CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

Biblioteca Masonica

La inceputul lunii martie 2013 a fost lansata prima Biblioteca Masonica online din Romania. In acest proiect Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti pune la dispozitiea publicului: reviste, publicatii, carti de interes Masonic gratuit, online. Daca aveti sugestii sau publicatii de interes Masonic care pot fi expuse si publicate, va rugam contactati-ne, Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti fiind deschis colaborarilor cu persoane fizice sau cu obediente masonice nationale si internationale. Recomandare pt. lectura Masonica: Revista „Cuvant Masonic”Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – Bucuresti editeaza prima revista francmasonica de dupa 1989 destinata opiniei publice, numita Cuvânt Masonic. Revista “Cuvânt Masonic” este aparitie lunara si are ca principal scop prezentarea lucrarii francmasonice, din România, Europa si de pe alte continente.

Revista este destinata celor care sunt interesati de traditia Ordinului Francmasonic, pentru a înlatura din opinia româneasca reaua credinta, fabulatiile, speculatiile, care pun în umbra principiile fundamentale pe care se bazeaza aceasta societate.Fiecare numar al revistei este promovat în presa scrisa si audiovizuala. Printre cititorii nostri fideli se afla reprezentanti ai presedintiei, ai institutiilor guvernamentale (ministri, secretari de stat, consilieri), ai ambasadelor altor tari în România (ambasadori, consuli), ai Academiei Române, ai institutiilor de învatamânt si cultura din tara si strainatate si, nu în ultimul rând, toti masonii. Marea Loja Nationala a Romaniei-Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice, a marcat deschiderea Anului Masonic. Cu aceasta ocazie, Colegiul Redactional al Revistei Cuvant Masonic, a pregatit si ultimul numar al acestui magazin.

 

Pentru vizualizarea continutului revistei, dati click pe imagine !

 

ultim_1                       Cuvant Masonic-2

 

 

Cuvant Masonic-2                      cuva_4

 

cuva_5                                         cuva_6

 

 

cuva_7                             cuva_8

 

 

Formular de aderare CRSFB_pagenumber.001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click pe imagini pentru vizualizarea continutului!

Pentru informatii, carti documente, arhive studiu, contactati Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucuresti. Presedinte dr. VIOREL DANACU 33°Contact: cuvant_masonic@yahoo.com


Carti Masonice de Prestigiu

Incepand de anul acesta, Masoneria Romana si Universala , prin Ilustrul Frate Viorel Danacu, si toata experienta pe care acesta a acumulat-o de-alungul timpului se bucura de un plus de Lumina.

Cele doua prestigioase Lucrari, “Indreptarul Uncenicului” si “Despre un alt Mihail Sadoveanu. O poveste scrisa si nerostita de nimeni”, reprezinta o adevarata poarta spre Cunoastere.

Cartile incearca sa raspunda itrebarilor pe care atat Initiatii, cat si profanii si le pot pune cu privire la Ordinul Masonic, la structura sa organizatorica, dar si la istoria acestuia.

Va invit asadar pe toti la un moment de cultura, de Cunoastere, citind aceste doua Lucrari complete, care ne pot deschide ochii, indrumandu-ne catre Lumina!

Marele Secretar alMARII LOJI NATIONALE A ROMANIEI- Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice

Puteti comanda aceste carti pe adresa de email: viorel.danacu@yahoo.com

 


 

ISTORIA FRANCMASONERIEI de Albert Mackey tradusa de centrul de studiu C.R.S.F Paris-Bucuresti

Literatura universala studiaza valorile majore comune ale popoarelor in domeniul artei cuvantului. Obiectul ei il formeaza acele creatii literare care, asa cum nota Tudor Vianu, “reprezentand cu mare forta si claritate timpul si locul lor, au izbutit sa-si prelungeasca insemnatatea dincolo de acestea si, dupa proba repetata a secolelor sau deceniilor, sa se mentina in constiinta de cultura a oamenilor de azi”.
La o examinare succinta a principalelor momente ale marilor literaturi din antichitate se poate aminti aparitia primelor incercari scrise odata cu mileniul al V-lea i. Hr, datorita sumerienilor. Apoi, in sudul Mesopotamiei au continuat aceasta preocupare babilonienii si asirienii (inceputul mileniului al III-lea i. Hr.). Literatura religioasa, scrierile filozofico-morale erau transpuse cu ajutorul scrierii cuneiforme pe tablite de lut.Realitatile istorice, conceptiile si starile de spirit, imnurile dedicate zeului Soar, altor divinitati, precum si Nilului, au fost reprezentativ scrise de egipteni (incepand cu anii 3000 i. Hr.).

 

Comenzi pentru achizitionarea cartii “Istoria francmasoneriei” de Albert Makey pe adresa de e-mail: secretariat@masonerie.com

Sub influenta literaturii babiloniene, literatura ebraica antica este cuprinsa aproape in intregime in “Vechiul Testament”. Cei 151 de Psalmi (cantece de lauda), – din care se pare ca o parte il au ca autor pe regele David,- si cartile profetilor (sec. VIII – II i. Hr.) impresioneaza prin accentele vibrante de revolta impotriva nedreptatii, asupririi, lacomiei si luxului.

Literatura indiana a contribuit la tezaurul literaturii universale in primul rand prin cele 1000 de imnuri adresate soarelui, lunii, stelelor, vantului, ploii, focului, pamantului, etc.

“Cartea cantecelor”, o antologie de 300 de poezii populare, a fost creata de literatura chineza.

Credintele religioase stravechi iraniene au fost stranse in opera “Avesta”, apartinand literaturii persane.

In literatura araba opera care se bucura de o faima universala este “O mie si una de nopti” (probabil din sec. al V –lea) care, in continut este o vasta culegere ( peste 8000 de pagini) de povestiri cu caracter si intr-un stil popular.Din literatura greaca s-au pastrat capodopere ce au intrat in patimoniul universal precum Iliada si Odisea (Homer), miturile (imbinarea realului cu fabulosul), tragediile lui Eschil, Oedip Rege de Sofocle (incepand cu sec. XII – VIII i.Hr.).

Literatura culta latina (sec III i.Hr.) este reprezentata de Ciuro (106 – 43 i.Hr.).

Acestea sunt principalele puncte de reper ale nasterii literaturii universale, care realizeaza intre oameni, in plan spiritual schimbul de bunuri de valoare exceptionala, determinand o mai buna cunoastere, apreciere si apropiere intre traitori.Aceasta concluzie apartine marelui ganditor Goethe, care, de fapt a creat conceptul de literatura universala in 1827. Continutul ei se formeaza printr-un proces selectiv, din fondul operelor literare de valoare apartinand literaturilor nationale si se concretizeaza printr-o “daruire si primire reciproca a unor bunuri ale mintii”.

Criteriile de apreciere a valorii universale a creatiilor literare presupun valorificarea si depasirea literaturilor particulare, nationale.

 

Valoarea continutului constituie criteriul de promovare a unei opere in universalitate.


Abstract Literar:

O alta conditie esentiala in promovarea unei opere in context universal este realizarea artistica desavarsita. Astfel, “Luceafarul” lui Mihai Eminescu, este o creatie de valoare universala, prin tema majora, conditia omului de geniu, prin bogatele sensuri filozofice si mitologice, prin inalta concentrare a expresiei artistice.Studiul valorilor universale largeste orizontul de cultura generala, formeaza si maturizeaza simtul estetic, dezvolta spiritul critic, imprima viziunea larga, discernamantul, profunzimea.Marii ganditori ai lumii au lasat asadar mosteniri gigantice, creatii literare si filozofice, istoria fiindu-ne redata si tinuta treaza datorita genialitatii. Operele lor, din timpuri de mult apuse, au strabatut veacurile, au infruntat vicisitudinile vremurilor, datorita neasemuitelor valori spirituale ce le propaga.

In prezent, ele isi gasesc locul in marile muzee si biblioteci ale lumii.

Noi cei de azi avem obligatia de a le pastra si transmite celor ce vin si in acelasi timp de a imbogati aceasta inestimabila zestre universala cu noi realizari artistice remarcabile.

Fratii de sub Obedienta Marii Loji Nationale A Romaniei, imbratisand cu respect si dragoste cultura si pe creatorii acesteia, are initiativa sa infiinteze prima Biblioteca Masonica din Romania. Masoneria Universala a avut un aport insemnat la imbogatirea spirituala a umanitatii prin operele create de ilustrii frati din cadrul Ordinului. In Romania, mari oameni din toate domeniile au fost membrii activi ai masoneriei si au contribuit la constituirea tezaurului nostru material si de spirit, au luat parte la marile evenimente politice ale vremii, au luptat pentru infaptuirea Romaniei Mari, au infruntat cu demnitate si eroism totalitarismul.

De aceea, se dovedeste a fi folositoare functionarea unei Biblioteci Masonice in Romania.

Cu ajutorul fratilor din Ordin, cat si a neinitiatilor, suntem convinsi ca se va coagula o zestre bogata de documente, insemnari, carti valoroase, pareri avizate, care odata adunate, vor fi mult mai utile decat disipate prin locuri necunoscute pana acum. Masoneria romana are o istorie care trebuie pusa in drepturi.

Invitam, asadar, la un schimb de pareri, la propuneri, la dialog. Primim materiale masonice din tara sau strainatate, carti sau reviste, contra cost sau sub forma de donatii.

De asemenea, putem imprumuta sau inlesni procurarea anumitor carti cu tematica masonica.

Cu convingerea ca aceasta initiativa va gasi un ecou important si in randul neinitiatilor, adresam multumiri celor care sunt alaturi de aceasta preocupare a noastra.


Recomandari noi de lectura:

– Catalog – Macoy – 2003 – Publishing & Masonic Supply Co., Inc.;

– Catalog – Macoy – 2004 – Publishing & Masonic Supply Co., Inc.;

– Conaître La Grande Loge De France – Philippe – Henri Marbach;

– Revista – Le Journal – Grande Lodge de France;

– Revista – Illinois Freemasonery – 2003 – Grandes Lodge of Illinois;

– Points de Vue – Nr. 97 – Mai. 1999 – Grande Loge de France;

– Points de Vue – Nr. 122. Iulie. 2001 – Grande Loge de France;

– Ecrits Maconniques – 1986 – Grande Loge de France;

– Points de Vue Nr. 130. 2003 – Grande Loge de France;

– Points de Vue – Sept. Nr. 107 – 1997 – Grande Loge de France;

– Pointes de Vue – Aug. 1995 – Grande Loge de France;

– Iluminari pentru vremurile de pe urma – Jean Bies;

– Ritualurile Secrete ale Francmasoneriei – Jean Marques Eiviere;

– Anuar of Kansas – 1999 – Grand Lodge of Kansas;

– List of Lodges Masonic 1999 – Grandes Lodges of U.S.A.;

– Secretul lui Hiram 1993 – Christopher Knigt & Robert Lomas;

– Calendar Evreiesc 2004 – Realitatea Evreiasca;

– Noaptea si Focul – Maria Lucia Hategan;

– Franc – Masoneria – Radu Comanescu – Vol. 1 2001;

– Catalogue Dedecors Maconniqes – 2003 – Editions Libraire Specialisee;

– Minunile Domnului – Serafim Papacosta;

– Inelul Lumii Materiale – Mihai Draganescu;

– Din Istoria si Civilizatia Evreilor – Ovidiu Nicolaie Grivu;

– Monahul De La Rohia – Zaharia Sangerzan;

– Un Monument pentru Decebal – Emil Poenaru; Am zis.

– Istoria Românilor – Constantin C. Giurgescu;

– Marile Curente ale Filozofiei Moderne – Alain Graf;

– Scriitori Bisericesti din Epoca Contemporana – Ioan Coman;

– Lavi, Reforma Draga – Corin Bianu;

– Gorun Adânc – Petre Pascu;

– Cercetari în Lumea Nevazuta – 1, 2, 3 – George Vasâi;

– Plume a Travers L`Infini – Ion Deaconescu;

– Tâlcuiri – Parintele Galeriu;

– Drumuri spre Mânastiri – Mihai Vasile;

– Îngerul si Chinoviarul – Alex Gregora;

– Marea Tacere – Corin Bianu;

– Civilizatia Românilor între Medieval si Modern – Razvan Theodorescu;

– Mânastirea Plumbuita – Corneliu Zavoianu;

– Istoria Filozofiei Antice si Medievale – Ernest Stere;

– Crestinismul Redus la Esente – C.S. Lewis;

– Orele Astrale ale României – Stefan Zweig;– Doctor de Iarba – Alex Gregora;

– Antichitati Iudeice – Flavius Josefus 2;

– Primejdii, Incercari, Miracole – Moses Rosen;

– Fata secreta a miscarii prepasoptiste romane, Unitatea nationala Cornelia
Am zis.
Bodea.

Biblioteca Masonică cuprinde lucrări masonice, cu preponderenţă ale Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, cel mai răspândit în lume, dar şi lucrări ale altor rituri, ordine masonice, răspândite pe tot globul.

Cea mai mare parte a lucrărilor sunt în limba franceză, dar şi engleză, spaniolă, flamandă, latină, germană, maghiară etc.

 

Au fost traduse lucrări masonice, cum ar fi: „Istoria francmasoneriei” de Albert Makey, ediţia I-a şi a II-a, revizuită şi adăugită; Ritualul scoţian rectificat; Ritul Scoţian Antic şi Acceptat în întregime; Constituţii şi Regulamente.

Achiziţionarea lucrărilor masonice, atât de la noi din ţară, dar mai ales din străinătate au permis formarea unui Fond masonic foarte diversificat, care să răspundă celor mai multe întrebări pe care un iniţiat începe să şi le pună în cadrul procesului de perfecţionare.

 

Biblioteca masonică pune la dispoziţia fraţilor o fototecă şi o videotecă cu imagini imortalizate cu ocazia unor ceremonii masonice.Socotim că preocupările fraţilor privind studiul, cunoaşterea şi aprofundarea învăţăturilor masonice permit creşterea pe verticală şi într-adevăr o lucrare masonică de înaltă ţinută.
„MAREA LOJA NATIONALA A ROMANIEI – Loja de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice”

_________________________________________________________________________________________________________

Recomadari de lectura:
 • Catalog – Macoy – 2003 – Publishing & Masonic Supply Co., Inc.;
 • Catalog – Macoy – 2004 – Publishing & Masonic Supply Co., Inc.;
 • Conaître La Grande Loge De France – Philippe – Henri Marbach;
 • Revista – Le Journal – Grande Lodge de France;
 • Revista – Illinois Freemasonery – 2003 – Grandes Lodge of Illinois;
 • Points de Vue – Nr. 97 – Mai. 1999 – Grande Loge de France;
 • Points de Vue – Nr. 122. Iulie. 2001 – Grande Loge de France;
 • Ecrits Maconniques – 1986 – Grande Loge de France;
 • Points de Vue Nr. 130. 2003 – Grande Loge de France;
 • Points de Vue – Sept. Nr. 107 – 1997 – Grande Loge de France;
 • Pointes de Vue – Aug. 1995 – Grande Loge de France;
 • Iluminari pentru vremurile de pe urma – Jean Bies;
 • Ritualurile Secrete ale Francmasoneriei – Jean Marques Eiviere;
 • Anuar of Kansas – 1999 – Grand Lodge of Kansas;
 • List of Lodges Masonic 1999 – Grandes Lodges of U.S.A.;
 • Secretul lui Hiram 1993 – Christopher Knigt & Robert Lomas;
 • Calendar Evreiesc 2004 – Realitatea Evreiasca;
 • Noaptea si Focul – Maria Lucia Hategan;
 • Franc – Masoneria – Radu Comanescu – Vol. 1 – 2001;
 • Catalogue Dedecors Maconniqes – 2003 – Editions Libraire Specialisee;
 • Minunile Domnului – Serafim Papacosta;
 • Inelul Lumii Materiale – Mihai Draganescu;
 • Din Istoria si Civilizatia Evreilor – Ovidiu Nicolaie Grivu;
 • Monahul De La Rohia – Zaharia Sangerzan;
 • Un Monument pentru Decebal – Emil Poenaru;
 • Istoria Românilor – Constantin C. Giurgescu;
 • Marile Curente ale Filozofiei Moderne – Alain Graf;
 • Scriitori Bisericesti din Epoca Contemporana – Ioan Coman;
 • Lavi, Reforma Draga – Corin Bianu;
 • Gorun Adânc – Petre Pascu;
 • Cercetari în Lumea Nevazuta – 1, 2, 3 – George Vasâi;
 • Plume a Travers L`Infini – Ion Deaconescu;
 • Tâlcuiri – Parintele Galeriu;
 • Drumuri spre Mânastiri – Mihai Vasile;
 • Îngerul si Chinoviarul – Alex Gregora;
 • Marea Tacere – Corin Bianu;
 • Civilizatia Românilor între Medieval si Modern – Razvan Theodorescu;
 • Mânastirea Plumbuita – Corneliu Zavoianu;
 • Istoria Filozofiei Antice si Medievale – Ernest Stere;
 • Crestinismul Redus la Esente – C.S. Lewis;
 • Doctor de Iarba – Alex Gregora;
 • Orele Astrale ale României – Stefan Zweig;
 • Antichitati Iudeice – Flavius Josefus 2;
 • Primejdii, Incercari, Miracole – Moses Rosen;
 • Fata secreta a miscarii prepasoptiste romane, Unitatea nationala – Cornelia Bodea;
 • Filocaliile

 


1The Symbolism of Freemasonry or Mystic Masonry

 

This Great Secret, this Master’s Word, was know to and preserved in the Mysteries of Antiquity, and is embodied and preserved in the traditions and symbols of Masonry today.

This fact has been stated repeatedly in the body of this little book, the real purpose of which was to set students, and particularly masonic students, to searching for the real secret. It is the reward of study and devotion, and has never been obtained on any other terms. It has never been conferred in the ritualistic degrees of the lodge, and never will or can be. It is the establishment of understanding in the soul of man between that higher self in him, and the More, and the Beyond self from which he draws his life, and from which his intuitions spring.

This is real Initiation: Becoming: At-one-ment.” “There are thousands of Masons, who realize that Masonry contains and implies far more than appears in the ritual and ceremonies of the Lodge. There is a very widespread and growing interest in this direction, and it is this that Mystic Masonry, above all else, is designed to foster, encourage, and help.”

 

http://knowledgefiles.com/download/index.php?Buck_-_Mystic_Masonry.ziphttp://knowledgefiles.com/download/index.php?Buck_-_Mystic_Masonry.zip


bookofthewords The Book of the Words

Masonry is permeated with powerful symbolism-both verbal and pictorial-that arouses the mental, spiritual, and intellectual life of those who use them. This extremely interesting study, once limited to 150 copies, gives the correct spelling of, and analyzes all the “significant words” (pass words, etc.) in, the Scottish Rite from the 1st through 30th degrees inclusive. In addition to being an etymological dictionary Pike explains why any given word was chosen for a given degree thereby revealing the hidden symbolism of each word. Illustrated and highly recommended.

“Thus while Jachin symbolized the state of erection of the membrum virile, when prepared for begetting or creating, in the womb, Boaz symbolized the potency, rigor, and fierce and even cruel desire of the same member. It was the sexual vigor and power, the inordinate lust of the goat, that gate that animal the name daz or Oaz.”
http://knowledgefiles.com/categories/freemasonry/the-book-of-the-words/http://knowledgefiles.com/categories/freemasonry/the-book-of-the-words/


 
morals_and_dogmaMorals and Dogma

The book is composed of Pike’s ruminations and essays on the Degrees of the Scottish Rite, from the 1st to the 32nd. It is intended as a guidebook for people entering the Scottish Rite, and explains Pike’s understanding of the symbolism and allegory in the degrees he wrote. However, it is a truly imposing tome. There are 861 pages of text and a 218 page index; the book itself is over two inches thick. There are thirty-two chapters, each discussing the philosophical symbolism of a degree of Freemasonry in extensive detail. In the Preface to the 1950 Edition, the editors wrote about Pike thus:

“In preparing this work, the Grand Commander has been about equally Author and Compiler; since he has extracted quite half of its contents from the works of the best writers and most philosophic or eloquent thinkers. Perhaps it would have been better and more acceptable if he had extracted more and written less.”

http://knowledgefiles.com/categories/freemasonry/morals-and-dogma/http://knowledgefiles.com/categories/freemasonry/morals-and-dogma/

 


 

Duncan’s Masonic Ritual and Monitor

This book presents details of Masonic initiation rituals, along with grips, passwords and regalia. Written in the 19th century, Duncan’s Ritual, as it is known, has been republished numerous times. It includes the three basic degrees of the Ancient York Rite, and four additional advanced degrees. There are over a hundred illustrations, all reproduced here, which show important details of the rituals, including gestures and symbolic pictures. Duncan’s Ritual is careful to note known variations where they exist.This book will be of interest to beginning Masons who want a roadmap of the craft, as well as experienced Masons who need a review.

A classic reference book containing the actual rituals that are still practiced today in Masonic lodges.

http://knowledgefiles.com/categories/freemasonry/duncans-masonic-ritual-and-monitor/


Cover of: Some Deeper Aspects Of Masonic Symbolism by Arthur Edward Waite
A.E. Waite – Some Deeper Aspects of Masonic Symbolism

Long out of print, Arthur Edward Waite’s „Some Deeper Aspects of Masonic Symbolism” is a must read for those Freemasons interested in a better understanding of the Masonic degrees that make up the Craft Lodge of Masonry.

Waite covers such topics as, the meaning of initiation, the Third Degree, the Christian Mysteries, Operative Masonry, The Old Charges and a host of other topics.

A lso included in this small volume is „An Appreciation of Arthur Edward Waite” by Joseph Fort Newton and an afterward by Stephen Dafoe on the importance of Pythagorean Symbolism in Masonry unique to this volume. Templar Books is pleased to bring this lecture by the late Arthur Edward Waite to the Masonic Fraternity once again.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !


The Templar Orders In Freemasonry

The Templar Orders In Freemasonry

HAVING regard to the fact that Emblematic Freemasonry, as it is known and practised at this day, arose from an Operative Guild and within the bosom of a Development from certain London Lodges which prior to the year 1717 had their titles in the past of the Guild and recognised its Old Charges, it would seem outside the reasonable likelihood of Things That less than forty years after the foundation of Grand Lodge Knightly Orders should begin to be heard of developing under the aegis of the Craft, their titles in some cases being borrowed from the old institutions of Christian Chivalry. It is this, however, which occurred, and the inventions were so successful that they multiplied on every side, from 1754 to the threshold of the French Revolution, new denominations being devised when the old titles were exhausted. There arose in this manner a great tree of Ritual, and it happens, moreover, that we are in a position to affirm the kind of root from which it sprang.

 

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 


A.S. MacBride – Speculative Masonry – Its Mission, its Evolution,
and its Landmarks

Lodge of I nstruction, in connection with Lodge Progress, Glasgow. At the urgent request of a large number of the members of the Craft, these are now published ;mainly through the labours of a publication Committee, appointed by that Lodge. The author takes this opportunity to acknowledge his indebtedness to the members of that Committee, for the pains they have so freely taken in the publication. He has, also, to thank those brethren who assisted him in putting his rough notes into proper form ;and cannot, without appearing ungrateful, avoid mentioning the names of Br. Alexander Bruce, D.P.G.M. for the Province of Glasgow, and Br. William S. Galbraith, P.M. of Lodge Progress the former for his very kind criticisms and corrections of the text, and the latter for his most careful revisions of the typography, etc. Many pressing duties and demands left the author little time and energy to do justice to his subjects. His studies have been limited to his leisure hours, and the composing of these lectures have merely formed a pleasant relaxation from the strain of a busy business life. He is, therefore, painfully conscious that there must be many imperfections in his work ;but if, notwithstanding these, this volume should prove helpful to the members of the Ancient Craft, he will be greatly gratified and amply rewarded. GLASGOW, December,
(Typographical errors above are due to OCR software and don’t occur in the book.)

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !Albert Churchward – The Arcana of Freemasonry

The Arcana of Freemasonry: A History of Masonic Symbolism (Dover... Cover ArtThe Freemasons have changed the history of the world. Their belief in liberty and equality for all people profoundly affected both the French Revolution and the founding of the United States, as evidenced in part by the symbols on our currency. In The Arcana of Freemasonry, first published in 1915, symbol expert and renowned author Albert Churchward traces and reveals the history of this very secret order. Churchward weaves a tale of Masonry’s origins in ancient Egypt and its continuance through history–all told via Masonic symbols and symbolism.

From Egyptian history and Mayan relief work through Greek mathematicians, philosophers, and metaphysicians, Churchward traces the development of the most basic symbols of Freemasonry. He also reveals the hidden symbolism found in the signs and tools of modern Freemasonry and helps readers find hidden meanings in all areas of life–rom art and architecture to geometry and poetry. With current novels and movies leaning heavily on Masonic mysteries as plot devices, readers will be especially interested in the more arcane symbols and the stories they tell.

This book contains more than 100 illustrations of Masonic symbols, from earliest recorded to those used today.


Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !


Albert G. Mackey – A Lexicon of Freemasonry

 

A Lexicon of Freemasonry
1869. Containing a Definition of all its Communicable Terms, Notices of its History, Traditions, and Antiquities, and an Account of all the Rites and Mysteries of the Ancient World. You’ve been asking for it so here it is-one of the finest dictionaries of Freemasonry ever compiled from A-Z. Everything and every possible reference to Masonic terms, symbols, and history is contained in this rare book.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 


Albert G. Mackey – The Symbolism of Freemasonry

The Symbolism of Freemasonry by Albert G. Mackey

Of the various modes of communicating instruction to the uninformed, the masonic student is particularly interested in two; namely, the instruction by legends and that by symbols. It is to these two, almost exclusively, that he is indebted for all that he knows, and for all that he can know, of the philosophic system which is taught in the institution. All its mysteries and its dogmas, which constitute its philosophy, are intrusted for communication to the neophyte, sometimes to one, sometimes to the other of these two methods of instruction, and sometimes to both of them combined. The Freemason has no way of reaching any of the esoteric teachings of the Order except through the medium of a legend or a symbol.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 


C.W. Leadbeater – The Hidden Life in Freemasonry

If you are satisfied with regular business meetings and great fish fries, then this is NOT the Masonic book for you. This classic Masonic esoteric work is designed for the student seeking far deeper meanings in Masonry. In the words of the author: „Although the book is primarily intended for the instruction of members of the Co-Masonic Order, whose desire, as is expressed in their ritual, is to pour the waters of esoteric knowledge into the Masonic vessels, I hope nevertheless that it may appeal to a wider circle, and may perhaps be of use to some of those many Brn. in the masculine Craft who are seeking for a deeper interpretation of Masonic symbolism than is given in the majority of their Lodges …” C.W. Leadbeater (1854-1934), was an English clergyman and respected theosophical author. Leadbeater is the author of the popular „Freemasonry and Its Ancient Mystic Rites.” This is an indespensible work for the esoteric Mason. Foreword by Annie Besant.


Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 


Captain William Morgan – The Mysteries of Freemasonry


The Mysteries of Freemasonry by Captain William Morgan. Published in the 18th century. Contains information on all the Degrees conferred in the Royal Arch Chapter and Grand Encampment of Knights Templars – Knights of the Red Cross, of the Christian Mark and of the Holy Sepulchre. Also the Eleven Ineffable Degrees conferred in the Lodge of Perfection, and the still higher Degrees of Prince of Jerusalem, Knights of the East and West etc. This ebook gives details of what is said during the Degrees.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 

 

 


Chalmers I. Paton – Freemasonry – Its Symbolism, Religious Nature,
and Law of Perfection
Freemasonry: Its Symbolism, Religious Nature, and Law of Perfection.This book is the entire text of „FREEMASONRY: ITS SYMBOLISM, RELIGIOUS NATURE, AND LAW OF PERFECTION.” by CHALMERS I. PATON, published in 1873 (MDCCCLXXIII) Topics include: THE ORIGIN OF SYMBOLS SYMBOLS OF THE PATRIARCHAL DISPENSATION JEWISH SYMBOLS THE ANCIENT CHRISTIAN AND HEATHEN SYMBOLS MASONIC SYMBOLS THE RELIGIOUS NATURE OF FREEMASONRY

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 

 

 


Charles H. Vail – Ancient Mysteries and Modern Masonry


The Ancient Mysteries and Modern Masonry (Classic Reprint)

ANCIENT MYSTERIES AND MODERN — MASONRY. — INTRODUCTION. — The purpose of these lectures is to consider the origin and nature of the Ancient Mysteries and Modern Masonry and to show the relation which they bear one to the other. Freemasonry deals largely with the morals and symbols of the Mysteries of Antiquity, and originally was one of the channels of Ancient Wisdom.

There were a few among the founders of Modern Masonry who possessed the Royal Secret, or, at least, had a knowledge of its existence, and, if the key has been lost, the Mason, as Heir-apparent of the Old Wisdom, should be foremost in the search for its recovery.

All agree that the Masonic symbols and traditions are of the greatest antiquity, and can be traced to the far East-to the earliest civilization, from which time and place they have spoken in nature’s language to all peoples of the earth. We are more and more convinced that this picture language of our ritual contains a most complete philosophy-a knowledge embracin.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !


Cornelius Moore – The Craftsman and Freemason’s Guide

This work has passed through twelve eilitious, nhich is Boffideut arideiice thnt it has I eceived the appvoval of theM asonic Smternity. In the present vevieed edition we do uot ]ii-opose to ofiel Bnjthing; new itpau the snbject of Mssouiy; upon this eubject. Kemore not the Ancient Landmarks, is an atlmoultien wo may not dieregavd. Tu the revised edition kg have added The Templar sT ext Book, a Ritual of theO rders of Knighthood, and theM eloDIES PO tt THE Crft. Mniiy of the illnstraU ons have been reengraved. Ill the amingeinent of tlie Tenipki sT oit Book, wo hava added such appitipriabJ illiiftmtians as will fneilitate the iiOD itiate in his eS iirts to beeomo pinS oieiit in the teachings and piecepts of theseS iiblioie Orde] Bof Christian Kuightbood. We have also added tho beautiful and impieB sive fonciB lceremonies prepared by M. E. SU Knight J. L, Lewis, Jr., nt the recinest of tho Grand Com. manilary of tieS tate of New York, oud adopted hythe Gmnd Bucnnipment of theS tjite ofO hio. The Melodies for the Craft consist of a clioice collection of Masonic Odes andS ongs, set to music, and adapted to tho various Masonic festivals and cereiaouies. We have retained the A noisnt CoNB riT uriONB op Fbeemaboms, published A. D. 1723, A, h. 5723, the oldest ou record, and which ahonld he cnrafuU ystudied by evaiy Mnsou. general interest to the Craft, hjve been added.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !


 

E.J. Marconis – The Sanctuary of Memphis or Hermes

Do you want to know about the the Masonic Rite of Memphis? Read this book! Marconis was the son of the man who founded the order and includes information not obtainable elsewhere, such as the „universal tyler” which gives all the secret grips, words, and signs of all the degrees of the Masonic Rites of Memphis, the French Rite, and the Scottish Rite, from the First through the Thirty-third degrees inclusive! Marconis also includes the complete ritual of the First degree and the instruction of the 2nd and 3rd Degrees plus important information on Adoptive (androgynous) Masonry and charts of several secret Masonic alphabets.


Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 

 

 


F. De P. Castells – The Apocalypse of Freemasonry

Coperta unu

 

Interpretation of the symbolism of the Masonic Lodge. Contains considerations of the sources of these symbols. Underlying the ceremonies practiced by the Freemasons of the present day, there is a system of philosophy which is based on the lofty conception of the Most High God as a Being who indwells the Light, and is Himself „light.” Those who are in fellowship with Him, enjoy His light, even in the dark. If, therefore, we would grasp the meaning and purpose of what is said and done in the Lodge, we must keep this fundamental thought uppermost in our mind. In His light shall we see light.


George H. Steinmetz – Freemasonry – Its Hidden Meaning

 

The spiritual interpretation of the esoteric work of the Masonic lodge systematically analyzes the lectures and symbol of the first three degrees so that the reader can really understand them. You will have a better, a more understandable knowledge of what Freemasonry teaches and know how to make your masonry a workable, a live, an interesting, and a satisfying way of life. Hard cover with jacket, 215 pages. Illus., Indexed. A Macoy Published Book. ISBN 9780880530491 The author’s hopes to encourage Masons everywhere to seek their own methods of promoting understanding and brotherly love. He hopes to answer questions about why Freemasonry continues to be revered? A Macoy Published Book.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 

 


 

George H. Steinmetz – The Lost Word – Its Hidden Meaning

The Lost Word Its Hidden Meaning: A Correlation of the Allegory and Symbolism of the Bible with That of Freemasonry and an Exposition of the Secret Do

 

Interpretation of the symbolism of the Masonic Lodge. Contains considerations of the sources of these symbols. Underlying the ceremonies practiced by the Freemasons of the present day, there is a system of philosophy which is based on the lofty conception of the Most High God as a Being who indwells the Light, and is Himself „light.” Those who are in fellowship with Him, enjoy His light, even in the dark. If, therefore, we would grasp the meaning and purpose of what is said and done in the Lodge, we must keep this fundamental thought uppermost in our mind. In His light shall we see light.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 


George Oliver – The Star in the East

Spiritual interpretation of the esoteric work of the Masonic lodge systematically analyzes the lectures and symbol of the first three degrees so that the reader can really understand them. You will have a better, a more understandable knowledge of what Freemasonry teaches and know how to make your masonry a workable, a live, an interesting, and a satisfying way of life.

 

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 

 

 

 


Henry Andrew Francken –
Philosophical Lodge of the Knights of the Eagle

If you are satisfied with regular business meetings and great fish fries, then this is NOT the Masonic book for you. This classic Masonic esoteric work is designed for the student seeking far deeper meanings in Masonry. In the words of the author: „Although the book is primarily intended for the instruction of members of the Co-Masonic Order, whose desire, as is expressed in their ritual, is to pour the waters of esoteric knowledge into the Masonic vessels, I hope nevertheless that it may appeal to a wider circle, and may perhaps be of use to some of those many Brn.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 

 

 Frank C. Higgins – The Beginning of Masonry

This book is a facsimile.
Interpretation of the symbolism of the Masonic Lodge. Contains considerations of the sources of these symbols. Underlying the ceremonies practiced by the Freemasons of the present day, there is a system of philosophy which is based on the lofty conception of the Most High God as a Being who indwells the Light, and is Himself „light.” Those who are in fellowship with Him, enjoy His light, even in the dark. If, therefore, we would grasp the meaning and purpose of what is said and done in the Lodge, we must keep this fundamental thought uppermost in our mind. In His light shall we see light.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 


The Round Towers Of Ireland

 

Spiritual interpretation of the esoteric work of the Masonic lodge systematically analyzes the lectures and symbol of the first three degrees so that the reader can really understand them. You will have a better, a more understandable knowledge of what Freemasonry teaches and know how to make your masonry a workable, a live, an interesting, and a satisfying way of life.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 

 

 

 


Arcana Saitica Briefly Discussed In Three Essays On The Masonic Tracing Boards

Masonic tracing boards I set myself to investigate their accuracy, with what result I shall presently show. I do not claim any originality for what I have written: it is simply the result of a considerable amount of, unhappily, somewhat desultory reading; and those who have happenied to study the works of Dulaure, Dupuis, Sainte Croix, Knight, Faber, Higgins, I nman, Cory and many others. treating on kindred subjects will be at no loss to discover whence I have drawn my information. 1believe that to a large number of Masons the esoteric meaning of the symbols and ceremonies in constant use and practice amongst us is either unknown or disregarded; but it surely cannot be uninteresting, even as a matter of history, to know whence they were derived, and to see how, even in our ancient and honourableS ociety, the jewel truth has become encrusted until to outward view it is like the pebble ignorance.

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !

 


Coperta unuMystic Masonry: The Symbols Of Freemasonry and The Greater Mysteries of Antiquity—–published in 1897.

Table Of Contents.

Introduction — Chapter I. Principles of Education and Ethics — Chapter II. The Genius of Freemasonry — Chapter III. The Genius of Freemasonry (continued) — Chapter IV. The Secret Doctrine — Chapter V. The Secret Doctrine (continued) Science and Religion. — Chapter VI. The Secret Doctrine (continued) The Seven-fold Nature of Man — Chapter VII. The Secret Doctrine (continued)The Sign of the Master — Chapter VIII. The Great Lodge — Chapter IX. An Outline of Symbolism — Chapter X. Conclusion

Pentru a descarca gratuit un exemplar electronic Click aici !


Alte carti electronice :

Pentru a descarca gratuit CLICK pe titlul cartii:

J.S.M. Ward – The Masonic Handbook Series

James Anderson – The Constitutions of the Free-Masons

John Fellows – An Exposition of the Mysteries

John R. Bennett – The Origin of Freemasonry and Knights Templar

John Sherer – The Masonic Ladder – or the Nine Steps to Ancient Freemasonry

John Yarker – Lectures of the Antient and Primitive Rite of Freemasonry

John Yarker – The Secret High Degree Rituals of the Masonic Rite of Memphis

Joseph Fort Newton – The Builders – A Story and Study of Masonry

Lynn F. Perkins – The Meaning of Masonry

Manly Hall – The Lost Keys of Masonry – The Legend of Hiram Abiff

Norman Frederick De Clifford – What is Free-Masonry

Pansophic Entered Apprentice Study Guide

Prentiss Tucker – The Lost Key – An Explanation of Masonic Symbols

R.S. Clymer – The Mysticism of Masonry

Richard Carlile – Manual of Freemasonry

Ritual of the Independent Order of Good Templars for Subordinate Lodges

Robert Ambelain – Freemasonry In Olden Times

Robert Ambelain – Occult and Mystical Freemasonry – Martinism – History and Doctrine

Samuel Cole – The Freemasons’ Library and General Ahiman Rezon

Samuel L. Knapp – The Genius of Masonry

The Ancient and Accepted Scottish Rite of Freemasonry – Instructions to all the Degrees

The Regius Manuscript

Thomas Paine – Origin of Free Masonry

W.G. Sibley – The Story of Freemasonry

W.L. Wilmshurst – Masonic Initiation

W.L. Wilmshurst – The Meaning of Masonry

William Bond – Freemasonry And The Hidden Goddess


SELECTIE DE CARTI-ALBUME DIN COLECTIA CENTRULUI REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS-BUCURESTI

 


 

 


 

 


  


Pentru informatii, carti documente, arhive studiu, contactati C.R.S.F.P.B
Presedinte C.R.S.F.P.B dr. VIOREL DANACU 33°
Contact: cuvant_masonic@yahoo.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?