CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Programul National Masonic Satesc

I. Prezentarea Declaratiei de principii francmasonice, cuprinsa in Constitutia MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
II. Prezentarea si Organizarea Prograului National Masnic Satesc
          1. Scopul, Obiectivele, punerea in practica si dezvoltarea Programului Nationl Masonic Satesc.
      2. Organizarea teritoriala, la nivelul MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, a lojilor satesti.
III. Relatiile internationale ale Programului National Masonic Satesc
IV. Lojile satelor Romanesti, interesele nationale si ale Marii Loji Nationale ale Romaniei.
I. Prezentarea Declaratiei de principii francmasonice, cuprinsa in Constitutia MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.
        MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, este o organizatie nonprofit, nonguvernamentala, inscrisa juridic in 2002, la Judecatoria Sect. 2 din Bucuresti.
         MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, este o organizatie discreta care este intemeiata pe principiul fraternitatii.
a   Structurile si esenta ei sunt de ordin moral si democratic.
Francmasoneria isi indreapta eforturile spre perfectibilitatea omului, aproapele fiind considerat Frate; astfel, prin iubire poti deveni mai bun, mai drept, mai luminat.
Francmasoneria nu impune nici o limita in cautarea adevarului. Francmasoneria promoveaza respectarea drepturilor omului, respectul legilor, traditiilor patriei si a culturii universale.
Francmasoneria face front impotriva terorismului, coruptiei, crimei organizate, drogurilor, ignorantei, violentei, necinstei intre oameni si popoare, impotriva ateismului.
Propune dialogul si toleranta, construieste punti care apropie, atenuand ceea ce ne separa.
Francmasoneria Universala a creat democratia moderna pe care o proclama si o apara. A contribuit neincetat la progresul omenirii, a creat organisme pentru infratirea natiunilor, organisme cu caracter universal drept garantie a pacii si intelegerii intre popoare militand pentru diminuarea impilarii si abuzurilor. A institutionalizat proclamatia drepturilor omului.
Francmasoneria romana are radacini stravechi comparabile cu ale celei Universale, ea avand un rol fundamental in crearea si activitatea statului national unitar si suveran Roman modern.
Masonii romani au contribuit la dezvoltarea societatii, la realizarea Unirii Principatelor, la incheierea tratatelor de pace, care au legitimat Independenta si Marea Unire, la primii pasi de aderare la structuri de tip NATO ce lupta contra terorismului mondial, ca un drept just si imprescriptibil asupra teritoriilor romanesti.
Francmasoneria de astazi isi desfasoara activitatea intr-o era a informatiei care a produs mutatii fantastice atat in viata, in modul de a patrunde lucrurile, al intelege pe om in adancurile lui cat si in relatiile interumane.
Francmasoneria moderna nu este o societate secreta, scopurile ei nobile sunt cunoscute public. Intrarea in ordin este permisa oricarui barbat liber si de bune moravuri, ce prin munca, perseverenta si cinste si-a castigat stima si respectul societatii.
Ca sa fi mason trebuie sa crezi cu tarie in Dumnezeu, Intru Gloria Marelui Arhitect al Universului, in vointa sa revelata, in nemurirea sufletului, sa-ti iubesti patria pana la sacrificiul suprem, sa-ti iubesti si sa-ti respecti familia si Ordinul ca pe tine insuti.
Adversarii masoneriei raman in permanenta: terorismul, coruptia, drogurile, reaua vointa, minciuna, lasitatea, ateismul, necinstea, falsificarea istoriei, totalitarismul si extremismul de orice fel.
Cunoaste-te pe tine insuti, iubeste-ti aproapele, ajuta-l, respectandu-i demnitatea, iata regula de aur a Masoneriei.
Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului, ne va ingadui sa ne apropiem de stralucirea puterii lui.
Chiar daca are personalitate juridica, recunoscuta de justitia tarii, beneficiind de toate drepturile legale, Marea Loja Nationala a Romaniei, aseaza deasupra formulelor de certificare laica, obligativitatea unei Lucrari de inalta tinuta moral spirituala, constientizand ca Suprema Lumina a Marelui Arhitect al Universului, este tinta esentiala spre care nu se poate ajunge decat printr-o nesfarsita iubire izvorata din credinta in adevar.
In razboaie, masonii si-au facut datoria din plin, luptand si murind cu arma in mana la sfanta chemare a Patriei.
Masoneria romana a traversat succesiv patru dictaturi, dintre care ultima, cea a terorii comuniste, de-a lungul a aproape cincizeci de ani de noapte rosie.
Au fost martiri si victime, masoni condamnati cu sau fara proces, arestati, supusi unor torturi bestiale, claustrati inimaginabil in lagare de exterminare.
Cu familiile jefuite, sotiile obligate sa divorteze, cu copii alungati din scoli, masonii romani au mentinut neintrerupt verticalitatea coloanelor pe pamantul Romaniei.
Destinul nostru a fost tragic. Dar in mizericordia Sa, Marele Arhitect al Universului, care cuprinde tot si toate si care este cuprins in tot si toate a fost si este cu noi in realizarea idealurilor noastre de libertate, egalitate si fraternitate.
II. Prezentarea si organizarea Programului Masonic Satesc.
7              Urmare a succintei prezentari, a ceea ce francmasoneria isi propune, fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, intruniti Sambata 13 septembrie 6008, la Templul Istoric Masonic, in Ceremonia Solemna de Mare Consiliu, cu ocazia deschiderii anului Masonic 6009, au aprobat in unanimitate proiectul intitulat “ Programul Masonic Satesc “, la nivel national.
            Lansarea Programului Masonic Satesc s-a facut  Sambata 25 octombrie 6008, intr-o localitate vecina satului Hobita, localitatea TISMANA, judetul Gorj, acolo unde Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, a constituit acum cinci ani, prima loja masonica sateasca din lume.
            Intrucat calitatea lucrarii masonice in Respectabila Loja Hobita a fost si este de inalta tinuta morala, spirituala si culturala, prin tinute masonice regulare, traditionale si spirituale, ne-a determinat sa credem ca valorile, ca si alta data de altfel, trebuie identificate de jos in sus, la sate.
            Valorile actuale existente, sunt conservate cel mai adesea la sate, primind spirijin, indrumare si promovare, prin institutiile fundamentale: scoala, biserica, familia, la care se adauga gospodarirea sateasca realizata si administratia locala, prin programele si proiectele locale si nationale, promovate nu numia politic, cultural, dar si masonic.
            In acest sens, consideram, ca si francmasoneria, care intotdeauna a fost solitara Guvernului si Presendetiei, oamenilor valorosi, morali, cinsitit, curari spiritual, poate contribui umar langa umar, voluntar si cu multa bunavointa, la realizarea multor programe benefice satelor romanesti.
            Aprinderea luminilor, cum spuneam noi, in cat mai multe sate romanesti, va cuprinde tot atatea faclii care vor ilumina pe intreg cuprinsul tarii, astfel incat, va configura o intreaga constelatie de valori umane – pentru ca fiecare dintre noi are in el o flacarica mica, mica, ea intetindu-se in timpul ceremoniei de initiere prin puterile pozitive ale fratilor ce il asista – care sa se alature constelatiei de valori europene si universale, precum coloanele de sustinere a Marelui Templu, inchinat Marelui Arhitect al Universului.
            1. Scopul, Obiectivele, punerea in practica si dezvoltarea Programului Masonic Satesc.
            Teritoriile romanesti si-au mentinut integritatea, datorita bunicilor, strabunicilor nostri, a generatiilor care au muncit mult, au indurat foarte mult, si s-au bucurat cel mai putin, dintotdeauna, multi dintre ei fiind tarani, oamenii satelor.
            Candva, cineva, dorea sa distruga satele romanesti si sa construiasca orase, dar a esuat.
            Tinerii satului romanesc, invata de mici, la scoala generala din satul lor, singurul mijloc de educatie si intructie oficial, oferit si sustinut de statul roman.
c            Miscarea libera a tinerilor dintr-un sat in altul sau de la sat la oras, este ca o chemare a lor la lumina, la cunoastere prin invatatura, sub indemnul parintilor, al educatorilor si invatatorilor.
            Directia obisnuita este de a pleca de acasa de la parintii lor, “cu cei sapte ani de acasa”, cum se spune, si pregatirea “ABC” -ului, urmat de toate celelalte stiinte, cunoscute bine pana acum , de catre noi toti.
            Daca de la inceput se deschid portile larg spre a le oferi tinerilor satelor o varietate de stiinte, domenii diferite de activitate profesionala, cunoastere a istoriei trecutului, a diferitelor Organizatii, societati, bresle profesionale: incepand de la cismari, tamplari, curelari, fierari, s.a.m.d, adica o constelatie de arte si meserii, care sa asigure o evolutie fireasca si continua a perfectionarii si iluminarii omului, vom avea astfel o contributie echilibrata la mentinerea Marii Creatii care sa fie una pentru toti.
            Primirea luminii, de la nastere si pana la moarte, este un drept al omului, Fiu al luminii, care permanent se aduna, si construieste numai la lumina.
            Francmasoneria zice ca este o scoala naturala care-l invata pe om sa-si iubeasca aproapele, sa respecte legile sale, sa traiasca in onoare, sa practice justitia, sa lupte impotriva ingnorantei sub toate formele ei, sa lucreze neincetat pentru bunastarea Umanitatii, si sa urmareasca emanciparea ei progresista si, pasnica, conform Declaratiei de principii a Conventului de la Lausanne (sept. 1875), a Ritului Scotian Antic si Acceptat.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, crede cu tarie, ca satul romanesc este un izvor, cu adanci radacini, unde multi barbati incepand de la cei cu parul alb, si pana la cei tineri, pracitca din timpurile cele mai vechi, iubirea de patrie, iubirea de pamant, unde se naste cultul muncii, credinta pentru glie, de tara si de Domn care sunt una, iar speranta unei zile mai bune si a unui om mai bun este eterna.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice crede in potentialele valori ale omului din satul romanesc, care trebuie organizate si implicate intr-o viata colectiva prin libera asociere.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, doreste sa constituie, in satele romanesti, loji masonice care sa cuprinda oamenii de caracter, morali, cu frica de Dumnezeu, pentru a invata, cunoaste si practica virtutiile, a forma de jos in sus, – soclul coloanei, morale si spirituale a initiatului. Pentru ca ceea ce este jos este si sus si ceea ce este sus este si jos.
            Credem ca ascultand glasul pamantului, cuvantul omului de la sat, si cu binecuvantarea celui de Sus, Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, isi va intinde larg aripile puternice peste intreg teritoriul satelor romanesti, astfel incat aici, sa nasca, creasca si rodeasca frati sanatosi, curati si intelepti.
            Fie ca luminile satelor romanesti sa fie cat mai mult, ca oamenii se vor bucura, si de necazuri nu vor avea parte.
            Credea ca reorganizand acel “sfat al batranilor” care era format din inteleptii satului, si revitalizandu-l prin loja masonica, constituita din oameni liberi, morali, recunoscuti ca un model pentru cei din jur, care sa aiba respectul lucrului bine facut, sa aiba respectul termenului dat, sa aiba respectul fata de cel pe care il are in fata, s.a.m.d, satul romanesc se va ridica mai repde, si cu performante asemanatoare celorlalte sate europene.
 d
            Cunoastem astazi ca fratele X de la Marea Loja Unita a Angliei, nu a fost initiat in Londra sau alte mari orase, ci spune numele unui catun sat unde a fost initiat, de care nimeni nu a auzit, si de care nu se rusineaza: iata deci ca pentru a fii initiat nu este obligatoriu sa locuiesti la oras.
            Sigur ca satele din alte tari sunt la un nivel mai sus decat cele romanesti, si credem ca tocmai aceasta este un motiv pentru care impreuna cu scoala, biserica, si masoneria, sa-si aduca contributia la construirea unui nou sat romanesc la nivelul celor din Europa.
            Clasa taranilor este nevoie sa fie adsa, incet si cu incredere, la aceeasi masa pentru dialog cu clasa de mijloc si de ce nu, cu cea a intelectualilor.
            Francmasoneria romana a suferit mult in ultimii 18 ani, in randul clasei intelectualilor, datorita contradictiilor de etica morala, de respect al juramantului masonic dat, de incalcare a regulamentului Masonic care impune disciplina, ordina si nu haos.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, promoveaza in mod egal clasa intelectualilor, elitelor si clasa de mijloc, a proprietarilor mici si mijlocii si a clasei taranesti.
            Categoria sociala ce se incadreaza in clasa de mijloc este reprezentata de oameni care au de foarte multe ori un comportament ireprosabil, o educatie sanatoasa, inteligenta si care permanent doresc sa progreseze, sa creasca moral, spiritual si material.
b            Francmasoneria aplica regula de aur “ Cunoastet-ti aproapele ca pe tine insuti”. Cunoscand aproapele si de sus si de la mijloc si de jos, “ ajungi sa-l iubesti ca pe tine insuti”. Daca este asa, de ce noi, masonii, sa nu existam la toate nivelele, in toate mediile curate, acolo unde sa se poate forma caractere, oameni buni, deschizatori de drumuri?
            Asezarea la aceeasi masa, astazi in Marele Consiliu al Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice de cativa ani buni, a fratilor din respectabila Loja Hobita, din satul Hobita, ne permite sa cunoastem, ca nu exista mason mai mare si mason mai mic, ca principiile fundamentale: libertate, egalitate, fraternitate sunt regasite si promovate si in randul intelectualilor si a cel de mijloc, dar si in randul taranilor.
            Programul Masonic Satesc va genera in urmatorii 50 de ani o ridicare si promovare a satului romanesc prin valori, traditii si obiceiuri, daca de astazi incepe sa lucreze. Nu va fi usor, nimic nu se face bine si frumos daca nu exista credinta si pricepere.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, crede in satul romanesc, unde oamenii sunt harnici, curati si credinciosi familiei. Aici se pot face cu adevarat minuni: un rai, o oaza de liniste si prosperitate, unde cetateanul de la bloc sa mearga din cand in cand sa-si incarce bateriile, sa-si revada locurile natale si sa se reintalneasca cu fratii si cu parintii lui, in atmosfera unui sat european modern.
            2. Organizarea teritoriala, la nivelul Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, a lojilor satesti.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, organizeaza manifestari culturale publice, anunturi pe internet, site-uri depunand toate eforturile pentru a identifica in satele romanesti, oameni, care sa fie stimati si respectati de toti locuitorii acelui sat.
            Un astfel de om poate sa fie de la cel mai batran pana la cel mai tanar, cu conditia sa fie un om de bune moravuri, sa aiba o buna reputatie si purtari ireprosabile, sa creada in Marele Arhitect al Universului, in vointa Sa revelata si in nemurirea sufletului; sa aiba varsta minima de 21 de ani impliniti (3×7); sa fie un barbat liber, cu o reputatie nestirbita; sa aiba mijloace onorabile de existenta; sa aiba o cultura aleasa, aptitudini certe pentru a intelege simbolistica si invatatura masonica; sa aiba un simt deosebit al cinstei si onoarei, de respect deplin fata de cuvantul dat.
      PICT6046-300x225      Pentru constituirea unei loji masonice, juste si perfecte este nevoie de minumum 7 barbati, locuitori ai satului respectiv.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, pune la dispozitie prin Respectabilele Loji ale Sale de pe intreg teritoriul Romaniei, templele sale, pentru a fi invitati in ele cetatenii din mediul satesc.
            Daca dintre cetatenii unui sat, care doresc sa intre pe drumul initiatic francmasonic sunt : batrani, pensionari, studenti, acestia sunt scutiti de toate taxele de initiere de la Gr. I, Gr. II, Gr. III, precum si de cotizatia lunara. Dupa constituirea lojei ei pot hotara sa adune o anume suma de bani, simbolica, pentru autogospodarire, deplasari la reuniuni masonice, s.a.m.d sau alte nevoi.
            Toti cei minim 7 cetateni sateni, trebuie sa primeasca Gr. I, Gr. II, Gr. III, Constitutia si Regulamentul General Masonic al Marii Loji Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice si ritualuri de Gr. I, Gr. II, Gr. III, si numai dupa aceea vor constitui o loja, justa si perfecta, primind Patenta de functionare. Decretele de constituire a lojii si de instalare a Venerabilului Maestru, ofiterilor si demnitarilor lojii.
            Organizarea ordonata, francmasoneria fiind un ordin care practica oridnea si nu dezordinea, a cetatenilor sateni intr-o loja, intr-un atelier masonic, permit ca si la sfatul batranilor, inteleptilor, sa fie puse in discutie unele probleme cu care ei se confrunta, sa auda opinii diferite, sa se informeze cu diferite probleme, dar care cu adevarat sa fie reale, si nu ca sursa de dezinformare, de pacaleala si minciuni, pentru ca de asta data au tot avut parte pana acum , sa realizeze o pepiniere de tinere caractere, morale, culturale si spirituale, care sa asigure un echilibru, generatiilor viitoare.
            Reprezentantul Programului Masonic Satesc, Prea respectabilul Maestru Venerabil al R .: L .: Hobita, Lolescu TANASIE, are opt asistenti regionali, din cele 8 regiuni ale Romaniei ( Zona I – Ardealul si Banatul, Zona II – Bucurestiul si Ilfovul, Zona III – Dobrogea si sudul Moldovei, Zona IV – Nordul Ardealului, Zona V – Muntenia, Zona VI – Oltenia, Zona VII – Moldova), care il vor ajuta la punerea in practica a Programului Masonic Satesc.
            In prima faza se vor forma inca 7 loji in celelalte 7 regiuni ale Romaniei, formandu-se lojile de referinta, cu putere si capacitate de dezvoltare rapida care sa poata realiza noi loji, ateliere masonice, fiecare in regiunea sa, astfel incat totul sa creasca pe orizontala organizatoric, pe verticala, spiritual, moral, intelectual.
            Dupa constituirea acestor loji de referinta, cate una in fiecare din cele 8 regiuni, va continua dezvoltarea Programului Masonic Satesc, an de an, intr-un numar cat mai mare de sate romanesti, cu traditii, cu istorie, cu obiceiuri, pentru a consolida pe termen lung sentimentul iubirii de patrie, sentimentul de stapan al pamantului, ca si proprietar.
            Acest lucru va permite tinerilor care pleaca la orase in tara si strainatate, la studii, sa invete, sa-si continue gradul de perfectionare in cadrul drumului initiatic, urmand ca apoi sa se intoarca acasa in satul lor si sa construiasca, sa investeasca. Prin aceasta satul se va ridica, iar nivelul de trai va creste.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, construieste astfel de provocari pentru a dezvolta satul romanesc, prin reintoarcerea copiilor candva, mai tarziu barbatilor ajunsi la maturitate, inapoi acasa – pentru ca tot ce faci la tine acasa, in curtea ta, pe pamantul tau, impreuna cu parintii tai, sfant este, si bucurie mare vor avea copii tai in generatiile viitoare.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, asezand astfel umar langa umar, impreuna cu scoala, biserica, si toate celelalte institutii ale statului existente intru-un sat romanesc, ii vor aduce o contributie esentiala, la promovarea valorilor satului, astfel cand vom infratii 2 sate – unul din Romania si altul din Belgia – sa nu se spuna ca satul din Romania este cu 100 de ani mai in urma celui din Belgia.
            Haideti impreuna sa facem sa dispara aceasta diferenta de dezvoltae, unindu-ne fortele si intelegand ca impreuna vom reusi.
III. Relatiile Internationale ale Programului Masonic Satesc
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice este membru cu drepturi depline in Confederatia masonica europeana, G.L.U.D.E. de acum 4 ani, are tratate de amicitie si recunoastere cu Mari Loji Masonice din aproape toate tarile din Europa si de pe alte continente.
            Fratii din Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice sunt membrii ai Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, cu sediul la Bucuresti, care a permis apropierea si realizarea unor punti de legatura cu experti ai masoneriei din lumea intreaga.
            Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, este membru al Asociatiei Muzeelor, Librariilor si Arhivelor Masonice Europene ( A.M.M.L.A.), cu sediul la Bruxelles, de acum 3 ani, si are posibilitatea de a studia si cerceta arhivele masonice existente in tara cat si din strainatate, in ultimii ani.
   PICT6029-300x211         Integrarea Romaniei In Uniunea Europeana inseamna nu numai integrarea politica, economica, militara, s.a.m.d, ci si prin cultura, astfel ca masoneria trebuie sa lucreze intens prin cunoastere, invatatura morala, spiritualitate, verticalitate, la constructia unei civilizatii si unei bunastrai a Umanitatii, urmarind evolutia ei continuu si pasnica.
            IV. Lojile Satelor Romanesti, interesele nationale si ala Marii Loji Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, considera si ridica la rang de interes national satul romanesc, care prin masonerie dandu-i cezarului ce este al cezarului, sa devina factor puternic de stabilitate, privind teritorialitatea.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, crede cu tarie ca va reusi astfel sa pastreze un echilibru normal si natural pentru intreaga societate romaneasca, garanteaza astfel generatiilor viitoare, dreptul la libertate, egalitate si fraternitate, principii fundamentale universal acceptate care sa permita noii Ere, in care abia am intrat, un nou inceput, acela al unei civilizatii spirituale, traditionale si morale.
            Astazi intr-o lume a intolerantei, a razboaielor, a terorismului, a uciderii propriului copil, sau mamei si tatalui, Inteleptii, Fii Luminii trebuie sa-si faca simtita prezenta pentru ca pamantul sa fie acoperit de cat mai multa lumina, intelegere intre popoare, pace intre oameni si bunastare.
            Cred in fiecare cuvant al acestui Program Masonic Satesc, pentru ca el vine din suflet si din adancul inimii, a noastra, a tuturor fratilor din Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, toti nascuti, crescuti in satul romanesc, leaganul doinelor, cantecului de dor, legendelor si miturilor traditionale si obiceiurilor satului romanesc.
            Aici au respirat pentru prima data taranul Horea, zis Ursul din satul Horea, Judetul Alba Iulia, cel care a fost frate intr-o loja vieneza si care a fost primit de imparatul Austriei, apoi taranul Constantin Brancusi, nascut in Hobita, Comuna Pestisani, Judetul Gorj, titanul sculpturii universale, apoi Tudor Vladimirescu, si numarul lor este nemasurat, toti facandu-si datoria prin numele lor, ridicand numele satului lor, tara, pretutindeni peste hotare.
            Marea Loja Nationala a Romaniei, Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, crede ca astazi exista a nu se stie cata generatie de tarani cu carte ai caror copii, tineri, sunt capabili sa se pregateasca, sa invete limbi straine, sa cunoasta mai multe arte si meserii, olimpici chiar, care sa ridice odata  cu numele lor numele satului unde s-au nascut.
            Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului cum spunem noi, este cel care cuprinde tot si toate si care este cuprins in tot si toate, astfel ca intregul este de o aceeasi fiinta nationala cu fiinta omului bun si milostiv.
VIOREL DANACU 33°MARE MAESTRU MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice


     Consacrarea primei Loji Satesti Prejmer, din Jud. Brasov
Vineri, 14 noiembrie 6009, a.c., Marele Maestru al Marii Loji Nationale  a Romaniei, Fr. Viorel DANACU, a fost prezent in localitatea Prejmer, Jud. Brasov, impreuna cu alti demnitari ai Marelui Consiliu  al Marii Loji Nationale  a Romaniei, Pro Marele Maestru din regiune Fr. Vlad Vasile, venerabilul R.L. Tara Barsei, Fr. Milea Ionel, etc., ocazie cand au fost aprinse luminile, consacrat un Templu Masonic, constituit o loja si infiintat  si instalat Venerabilul Maestru si Oficierii Primei Loji Satesti din jud. Brasov, condusa  de M.V. Bujoreanu Daniel.
Loja Sateasca Prejmer este constructia fratilor din R.L. Tara Barsei din Or. Brasov, acolo unde au fost initiati mai multi locuitori din Prejmer, facand parte din Programul Masonic  Satesc al Marii Loji Nationale  a Romaniei. lansat acum trei ani la Tismana de Marele Maestru al Marii Loji Nationale  a Romaniei, Fr. Viorel Danacu, care l-a desemnat ca Prsedinte al Programului Masonic  Satesc pe Venerabilul Maestru al R. L. Hobita, din satul Hobita, jud Gorj, V.M. Lolescu Tanasie, locul unde s-a nascut marele sculptor Constantin Brancusi, prima loja sateasca din Romania si din lume.
Masoneria Romana, Marea Loja Nationala a Romaniei, are drept tinta satul romanesc, printre alte multe obiective ale sale, pentru ai reda taranului, importanta si rolul sau pe care l-a  avut dintotdeauna , pamantul si taranul , sunt cele doua coloane de sustinere, indestructibile ale masoneriei roman in viitor, coloane care vor regenera ordinul, masoneria, societatea, prosperitatea  si armonia intre generatii si culturi.
Traditiile stramosesti, portul popular, datinile, colindele, cantecele, obiceiurile locurilor sunt promovate cu prioritate  de catre inteleptii satului, acel sfat al batranilor, dar si al tinerilor, cu toti frati, parinti, copii si bunici, a caror viata curge precum apa unui rau, a carei directie nu de multe ori trebuie sa te readuca la izvor, locul de unde ai plecat, de unde izvoraste apa, pentru a-ti recalcula destinatia aleasa.
Satul este leaganul  civilizatiilor, pamantul este cel  care rodeste, ofera liniste si bunaintelegere intre oameni.
R.L. Sateasca Prejmer, are un program ambitios de dezvolatre de loji satesti si in alte comune si sate din Jud. Brasov , fiind sustinuta de Marea Loja Nationala  a Romaniei si frati din celelalte loji orasenesti si satesti din Romania.
Marele Maestru, Fr. Viorel DANACU, a zis raspicat ca intreband la Londra, pe mai multi frati francmasoni, cand si unde au fost initiati, apropae toti au raspuns : acum 32,   48, 51 de ani, in catunul, satul X sau Y, niciunul nu a fost  initiat in buricul Londrei.
Iata, un alt exemplu care intareste motivul pentru care prin Programul Masonic National Satesc al Marii Loji Nationale  a Romaniei, se doreste pe urmatorii 20 de ani, o reduecere a discrepantei uriase, unii zic de 100 de ani diferenta intre satul romanesc si cel din Londra, Belgia sau Franta.
Haideti, noi masoneria sa construim, redam cezarului ce este al cezarului, omul potrivit la locul potrivit, copii nostri sa-si iubeasca glia stramoseasca, pamantul, acolo unde zac bunicii si strabunicii nostri, toti cei care cu sangele lor, viata lor, au luptat in timpul celor doua razboaie mondiale, pentru apararea tarii.
Programul Masonic National Satesc este postat pe site-ul nostru www.grandlodge.ro si www.cuvantmasonic.ro si pot fi adaugite, ori eliminate, orice alte sugestii, ce pot imbunatatii acest Proiect al Marii Loji Nationale  a Romaniei, pe termen lung.
Felicitari fratilor din Or. Prejmer si mult succes.
Marele Arhitect al Universului sa va calauzeasca gandurile si pasii spre lumina, intelepciune si adevar.
VIOREL DANACU 33°MARE MAESTRU MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI-
Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Faci un comentariu sau dai un răspuns?