CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Strategie si Program

STRATEGIA DE DEZVOLTARE A MARII  LOJI  NATIONALE  A  ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Orientul Brasov 24  ianuarie 2012

proclamatieAstazi 24  ianuarie , la Orientul Brasov , eu , Marele Maestru ,Fr . Viorel Danacu impreuna cu Venerabilii Maestri si reprezentanti ai altor Respectabile Loji de pe intreg cuprinsul Romaniei am analizat si luat mai multe hotarari .

Astazi se implinesc 19 ani de la 24 ianuarie 1993 , cand la Casa Vernescu , Sala Oglinzilor , din Orientul Bucuresti , Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei  , Il. Fr. Giuliano Di Bernardo , l-a  investit , consacrat si instalat  pe Il. Fr. Nicu Filip , ca Primul Mare Maestru ales dupa 1989 al Marii Loji Nationale din Romania , inmanandu-i ciocanul puterii , sabia ritualica si lumina sacra care va sa lumineze pentru multi ani masoneria romana , pentru a construi o lucrare masonica regulara , spirituala , morala , traditionala si ritualica .

R. L. Athenaeum de la Orientul Bucuresti a lucrat neintrerupt si  lucreaza Intru Gloria Marelui Arhitect Al Universului , sub auspiciile si in numele Respectabilei Loji A Sfantului Ioan , cu nr 66 , constituita in mod regular , de Prea Respectabilul Fr. Gheorghe Comanescu , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE  DIN  ROMANIA , care m-a instalat , consacrat si investit Primul Maestru Venerabil al acesteia prin Decretul nr . 49 si Patenta nr 66  , ambele din data de 09.09.5999 (1999) , semnate de Fr. Gheorghe Comanescu , Mare Maestru si Fr. Horia Nestorescu – Balcesti , Mare Secretar ,  fiind membra fondatoare a  MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI ,  in 13 aprilie 2002 la Brasov si este Loja Mama de unde s-au desprins toate celelalte Loji din Romania , avand statutul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind fondatoare a MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  constituita in aprilie 2002 prin Hotarare Judecatoreasca ca ONG .

Am fost Mare Demnitar al Marii Loji Nationale din Romania pana in 2002 , respectiv Mare Trezorier Adjunct la nivel national , deci membru in Marele Consiliu al Marii Loji Nationale din Romania .

Astazi R. L . Athenaeum ,  functioneaza printr-un numar insemnat de membri  care sunt   pe intreg cuprinsul tarii , organizati pe cele trei grade masonice Ucenic , Companion si Maestru , lucrand in Ritul Scotian Antic Si Acceptat , in mod regular , traditional , spiritual , moral si ritualic , continund lucrarea masonica inceputa , de Prea Respectabilul Fr . Nicu Filip  , Primul Mare Maestru Ales dupa 1989 , al Masoneriei  Romane  , cel care m-a instalat , consacrat si investit in mod regular si constitutional , in urma alegerilor de la Conventul Extraordinar din Brasov ,  in 13 – 14 aprilie 2002 , Mare Maestru al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI, transferandu-mi toate Documentele Istorice de la Inaintasii Sai , Edictele , Decretele , Patentele , Marele Registru Masonic , Marele Sigiliu Masonic si Lumina Masonica Sacra a MARII LOJI NATIONALE  A ROMANIEI-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , fiind un veteran plesuv care m-a consacrat , instalat si investit si ca Venerabil Maestru al Respectabilei Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice-MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI din anul 2002 , la Orientul Bucuresti .

Consider ca activitatea de peste 13 ani de zile , a Fratilor din Respectabila Loja Athenaeum  din cadrul MARII LOJI ATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , a permis noi experiente , o multitudine de relatii masonice in tara si peste hotare , fiind Loja Mama de unde au primit lumina si au depus juramantul un numar de peste 1500 de frati , pe care i-am regrupat si consacrat pe Oriente in diferite regiuni ale tarii si chiar peste hotare ( vezi fratii din Chisinau , 98 de membri ) formand noi loji , eliberandu-le si semnandu-le Patentele de constituire , carora  le-am aprins Lumina , am Consacrat Templele Regionale , am Instalat Demnitarii si Ofiterii Respectabilelor Loji , incepand cu Loja Sateasca de la Hobita-Pestisani , Judetul Gorj ( anul acesta face 10 ani de cand am consacrat-o ) si pana la Marea Loja Nationala A Republicii Moldova pe care am consacrat-o , ca Obedienta Masonica Regulara si Constitutionala , pe durata celor 8 ani de zile , respectiv doua mandate consecutive ,  construind ca Mare Maestru , MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI –Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice ,  toate acestea la un loc integrandu-le in Confederatia Masonica Europeana , cand  am semnat in anul 2004 , pentru prima data dupa 1989  Tratatul Masonic European si Cartea Masonica Alba a Europei .

Am semnat Tratate de Amicitie si Recunoastere  , cu peste 59 de Mari Loji din lume , de pe aproape toate continentele : Europa  , America , Africa , precum si Tratate Administrative cu Marele Orient al Romaniei si Marea Loja Nationala Mixta din Romania .

Am construit  Supremul Consiliu Roman al Ritului Scotian Antic si Aceptat cu ajutorul fratilor de la Supremul Consiliu al Frantei , de la Marea Loja A Frantei , fiind primul meu Tratat de Amicitie si Recunoastere  , pe care l-am semnat in 2003  si primul Mare Maestru dupa 1989 care am reluat dialogul prin aceasta , cu Grande Loge de France , cea care a gazduit francmasoneria romana in exil , in perioada comunista din Romania  .

Continuand  activitatea de lucru in Loja , cu intieri , actiuni masonice la nivel national si international , am desfasurat totodata si o intensa  activitate de studiu si de cercetare a istoriei masoneriei din tara noastra , europeana si universala , cu prilejul nenumaratelor vizite masonice din tara si de pe alte continente , de unde am primit numeroase arhive masonice istorice , am infintat Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti in 2005 , pe care il conduc si in prezent , l-am integrat in Asociatia Muzeelor , Bibliotecilor si Arhivelor Masonice Europene cu sediul la Bruxelles (A.M.M.L.A.) , am semnat Protocoale de Colaborare cu Centre de Studii si Cercetari similare din Spania , Portugalia , Brazilia , Franta , Rusia , Ucraina , Ungaria , Grecia am editat cateva reviste : “La Curte “ , “ Trairi Masonice” , “Cuvant Masonic” , bilingv romana si franceza , am tradus in limba romana : Istoria Francmasoneriei , de Albert Makey , am editat carti , Manuale Masonice , Ritualuri Masonice Traditionale Romanesti , am organizat evenimente masonice in tara si peste hotare , astfel ca specificul de Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice – MAREA  LOJA NATIONALA  A ROMANIEI si-a urmarit si implinit cu succes si consecventa programele si proiectele pe care si le-a propus , fapt ce justifica o amplificare si continuare neconditionata si necontenita a activitatilor noastre si pe viitor.

NOI MARE MAESTRU , VIOREL DANACU ,

ASTAZI 24  IANUARIE 2012 , IMPREUNA CU TOTI  PREZENTI  HOTARAM DEMITEREA INTREGULUI MARE CONSILIU TRECUT , PRINTR-UN DECRET CARE VA FI COMUNICAT  FRATILOR DIN TOATE RESPECTABILELE LOJI MASONICE DE PE INTREG CUPRINSUL ROMANIEI CAT SI MARILOR LOJI MASONICE DIN STRAINATATE

Incepand de astazi 24 ianuarie 2012 , cand  aniversam 19 ani de la aprinderea luminii masonice in Romania , avand  in  pastrare , ca Mare Maestru Documentele , Edictele Masonice , Patentele Masonice , Lumina Masonica Sacra  Marele Registru Masonic  , Marele Sigiliu Masonic , prin  toate prerogativele  ce mi-au fost  transferate si incredintate ,  in virtutea tuturor puterilor ce mi-au fost date de Il. Fr. Nicu Filip , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI ,  IMPREUNA CU FRATII MEI , DIN NOUL MARE CONSILIU , VOM CONSTRUI O LUCRARE  MASONICA  REGULARA , MORALA , SPIRITUALA , RITUALICA SI TRADITIONALA , RESPECTAND LANDMARK-URILE MASONICE , CONSTITUTIA  MASONICA , ASA CUM AM INCEPUT DIN 2002 , CONTINUND  REORGANIZAREA SI ASUMAREA PUBLICA A STATUTULUI DE LOJI DE RITUALISTICA COMPARATA SI CERCETARE MASONICA  PRIN PUNEREA IN PRACTICA  , A URMATOAREI STRATEGII MASONICE NATIONALE DE LUCRU :

1 ) Constituirea in cat mai multe localitati din tara , orase si sate , a Filialelor – Lojii de Ritualistica Comparata si Cercetare Masonica , care sa identifice , preleveze , conserve si prelucreze din punct de vedere masonic , istoric , cultural  esoteric , spiritual , documentele , monumentele , obiectele si arhivele aflate in diferite institutii ale statului sau la personae fizice care au avut in familie , membri care au apartinut francmasoneriei .

2) Infintarea , organizarea si functionarea Masoneriei pe perioade istorice , regiuni , localitati , in Romania si Europa , pe grupe de lucru de fratii din R. L. Athenaeum  si  din toate celelalte Respectabile Loji  din tara  , care se vor afilia si vor deveni membre , ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , avand ca principali piloni de sustinere , urmatoarele programe fundamentale , de referinta :

–  Masoneria Sateasca – Programul Masonic National Satesca , care sa constituie consacre si instaleze Loji in cat mai multe sate romanesti , acolo unde inca mai exsista traditii , datini , obiceiuri si oameni cu credinta in Dumnezeu si cu iubire de pamant si tara , unde locuiesc si taranii cu carte , care si ei au dreptul  la perfectionare ca si oricare altii  ,  ori  unde s-ar afla .

–  Cultura Masonica Danubiana , prin cele trei brate de deschidere a Dunarii in Marea Neagra , fiind izvor de cultura si civilizatie pentru toate popoarele aflate de o parte si de alta a fluviului pana la locul  de unde izvoraste , constituie un patrimoniu natural si incontestabil care se impune a fi cunoscut de lumea intreaga .

–  Cultura Masonica Balcanica , cu preocupari in spatial dacic , latin , grecia antica , romana , este o alta preocupare a fratilor din Respectabilele Loji ale MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loji de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  , care vor fi infratite cu Loji similare din Spatiul Masonic Balcanic .

–   Masoneria de Fundament Crestin Ortodox , studiul si cunoasterea Sfintei Biblii si a altor carti traditionale si profund spiritual romanesti , a Filocaliilor , in Romania si in cooperare cu alte fratii care sunt preponderent crestin ortodoxe , deoarece , Sf. Apostol Andrei , Mesterul Manole , Sf. Constantin Brancoveanu , si alti multi martiri au preferat moartea , ramanand verticali , drepti , morali asemenea lui Hiram din masonerie , lucru  ce trebuie stiut pretutindeni in lume .

Scopurile cercetarilor : sunt de studiu ritualic masonic comparativ , de inovare , proiectare si dezvoltare masonica , de extensie si diseminare masonica de publicare si vizibilitate masonica , inclusiv in limba engleza .

3 ) In baza celor trei Principii Fundamentale si Universal Acceptate inscriptionate cu litere de aur pe frontispiciul Templului Masonic Universal si anume : LIBERTATE , EGALITATE , FRATERNITATE , printr-o activitate colaborativa si nu concurentiala , adica fraternala , prin intocmirea Planselor de Arhitectura de catre frati dar si colaboratori , femei , tineri si varstnici , vom elabora MONOGRAFIA MASONERIEI ROMANE , in mai multe Volume .

4 ) Completarea Bibliotecii Masonice cu noi lucrari masonice aparute in tara si peste hotare , deschiderea Bibliotecii electronice care sa contina  : dischete , periodice , CD –uri , Filme , Videoteca , Fototeca , Colectia de Manuale Masonice  care sa ofere fratilor , o cat mai corecta si completa cunoastere a masoneriei din Romania , a ritualurilor , care raman coloana de sustinere a Ordinului nostru .

5 ) Redeschiderea Muzeului Masonic , cu expozitii masonice in cat mai multe localitati din tara , insotite de Seminarii Masonice , Conferinte masonice publice   care sa ridice valul necunoasterii , al confuziei , oferind mai multa lumina generatiilor de astazi si viitoare , prin modul cum generatiile de francmasoni de alta data , si-au facut pe deplin datoria .

6 ) Editarea noului numar al Revistei : “Cuvant Masonic “ , care sa cuprinda sintezele cercetarilor masonice ale fratilor din tara si de peste hotare , care sa faca cunoscuta muzica lui Ciprian Porumbescu , a lui George Enescu , sa nu se uite de Zamolxe , Eminescu , masonul fara sort , Lovinescu  , trebuie sa stie  de Constantin Brancusi , rodul pamantului care exprima  unul dintre cele mai ezoterice  mesaje oamenilor , pentru ca masoneria inseamna drum initiatic , calea spre lumina , unde simbolurile sunt cheia cunoasterii Adevarului .

7 ) Dezvoltarea unei masonerii romanesti , a unei masonerii pentru romani si a unei masonerii pe intelesul romanilor , este obiectivul meu si a celor ce vor avea incredere in mine , pentru  MASONERIA ROMANA si ROMANIA .

Aceste cateva ganduri si posibile activitati masonice viitoare , pot deveni noi orizonturi de deschidere , care sa permita realizarea  unor  noi punti de legatura in cadrul fraternitatii noastre , oferind un punct de sprijin Umanitatii si Ordinului nostru .

Trebuie sa se stie ca , Masoneria inseamna drum initiatic , iar un initiat niciodata nu poate exclude un alt initiat , orice initiat isi continua drumul inceput , accesand  ca un om liber , Sfanta Biblie , una din cele trei mari Lumini ale Francmasoneriei , pe care dealtfel am si depus cu totii , Juramantul de Fidelitate la fiecare grad in parte , deschisa la vedere la Evanghelia dupa Sfantul Ioan , astfel ca dreptul la perfectionare si la instructie nu ni-l poate lua nimeni , un frate niciodata nu  loveste alt fratele , caci sangele apa nu se face si fratele tot frate ramane si la bine si la mai putin bine ,  intodeauna intinzandui  mana sa  il ridice , ca un bun si iubitor de oameni , asa cum Marele nostru  Maestru Isus Hristos a zis : “Iubiti-va unii pe altii , aveti-va ca fratii “.

Cred , astazi dupa 19 ani de masonerie foarte framantata , ca este nevoie de o reactivare a valorilor , a adevaratelor elite care pana acum au stat deoparte din cvarii motive , pe care nu ne propunem sa le analizam , regenerarea Ordinului Masonic fiind o necesitate , o misiune pentru progresul societatii noastre , prin crearea de noi modele , dupa care sa se ghideze multimile profane chinuite atat de mult , de instinctele animalice din noi , oamenii .

MAREA LOJA NATIONALA  A ROMANIEI  – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice , isi asuma aceasta misiune nu imposibila , dar nici foarte usoara , de a-si aduce modesta ei contributie , la restabilirea ordinii si inlaturarea haosului , la redarea prestigiului si credibilitatii Romaniei peste hotare si ocuparea locului legitim pe care trebuie sa il aibe in lume , la pastrarea culturii , traditiilor , a patrimoniului immaterial pentru viitor , la mentinerea suveranitatii si integritatii statului national si unitar roman .

Prezentul Document Masonic impreuna cu Procesul Verbal , respectiv Plansa de Arhitectura a Tinutei de astazi 24 . 01 . 2012  desfasurata la Orientul Brasov , prin participarea tuturor fratilor de pe intreg cuprinsul tarii ,  la Conventul  Masonic Extraordinar al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice  ,  acolo unde s-a si constituit in 13 – 14 aprilie 2002 ,  vor fi aduse la cunostinta  tuturor  fratilor .

TOTI CEI CARE SUNT DE ACORD CU CELE DE MAI SUS PREZENTATE , INTRU GLORIA MARELUI ARHITECT AL UNIVERSULUI , SEMNEAZA IN CLAR SI INDESCIFRABIL  , NUMELE SI PRENUMELE , DEMNITATEA , LOJA SI ORIENTUL DE UNDE SUNT , ACOMPANIATE  DE  SIGILIUL MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice.

Fie ca Marele Arhitect al Universului sa ne lumineze si lucrul nostru sa fie Intru Gloria Lui  .

AM ZIS ,

Viorel Danacu 33

Mare Maestru  al

MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI –

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice


Programului de Dezvoltare al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice pe anul Masonic 2014-2015

Bucuresti, 19 Septembrie 2014

MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice constituie dovada maturitatii de gandire si actiune Masonica, prin adâncirea izvoarelor şi convergenţa lor într-o entitate doctrinară constituţional filozofic masonică.

          Lojile de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice readuc in actualitate, prin munca, studiu si cercetare, activitati de creatie si inovatie ale Fratilor, care sa ofere noi noi constructii, cu arhitecturi diferite, dar specifice spatiului nostru carpato-danubiano-pontic, traditiile, obiceiurile, portul, arta intr-un cuvant, sa umple inimile de frumos si dragoste fata de cei care ne stiu, ne vad si ne vor.

          Mai inainte de a propune activitatile masonice care vor fi derulate in cadrul Programului de Dezvoltare al Obedientei noastre in anul masonic 2014-2015, trebuie sa fixam inca odata cateva directii de actiune, Strategia noastre de Lucru, si anume:

          1. MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice a deschis un nou drum initiatic in totalitatea lui, SPIRITUAL, rezultatul fiind

     O Masonerie Spirituala

     O Elita Spirituala

     O Romanie Spirituala

          2. MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice face prin cercetare si studiu o Masonerie romaneasca, o Masonerie pentru romani si o Masonerie pe intelesul romanilor, astfel incat Suveranul Sanctuar pentru Romania sa fie de Rit Antic si Primitiv.

          3. MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice practica o lucrare traditionala, morala, ritualica, regulara si spirituala, alegand calea caii de mijloc prin educatie, instructie si simbolistica.

          4. MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice continua Programul Masonic Satesc lansat in 2002 la Tismana, cand am consacrat penteu prima data dupa 1989, o loja sateasca la Hobita, care implineste 10 ani de la infiintare.

Satul romanesc este pentru noi locul unde se pot naste loji masonic, care sa aibe un rol de echilibru si mentinere al societatii romanesti.

          5. Cooperarea si intrajutorarea cu toate Ordinele initiatice din tara si de peste hotare continua, Francmasoneria este universala, unica, un initiat niciodata ne excluzand un alt initiat, Recunoasterea si buna intelegere intre initiati este un pas spre cresterea spirituala pe verticala, o treapta superioara care iti permite sa te apropii de Lumina care naste Adevar.

Propunerile de Activitati sunt urmatoarele:

          – Lansari de Carte

          – Pom de Craciun

          – Conferinte Publice

          – Expozitii Masonice

          – Vizite si excursii masonice in tara si in afara

          – Seara Culturala Europeana

          – Ziua Masoneriei Romane 8 Septembrie

          – Revista Cuvant Masonic

          – Masoneria Danubiana

Viorel Danacu 33

Mare Maestru

Al MARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI-

Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Faci un comentariu sau dai un răspuns?