedintele Confederatiei Marile Loji Unite ale Europei, Bernard Bertry, care nu numai ca vegheaza la o lucrare traditionala si invita la conlucrare în ceea ce înseamna masoneria statelor Europene. Confederatia Marile Loji Unite Ale Europei este fermentul care va crea o Europa unita, puternica, frumoasa si bogata. Ea nu este împotriva masoneriei vreunui alt stat de pe alt continent ci dimpotriva socoteste ca forta Europei împreuna cu forta masoneriei celorlalte continente va realiza Marele Lant Masonic, bazat pe cele trei principii fundamentale: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”.

În Atena am avut un program intens de cunoastere, datorita programului care a prevazut si vizitarea Centrului Istoric de la Eleusis unde se regasesc dovezi ale Miturilor Eleusiene. Desigur lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei în anul 2007 se vor desfasura la Montpelier, Franta, unde fratii nostri din Confederatie se vor reuni pentru noi pasi mai concreti într-o Uniune Europeana din care si noi vom face parte.

În încheiere doresc sa-mi exprim satisfactia si bucuria de a fi participat la aceasta lucrare masonica la nivel de Confederatie Masonica Europeana, România, fiind activa prin programele facute, prezenta activa în toate delegatiile pe seama propunerilor facute de fratii din Europa care nu ca ne respecta ci îsi amintesc de zilele petrecute anul trecut la Bucuresti când am gazduit lucrarile Confederatiei Marile Loji Unite Ale Europei si le-am oferit Seara Culturala Europeana cu cântece traditionale românesti, calusul românesc cu Expozitia de Icoane pictate pe sticla de la Laz, cu expozitia de sculptura a Doamnei Maria Patrascu Brâncusi si de pictura Vinicius Tomescu.

Fratii nostri europeni au aflat atunci de Gânditorul de la Hamangia, de placutele de la Tartaria astfel încât nu ca si-au dat seama ca au în fata lor niste povesti ci pur si simplu au înteles ca omul vine de foarte departe si ca aici nu degeaba a numit Înalt Prea Sfintia Sa Papa Ioan Paul al II – lea România, atunci când ne-a vizitat tara, ca fiind „Gradina Maicii Domnului”. Toate aceste interferente, prin toate contractele masonice care le facem înseamna trecerea nu dintr-un mileniu într-un alt mileniu ci trecerea într-o Era Noua, în care Masoneria trebuie sa se împreuna, prin credinta în Creatorul întregului Univers Marele Arhitect pentru întelegere si pace între Popoare.

______________________________________________________________________________________________

Lucrarile consiliului coordonator al Confederatiei Marilor Loje Unite ale Europei.

Sesiunea a VII-a. Montpellier.

Les Grandes Loges Unies d'Europe réunie à MontpellierÎn perioada 16-21 mai 6007, în Montpellier au avut loc, lucrarile Consiliului Coordonator al Confederatiei „Marile Loji Unite ale Europei” sesiunea a VII-a.

Marea Loja Nationala a Românieia fost prezenta printr-o delegatie condusa de Marele Maestru, fr… Viorel Danacu.

Au fost prezente un numar de 15 tari reprezentate de Marile Loji existente la nivel national, precum si participarea a unor Mari Loji de pe alte continente, cu statut de observator.

Nu s-a produs transformarea asa cum se auzea, din Confederatia europeana, continentala într-una universala, în care sa acceada si Mari Loji de pe alte continente; America, Africa, India, etc.

Au avut loc întâlniri la nivel de Guvernator al „Montpellier si Aglomeratiant( si de primar al orasului Montpellier.

A fost ales noul Presedinte al Confederatiei „Marile Loji Unite ale Europei”, fr… Jean Claude Bousquet iar fr… Bernard Bertry fostul Presedinte, a fost numit Presedinte de onoare al Confederatiei.

Anul viitor lucrarile Consiliului Coordonator GLUDE, se va tine în Grand Canare.

A avut loc o conferinta de presa, unde Marele Maestru, Viorel Danacu, a fost întrebat de importanta GLUDE. Reportajul a aparut într-o publicatie locala din Montpellier.

Orice admitere în GLUDE se face cu prezemtarea de catre Marea Loja deja intrata. Adica, de exemplu, de pe teritoriul României, orice Mare Loja va putea intra în GLUDE, numai prin noi si cu recomandarea noastra si nu pe usa din dos cu recomandari ale unor frti din alte tari, regula conforma cu statutul GLUDE

______________________________________________________________________________________________

Confederatia Marilor Loji Unite ale Europei

glude

CONFEDERATIA
„MARILE LOJI UNITE ALE EUROPEI”
(Grandes Loges Unies D’Europe)

Drept este, ca scriu câteva rânduri, prezentându-va trairi de neuitat de noroc pentru România si istorice pentru Ordinul Masonic Român.

Pentru ca timpul, care nu are valente, trece prin noi, cei care abia împlinisem un an de la Actul Masonic Istoric din 13 – 14 Aprilie 6002, de la Orientul Brasov, când la acel Convent Extraordinar a fost demisa conducerea Marii Lojii Nationale din România, respectiv Marele Maestru de atunci Gheorghe Comanescu si Demnitarii Marelui Consiliu, aproape toti, în frunte cu Gheorghe Comanescu, fiind acuzati de coruptie.

Este adevarat ca atunci toate fortele politice, democratice, sociale au facut front comun cerând tuturor institutiilor statului, sa fie luate de urgenta, pe loc, masuri împotriva coruptiei.

Astfel masoneria a fost solidara cu natiunea cu conducerea statului – a fost prima care a recunoscut ca este infiltrata de coruptie si ca atunci când gangrena apare, nu alegi culoarea bisturiului, ci extirpi raul.

Practic am luat act pe loc, trecând la lucru, pornind, este adevarat destul de greu, la lucrarea împotriva raului, a coruptiei, pe care atunci nimeni, s-au foarte putini, o acceptau ca discutie, nicidecum sa ia o masura exacta si rapida.

Sigur am fost condamnati, sanctionati, ca fiind rataciti, manevrati de forte externe, lipsiti de rationament de ruperea unitatii masonice pe teritoriul României etc.

A trecut vremea si iata ca lucrurile, încet încet nu ca s-au adeverit dar lucrarea masonica a decazut atât prin continuarea nerespectarii regulilor masonice, ritualurilor si constitutiei masonice cât si prin batjocora pe care singuri si-au adeverit-o prin diverse mijloace de comunicare.

Noi, cei din Mare Loja Nationala A României, am continuat lucrarea si practic nici o clipa nu am fost împotriva vre-unui frate, ci din contra prin toleranta, prin actiuni publice, fapte am cautat sa aratam lumii rolul pe care francmasoneria la avut în decursul istoriei tarii noastre cât si rolul pe care l-am avut atât în ce priveste integrarea în Alianta Nord Atlantica cât si în procesul de integrare în Uniunea Europeana, care este început prin masonerie.

În data de 18 iunie 2000, o noua organizatie masonica s-a nascut în Franta, la Paris. Denumita -Marile Loji Unite ale Europei-, ea a fost fondata prin semnarea unui tratat de cooperare de catre trei Mari Loji si anume Marea Loja Nationala a Frantei, Marea Loja Traditionala si Simbolica Opera si Marea Loja Nationala a Iugoslaviei.

Organizatia s-a format pentru a permite tuturor Marilor Loji Europene cu o -Lucrare Regulara- de a-si împarti teme, idei, vizite si sa aiba un tel comun, cel al Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei-.

Confederatia -Marile Loji Unite ale Europei- a fost creata la Marele Templu al Marii Loji a Frantei în finalul lucrarii Conventului anual din iunie 2000. În afara de cele trei Mari Loji Organizatoare, 22 de delegatii ale Marilor Loji de pe mapamond au fost prezente pentru a asista la fondarea acestei confederatii. Una din caracteristici este aceea ca Lucrarea Masonica în cadrul Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei- este o Lucrare Regulara. În Masoneria Europeana principiile general acceptate de Marile Loji sunt cele ale Constitutiei lui Anderson, a Lucrarii Masonice Traditionale si Regulare:

  • Recunoasterea existentei principiului creator al Marelui Arhitect al Universului. Tinutele noastre au loc întru Gloria Sa;
  • Prezenta în timpul Tinutelor a celor 3 mari lumini ale Francmasoneriei: Volumul Legii Sacre (Biblia), deschis la vedere, Echerul si Compasul;
  • Sunt interzise discutiile pe teme politice si religioase în Tinute;
  • Non mixitate: admitem ca membrii numai barbati; prezenta femeilor la Tinute este interzisa;
  • Exercitarea jurisdictiei pe cele trei grade simbolice ale Francmasoneriei.

Obiectivul Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei- nu este de a deveni ea însasi o Mare Loja. Ea doreste sa puna în valoare o apropiere universala a conceptului de prietenie si fraternitate masonica. Confederatia se doreste o forta prin unitate. Este de asteptat ca o unificare a tuturor Marilor Loji Europene sa poate duce mai departe si în final sa ajute actuala tendinta de reunificare politica si culturala a Europei.

Confederatia poate servi de asemenea si ca un ghid pentru a facilita o întelegere universala a Masoneriei si a traditiilor Marilor Loji cu o lucrare traditionala si regulara, ce a fost un semn de întrebare tenace în jurisdictia Masonica pentru cea mai mare parte a secolului ce s-a încheiat.

Reîntorcându-ma la anul 2003, primavara, am primit o scrisoare de la Marea Loja Nationala a Frantei fiind invitati sa ne cunoastem.

În urma discutiilor avute, sigur a urmat o alta scrisoare si o alta prin care am fost anuntati ca în luna septembrie, la Bucuresti, va sosi Presedintele Confederatiei -Marile Loji Unite ale Europei- fratele Jean Claude Bousquet însotit de fratele Charles B. Jameux – Mare Secretar si fratele Bernard Bertry – fost Mare Maestru al Marii Loji Simbolice Opera din Franta.

A venit momentul sosirii în România a celor trei distinsi frati, o mare onoare pentru noi, i-am primit cum se cuvine, dupa obicei si traditie; le-am lasat disponibilitatea de întâlnire si cu alte Obediente masonice de pe teritoriul României – fara a întreba ce a fost si ce au discutat. În ultima zi înainte de a pleca în Franta si înainte ca delegatia sa fie primita de Primul Ministru al României, fratele Mare Secretar al Marilor Lojii Unite Ale Europei ne-a spus ca în urma discutiilor avute cu Marii Maestri ai Marilor Loji de pe teritoriul româniei, a spus ca Marea Loja Nationala a României este singura de pe teritoriul României care continua Lucrarea Masonica Traditionala si Regulara, conform constitutiei masonice a lui Anderson, conform principiilor masonice universal acceptate, conform landmark-urilor si ca suntem singura obedienta selectionata pentru a fi propusa sa acceada în Confederatia Marilor Lojii Unite ale Europei.

Dupa plecarea ilustrilor frati am convocat un Mare Consiliu largit unde am discutat toate aceste aspecte, am hotarât sa întocmim dosarul pentru candidatura si sa îl depunem la Marele Secretariat al Marilor Loji Unite Ale Europei – pentru ca în Tinuta de Consiliu Coordonator al Confederatiei Marilor Lojii Unite ale Europei sa fie supus examinarii.

Dosarul a primit aprobarea mai întâi a Marelui Consiliu al Marii Lojii Nationale A României – astfel ca cererea de aderare la Confederatia Marilor Lojii unite Ale Europei si la Carta Masonica Europeana sa fie expresie a vointei tuturor fratilor Români.

Astfel în urma votului de principiu, am fost invitati în luna iunie la tinuta Consiliului Coordonator al Confederatiei Marilor Loji Unite Ale Europei unde am fost admisi ca membru cu drepturi depline, membru fondator.

Sigur, au fost multe drumuri la Paris am încheiat tratate de amicitie si recunoastere cu toate obedientele membre ale Confederatiei si bineînteles cu alte Mari Lojii din Europa cât si de pe celelalte continente.

Astfel am participat în anul 2004 si 2005 la mai multe conferinte publice organizate în Italia, Franta etc..

Este pentru prima data in istoria Masoneriei Universale când pe lânga încheierea tratatelor de amicitie si recunoastere între Mari Loji, care în alte cazuri au ramas simple hârtii semnate si puse în rama pe perete de aceasta data – Masoneria din tarile Europei sa lucreze pentru prima data în unitate prin diversitate în cadrul Confederatiei – având un Statut si Regulament care confera mentinerea verticalitatii coloanelor prin frumusetea, puterea si întelepciunea unei Europe unite.

Pentru prima data avem de comun acord, obiective comune respectiv: apropierea obedientelor masonice, contributia la edificarea unei Europe în precepte spirituale, culturale si umaniste, actiuni caritabile si umanitare.

Confederatia -Marile Loji Unite ale Europei- poate deveni un catalizator pentru reasamblarea Masoneriei într-o societate mondiala, în final de a dezvolta o mai buna întelegere a conceptului de -Masonerie Universala-.

Am zis.

Fr :. Viorel Danacu
Mare Maestru ad vitam
Al Marii Loji Nationale A Romaniei

______________________________________________________________________________________________

Conferinta 26 Mai 2004

În perioada 19-23 mai 2004, a avut loc la Beirut (Liban) o sesiune anuală a Comitetului Coordonator al Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Am fost invitaţi împreună cu alte 8 Mari Loji din Europa.

În cursul zilei de joi, 20 mai 2004, a avut loc Reuniunea de lucru la Hotel Portemilio, sala Cristal Room, unde pe ordinea de zi la punctul doi, a fost votul pentru admiterea la Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei, ca membru fondator, al Marii Loji Naţionale a Libanului şi a Marii Loji Naţionale A României, dosarele acestor două Marii Loji fiind prezentate în sesiunea 2003 la Porto (Portugalia).

A urmat apoi intrarea şi integrarea în Comitetul Coordonator al Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei a delegaţiilor celor două Mari Loji Naţionale, a României şi a Libanului.

Apoi a avut loc discutarea Declaraţiei de intrare în cadrul unei ceremonii speciale.

Au fost analizate candidatele în calitate de membre pentru intrarea în Confederaţie şi votul pentru candidatura în vederea integrării în sesiunea 2005 a Comitetului Coordonator a Marii Loji Masonice Generale Italiene şi a Marii Loji A Belgiei.

A fost votat Statutul Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei cu proiectul creat de calitate de membru afiliat a tuturor Marilor Loji ce vor fi integrate în viitor.

A avut loc discutarea Declaraţiei de Problematici Generale de fiecare Mare Maestru al Obedienţelor membre şi apoi a Prea Respectabilului Preşedinte nou ales al Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei.

A fost ales ca Preşedinte al confederaţiei Prea Respectabilului frate Bernard Bertry şi ca Mare Secretar fratele Bonell din cadrul Marii Loji Tradiţionale şi Simbolice Opera din Franţa.

Am semnat Tratate de recunoaştere şi amiciţie cu nouă Mari Loji din Europa în cadrul unei ceremonii speciale.

Am fixat calendarul provizoriu al sesiunii 2005 a Comitetului Coordonator în oraşul Bucureşti şi Obedienţa desemnată cu organizarea.

Pentru prima dată în istoria Francmasoneriei Române şi cea a Europei are loc apropierea între Mari Loji nu numai prin simple vorbe sau simple tratate de amiciţie şi recunoaştere, ci acordul unei Uniuni Masonice Europene care să funcţioneze în baza unui Statut şi care să aibă Obiective clare.

Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei regrupează diferite Obedienţe (Mari Loji) masonice simbolice (lojile albastre, gradele 1,2,3) al căror sediu se situează în Europa şi pe un teritoriu limitrof în jurul Mediteranei în termenii unei „Mari Carte Masonice” şi a unui tratat de Confederaţie – semnat la Paris pe 18 iunie 2000 între primii săi membrii.

Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei are ca obiect coordonarea acţiunii Marilor Loji Membre, îndeosebi în domeniile următoare:
– contribuţia la edificarea (construcţia) Europei într-o perspectivă spirituală, culturală şi umanistă;
– acţiuni de caritate şi umanitare;
– apropierea puterilor masonice.

Marile Loji care compun Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei trebuie fiecare în ceea ce priveşte să fie constituite în asociaţie declarată la judecătorie după legile în vigoare ale ţărilor respective.

Fiecare Mare Lojă care accede în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei trebuie să se conformeze principiilor expuse în „Marea Cartă Masonică” pe care se sprijină tratatul Confederaţiei.

Marea Cartă Masonică are ca obiectiv regruparea, într-un spirit şi o organizare comună cu respectul la suveranitate şi autonomie a fiecăruia.

Principiile sunt:

a) Francmasoneria Regulară şi Tradiţională este un Ordin iniţiatic Universal fondat pe fraternitate;

b) Ea lucrează Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului;

c) Cele trei Mari Lumini ale Francmasoneriei sunt aşezate la vedere, Volumul Cărţii Sacre (Biblia la noi), Compasul şi Echerul. Toate obligaţiile masonului sunt luate (prin depunerea de jurământ) pe cele trei Mari Lumini;

d) Francmasoneria Regulară şi Tradiţională proclamă devotamentul său total faţă de Patrie;

e) În loji, toate controversele, discuţiile purtate despre politică şi religie sunt riguros interzise.

f) Francmasoneria Regulară şi Tradiţională se referă la „Vechile Obligaţii”

Toate acestea reprezintă Siguranţa prin Unitate a formării unei Europe ca să reprezinte una din aripi, cară alături de cealaltă aripă a Americii să facă să zboare prin aceiaşi bătaie de inimă, un singur corpus masonic universal.

Asigurăm Guvernul României, Preşedenţia Statului Român, că aşa cum am făcut şi până acum, indiferent de culoare politică, prin sprijinul pe care l-am acordat şi îl vom acorda de acum încolo, fără a cere ceva în schimb, că eforturile noastre comune sunt de a deschide noi căi de comunicare, prin lucrarea noastră masonică, promovând imaginea româniei, dar şi conţinutul prin valorile democratice, prin competenţa şi asumarea responsabilităţilor în cadrul aderării noastre la Uniunea Europeană.

Eforturile noastre de integrare în alianţa Nord Atlantică s-au văzut a fi rodnice, finalizate.

Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei din acea vreme, au adus conducerea masonică a Organizaţiei Nord Atlantice în Bucureşti.

De atunci toate mesajele noastre adresate şi trimise prin intermediul nostru special au ajuns acolo unde trebuie şi au influenţat în mod favorabil intrarea României în NATO.

Cred că de această dată, mai ales că ne aflăm în cadrul acestei Uniuni Masonice Europene, vom gândi şi construi împreună o Europă care nu a trecut dintr-un mileniu într-un alt mileniu, ci a trecut dintr-un mileniu într-o nouă Eră.

Facem un apel la toţi fraţii români, care au jurat masonic că îşi apără Patria până la sacrificiul suprem, să îşi asume responsabilitatea, să participe activ la procesul de regenerare a masoneriei Române pe care Marea Lojă Naţională A României îl continuă prin lucrarea masonică conform Masoneriei Regulare şi Tradiţionale prin morală, spiritualitate şi cultură – deoarece Europa nu este o naţiune ci este o constelaţie de culturi, de tradiţii, de orgolii, cărora masoneria continentului caută să le dea un numitor comun.

Nimic nu ne împiedică să sperăm într-un acord complet, între a fi Obedienţi masoneriei Americane, să putem aduce un plus de Orizont, un plus de Înţelegere, de Unitate în noua reaşezare a lumii.

Marea Lojă Naţională A României încorporează lucrării găsirea modalităţii corecte, aşa încât principiile fundamentale din Marea cartă Masonică să fie puse în acord cu noile societăţi politice, sociale, cu noile alianţe, într-un cuvânt cu miezul problemelor noi de existenţă ce s-au conturat.

În încheiere Marea Lojă Naţională A României continuă în dorinţa de Adevăr şi Dreptate, condamnarea oricăror acte de corupţie, extremism şi terorism, acest flagel distrugător care loveşte Omenirea, viaţa alimentată de corupţie, sângele care irigă şi constituie puterea actului terorist se cer anulate.

Felicit de pe acum Italia şi Belgia pentru accederea în cadrul Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei.

Mare Maestru al Marii Loji Naţionale A României
VIOREL DĂNACU

______________________________________________________________________________________________

Cuvantarea Marelui Maestru Viorel Danacu cu ocazia admiterii MLNAR in

Confederatia „Marile Loje Unite ale Europei”

  • DRAG FRATE ŞI ATOTPUTERNIC PREŞEDINTE AL CONFEDERAŢIEI MARILOR LOJI UNITE ALE EUROPEI;
  • ILUŞTRII ŞI ATOTPUTERNICI FRAŢI MARI MAEŞTRII ÎNTRUNIŢI ÎN ACEASTĂ AUGUSTĂ ADUNARE;
  • ILUŞTRII ŞI ATOTPUTERNICI FRAŢI CE REPREZENTAŢI OBEDIENŢA ÎNTRUNITĂ ÎN ACEASTĂ SALĂ;

Vă mulţumesc în numele Masoneriei de pe teritoriul României, a Marii Loji Naţionale A României şi a tuturor fraţilor de sub Obedienţa mea, pentru Onoarea care ni s-a făcut atât nouă cât şi ţării mele, ca Marea Lojă Naţională A României să fie selectată şi admisă în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei.

Masoneria de pe teritoriul României are un trecut deopotrivă glorios cât şi dramatic.

A traversat fără să se încovoaie abominabila crimă a nazismului; a traversat, menţinând verticalitatea coloanelor, cei 45 de ani de ocupaţie sovietică, am fost întodeauna solidari cu naţiunea şi patria noastră România.

Preţul plătit a fost greu; moarte, tortură, familii distruse, bunurile dobândite prin muncă cinstită jefuite.

Acum de-a lungul acestui drum întunecat, vorbesc în faţa ta Atotputernice Frate Preşedinte Bernard Bertry şi în faţa voastră iluştri şi atotputernici fraţi aducându-vă omagiul unei masonerii şi a unei naţiuni oprimate de-a lungul zbuciumatei sale istorii.

Acceptarea noastră ca membru în Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei implică responsabilităţi şi ample îndatoriri.

Pe tot întinsul Bătrânului Continent există acum unitate de gândire, de acţiune masonică care conferă Confederaţiei posibilitatea ca Europa să devină o mare putere unitară în toate domeniile vieţii prin realizarea unui Om mai bun , perfectibil, care să aducă Pace, Adevăr şi Dreptate la cei din jurul său, pace şi toleranţă între naţiuni.

Nu pot să-mi stăpânesc emoţia pentru că sufletul meu poartă în el încărcătura spirituală atât a fraţilor de sub Obedienţă cât şi a naţiunii, care prin principiul vaselor comunicante spirituale, intră acum în pulsaţia tuturor Atotputernicilor Mari Maeştrii, care luminează acest echilibrat şi aducător de speranţă For.

Constituţiile voastre îşi trec valorile ce le alcătuiesc în Constituţia noastră, felul vostru de a gândi este şi felul nostru, de a concepe lucrarea nu numai pentru Europa ci pentru întreaga Omenire.

Franţa, eterna Franşă, care ne găzduieşte, a rostit prin gura lui Victor Hugo, venit din exil: „Piatra e făcută să construiască şi nu să lovească”.

Iată un motto care şi-a păstrat şi-şi va păstra vigoarea.

Pe toate meridianele Planetei se impune un numitor comun, respectarea drepturilor Omului, a demnităţii umane, eradicarea corupţiei care irigă terorismul, această ciumă a vremurilor noastre atât de agitate pe care se impune să le limpezim.

Eforturile noastre de integrare în Alianţa Nord Atlantică au fost rodnice. Acel moment istoric se leagă organic într-o mare reuşită cu momentul pe care îl trăim cu toţi întruniţi sub cupola inundată de lumină a acestei Auguste Adunări.

Prezint aici mulţumirile mele atorputenicului frate JEAN CLAUDE BOUSQUET şi a Marelui Cancelar CHARLES B. JAMEUX, fără braţul lor puternic pe care să mă fi sprijinit, Masoneria Română nu ar fi fost aici.

Felicitându-vă atotputernice frate BERNARD BERTRY care, prezidând această adunare, legaţi într-un tot organic, ce-a fost cu ce este şi cu ce va fi.

Vă rog Atotputernice frate Preşedinte, să primiţi arcolada mea frăţească şi voi cu toţii iluştrii fraţi Mari Maeştrii şi delegaţi şi cu aceasta să deschidem lumii un nou orizont şi o nouă speranţă: Binele biruind şi de data aceasta Răul – rău atât de virulent.

Am zis

Faci un comentariu sau dai un răspuns?