Asociația Muzeelor, Arhivelor, Librăriilor și Bibliotecilor Masonice
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București, constituit în 2002 de dr. Viorel Dănacu, cuprinde cercetători, inițiați și neinițiați, femei și bărbați, oameni care lucrează individual, dar într-o echipă bine structurată, pentru recuperarea memoriei colective a istoriei francmasoneriei, crearea unui fond Arhivistic Masonic Național, alcătuirea unui Muzeu Masonic Național la Alba-Iulia, formarea unei Biblioteci Masonice, are o Editură Masonică și un Magazin Masonic.
Centrul Regional de Studii Francmasonice este membru al A.M.M.L.A. din 2006, anul trecut 2008, găzduind lucrările A.M.M.LA, la București, în premieră, când au venit în țara noastră experți în francmasoneria din întreaga lume, expunând descoperiri ale lor despre istoria francmasoneriei române, în Aula Academiei Române și la Muzeul Național de Istoriei al României, unde au avut ocazia să vadă două expoziții masonice, una în premieră după 1989, la Academia Română, cealaltă la Muzeul de Istorie al României, completându-și cunoștințele despre istoria francmasoneriei române.
Anul acesta lucrările A.M.M.L.A., au loc în 9-12- iunie la Bayreuth, în Germania, unde Centrul Regional de Studii Francmasonice, însoțit de Centrul Independent de Studii Ezoterice din România, reprezentat de Domnul Vlad Sauciuc, recomandat anul trecut de noi, celor din A.M.M.L.A., vor prezenta noi cunoștințe privind istoria francmasoneriei, din Transilvania în special.
Delegația condusă de Președintele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-București, dr. Viorel Dănacu, cuprinde: Marele Cancelar cu Relații Externe, Oprescu Ruslan, Bernd Wagner, cetățean român și german, Frantz Jank, cetățean român și german, astfel încât să reușim o cunoaștere reciprocă a istoriei masoneriei românești și Germaniei, având în vedere că în arhivele masonice existente, sunt multe documente scrise în limba germană, a existat o activitate masonică a comunității germane, foarte intensă în țara noastră.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București, stabilește prin cultură, știință, cercetare, punți de legătură cu toate Obediențele masonice, Riturile din întreaga lume, punând mai presus de toate, în slujba adevărului care se naște din lumină, Întru Gloria Marelui Arhitect al Universului.
A.M.M.L.A.! Am descoperit-o printr-un frate din Marea Lojă Națională A României împuternicit de mine, pentru a identifica centre de cercetare masonice din Europa. Ce se întampla? Masoneria lumii se afla într-un declin, pretutindeni, în oricare țară, există mai multe Mari Loji. Un preot mă întrebă: „cum adică Mari, una este mare ca cealaltă?”
Iată mirarea preotului! Spune extraordinar de mult. Este tocmai declinul în care se află masoneria, criza de identitate. Altele continuă spiritul conservator al lucrării tradiționale și regulare.
Masoneria lumii, cândva un mister, un secret, a devenit astăzi un subiect mult discutat și controversat. Presa a asociat-o cu cei răufăcători, nimic adevărat în toate acestea.
Întoarcerea noastră în istorie nu înseamnă regres, ci dimpotrivă revenirea la izvoarele născătoare de Adevăr, dătătoare de sănătate și frumusețe.
Iată de ce am cerut fraților mei, la fiecare întâlnire, de câțiva ani, ca preocuparea noastră să fie cunoașterea, studiul și cercetarea fiecărui document, simbol, templu, pentru ca astfel să ne dezvoltăm facultățile intelectuale masonice. Înțelegerea artei, științelor naturii, astronomiei, geometriei etc., care prin masonerie au stat la acele vremuri, la baza construiri de catedrale, temple, piramde.
Concepția despre Masonerie a unuia nu era și concepția celuilalt, pentru că fiecare avea un mod de gândire masonică și de comportare proprie. Astfel că masonul trebuie luat ca atare și nu perceput ca instituție.
Mă îndoiesc că la acea vreme, când un meșter mare de catedrale era căutat și solicitat pentru că făcea parte dintr-o Mare Lojă a unei țări sau alteia sau mai nu știu de unde și nu angajat pentru cunoștințele, priceperea, dragostea și credința lui în Opera ce urma să dăinuie până în zilele noastre.
Aceste câteva mesaje venite din gândurile mele, în trecerea timpului, mă determină să cred într-o regenerare a masoneriei. Poate fi numită Masoneria Regenerativă, în acest mileniu al frământărilor, terorii, minciunii, urii dintre oameni.
Masoneria lumii trebuie să pășească în această nouă etapă a Masoneriei Regenerative, ca să lucreze, prin toleranță, împotriva urii, minciunii, terorii de orice natură, pentru a construi o lume mai bună și mai pașnică.
Regenerarea se face culegând tot ceea ce a mai rămas curat, pur și sfânt din marea lucrare masonică de acum câteva mii de ani.
Cunoscând printr-un studiu laborios acest trecut, este posibil ca noi înșine să ne salvăm de la dispariție. Nu mai vorbim de generațiile viitoare, care vor trebui să cunoască, prin același studiu, despre ce-am făcut noi, aceasta în cazul în care lăsăm ceva concret.
Riscul de astăzi cu care masoneria se confruntă uneori trebuie eliminat.
Trebuie încetată orice acțiune de a deforma Ordinul și masonul, pentru că acest timp trebuie să fie în favoarea construcției, a Binelui și nu a Răului, care devine astăzi o nălucă pe întreaga planetă.
Masoneria Regenerativă impune readucerea în gândul fiecăruia, că frații au lucrat ca frații și s-au comportat ca frații oriunde în lume și apoi au făcut minuni și nu dezastre.
Masoneria Regenerativă impune unui om liber încrederea că viața este cel mai prețios bun, că nimeni nu are dreptul de a o umbri. Fratele trebuie să creadă întru Gloria Marelui Arhitect al Universului, cel care le cuprinde pe tot și pe toate și celui care este cuprins în tot și în toate.
Masoneria Regenerativă impune o lucrare tradițională, regulară și spirituală, astfel încât acest mileniu să poate fi credincios, masonic, unde să domnească Ordinea și nu Haosul.
Masoneria Regenerativă trebuie pornită de la fiecare mason în parte și să includă pas cu pas un număr cât mai mare de alți frați care să contribuie astfel la ridicarea prestigiului, a rolului și a importanței pe care Francmasoneria a avut-o asupra umanității.
Ar fi multe de zis. Poate într-o lucrare mai amplă în viitor. Dar mă opresc la aceste gânduri, mesaje, crezând în această nouă etapă a Masoneriei Regenerative așa cum o numesc eu, motivat, întrucât necunoașterea întunericului va fi cuprinsă de lumina cunoașterii prin cercetare și studiu, adică prin pârghia care stă la baza regenerării Ordinului Masonic Universal.
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – București împreună cu Marea Lojă Națională A României dezvoltă acum două proiecte masonice regionale de mare importanță pentru masoneria europeană.
Primul proiect masonic se derulează în colaborare cu masoneria din Serbia, Grecia și Bulgaria, privind studierea istoriei masoneriei balcanice. Acest proiect are o amprentă extraordinară în evoluția omenirii în această regiune.
Al doilea proiect masonic îl realizăm împreună cu frații din Ungaria, Austria și Germania, pentru a înțelege lucrarea masonică din această regiune, laolaltă cu influențele asupra masoneriei românești.
România a avut masonerie autohtonă cu radacini adânc înfipte în perioada precreștină și o masonerie adusă din Europa, odată cu românii care reveneau de la studii din marile capitale ale Europei, în țară pe de o parte și pe de alta parte a migrației altor naționalități peste teritoriul României.
Astfel, aceste preocupări ale noastre le-am regăsit în unele, puține, dar prezente făclii de vârste înaintate din Europa, cu ocazia acestei reuniuni la Conferința Anuala de la Viena și Budapesta a Asociației Muzeelor, Bibliotecilor, Librăriilor și Arhivelor Masonice Europene.
Asociația Muzeelor, Bibliotecilor, Librăriilor și Arhivelor Masonice Europene este locul unde întreg patrimoniul cultural masonic se conservă, se transferă prin cunoaștere celor interesați. Tot ce le spun fraților mei: „Dacă nu așezi suflet și nu crezi în ceea ce faci, mai bine să nu cunoști.”
A.M.M.L.A. este Asociația Muzeelor, Bibliotecilor, Librăriilor și Arhivelor Masonice Europene și are sediul la Bruxelles.
Nu trebuie să existe frate care să nu cunoască ce există în aceste muzee, librării, biblioteci, arhive, măcar să le viziteze, să cunoască, că masoneria din totdeauna a lucrat prin frați pentru oameni.
Doamne, adună-i Doamne pe toți, ca toți suntem unul pentru tine.
L-am cunoscut și am discutat câteva sferturi de oră cu fondatorul A.M.M.L.A., Prof. Charles Tomas, care mi-a spus că studiază viața masonică a lui Voltaire, de 13 ani, că pasiunea lui este acest izvor nesecat de cunoaștere a oamenilor de către om.
L-am întrebat ce părere are despre această discordie dintre masoni, ca fiind recunoscuți sau nerecunoscuți, regulari sau iregulari, de cine și de ce?
Mi-a mai spus că are frați în aproape toate Obediențele, Marile Loji, Ordine, Rituri, și că el merge în ținute rituale la toți și conferențiază o anume planșă de arhitectură masonică pentru ca toți îl invită și el nu a refuzat niciodată pe nimeni și că pe toți îi respectă și că pentru el toți sunt frați.
Am vorbit multe cu doamna ISY BRACHOT, onoarea avută este o șansă pe care cunoașterea mi-a oferit-o în dar, un mare expert în Arte, doctor în Drept și la Conservatorul Muzeului Belgian al Francmasoneriei, care face o muncă titanică în ceea ce înseamnă cunoașterea masoneriei europene, construind un Complex Expozițional Masonic European, de unde să nu lipsească nimeni.
De admirat, un constructor peste timp a ceea ce a existat odată este adevărat prin imagini și existențe în orice colț de țară din Europa.
Sigur, am avut o reală plăcere să conversez cu domana director Diane Clements și domnul Mark Jr. Dennis – Administrator la Librăria și Muzeul Francmasonic din Londra.
Am avut ocazia să cunosc câteva elemente concrete despre masoneria londoneză, care au fost prezentate așa cum trebuie.
Revista „LOGOS”, mai-iunie 2006, din Bruxelles, care relatează despre masoneria din Europa și nu numai, este pentru mine un imbold la ceea ce am încercat și reușit noi, în cadrul Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris – București cu Revista „Cuvânt Masonic” să dăm cezarului ce este al cezarului.
Am cunoscut din Versailles pe domnul STEPHANE CECCALDI, Șeful Serviciului de Securitate a Incendiilor și Asistenței persoanelor de la Castelul Versailles, care ne-a invitat să vizităm colecția ce ne interesează de aici.
Am cunoscut-o pe doamna Glenys A. WALDMAN Ph. D., Librăria și Muzeul Masonic din Pennsylvania de la Grand Lodge F&AM. of Pennsylvania – Philadelphia de la care primeam de câțiva ani o revistă masonică, ocazie cu care am felicitat-o și multumit pentru bunăvoința anticipată de a ne transmite această revistă.
Am cunoscut-o pe doamna Jon Thor Hannesson, administrator la Muzeul Ordinului Francmasonic din Islanda, pe domnul Arne Hilmar Andreseu de la Ordinul Francmasonic din Norvegia, care ne-a oferit informații pentru cunoașterea despre Arhivele, Librăriile, Muzeul de la Centrul Masonic „PRINS FREDERIK” de la Marea Loja a Olandei.
La Oslo pe domnul PIERRE MOLLIER Directorul Bibliotecilor, Arhivelor, Muzeelor de studii și cercetări masonice de la Marele Orient al Franței; pe Directorul Muzeelor, Bibliotecilor, Arhivelor de la GLDF.
Am cunoscut pe Mag. D. RUDIGER WOLF din Viena, de la Muzeul Masonic Osterreichisctes.
Am cunoscut-o pe distinsa doamnă, cu fiica ei – domnișoara ESZTER ACZEL, istoric la Muzeul de Istorie Național din Ungaria – care ne-a fost de mare ajutor, și de o bunăvoință extraordinară.
Desigur pe domnul președinte al A.M.M.L.A., ROLAND MARTIN HANKE și Secretarul A.M.M.L.A. FRANK LANGENAKEN. Ne-a oferit reviste, pliante masonice și ne-au asigurat de tot sprijinul dânșilor și de dorința de a veni în România, pentru a cunoaște realitățile și istoria masoneriei acestui colț de lume.
Am vizitat la Albestine, Casa Mozart – chiar unde a locuit Mozart, la etajul doi am servit și o masă – a fost o excepție, nici nu am crezut că într-o asemenea casă – muzeu ajunge vreodată desfăț trupul.
Am vizitat bineînțeles, la Budapesta, Muzeul Național de Istorie, secția de obiecte masonice: multe pot fi auzite, văzute și cunoscute în doar 5 zile cât au durat lucrările Conferinței Anuale A.M.M.L.A.
Multumesc pe această cale bunului Dumnezeu, că am trăit să întâlnesc așa oameni mari, frați din marele lanț universal, pe care i-am invitat aici la noi în România – ca să-i cunoașteți și noi frații să fim cu toții o Mare Familie Masonică Universală.
RAPORTUL LUCRĂRILOR CONSILIULUI COORDONATOR AL ASOCIAȚIEI ARHIVELOR, MUZEELOR ȘI LIBRĂRIILOR MASONICE DIN 22-25 MAI 2008, BUCUREȘTI, ROMÂNIA.
A.M.M.L.A. este o asociație internațională, tradițională, care cuprinde centre de studii și cercetare din foarte multe țări de pe glob, precum și muzee, biblioteci, arhive masonice prin reprezentanții lor, cercetători, istorici, personalități avizate din marea familie masonică universală.
În acest an, reuniunea anuală a găzduit-o Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – București, cu sediul în București.
Prima zi a lucrărilor s-a desfășurat în Aula Academiei Române, unde timp de patru ore delegații A.M.M.L.A. au prezentat referate cu informații despre istoria francmasoneriei române din perioada lui Moroiu, Pangal, Sterea, etc.
Preocupările cercetătorilor străini, privind istoria Francmasoneriei române, sunt intense, pentru că în această regiune a Europei a existat o întrepătrundere a activităților, culturale, obiceiurilor și tradițiilor mai multor popoare.
Relațiile interculturale pașnice de pe teritoriul României, sunt datorate și activităților intense ale lojilor masonice din țară, fie ele românești, franceze, maghiare, portugheze, germane, sârbești, spaniole, engleze, rusești, scoțiene, etc.
Toate acestea și-au lăsat o amprentă prezentă și astăzi în constelația de culturi a Europei.
Academia Română, care a înțeles foarte bine, de această dată, importanța acestei A.M.M.L.A., a organizat pentru prima dată o expoziție masonică, cu obiecte avute în patrimoniu, adăugându-se documentele și obiectele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-București, condus de Viorel Dănacu.
Au participat la vernisajul expoziției masonice toți delegații A.M.M.L.A., academicieni români, ambasadori și atașați culturali acreditați, la București, directori de muzee, biblioteci și arhive masonice din multe județe ale României, precum și francmasoni, oameni liberi de la Marea Lojă Națională a României, Marele Orient al României s.a.m.d.
Dovadă existenței unei lucrări masonice extraordinare pe teritoriul României a provocat un interes senzațional cercetătorilor, experților în masoneria din lumea întreagă.
Francmasoneria nu există de la Anderson până azi sau de la Galați 1717, ci ea a început încă de la construcția Templului lu’ Solomon.
Astfel că nu numai documentele pot confirma, dar dezbaterile unor ipoteze aduse la masa discuțiilor înseamnă un plus de cunoaștere a unui trecut extrem de controversat.
A doua zi, Muzeul Național de Istorie al României a găzduit lucrările A.M.M.L.A. prin Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris – București, care a organizat de asemenea o expoziție și o conferință masonică, intitulată “Aspecte inedite din istoria francmasoneriei române”, unde au fost prezentate referate din partea Muzeului Național de Istorie al României și al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a Muzeului de Istorie Cluj-Napoca, a Marelui Orient al României și al altor cercetători și istorici români și străini.
Delegații A.M.M.L.A. au vizitat apoi Muzeul Masonic, Biblioteca Masonică, Magazinul Masonic, Templul Masonic Istoric al Marii Loji Naționale a României, unde și-au finalizat lucrările și au ales noul președinte A.M.M.L.A.
Am constatat cu toții, o satisfacție și un interes din partea multor membri A.M.M.L.A. privind istoria francmasoneriei române, ceea ce face ca România să fie cunoscută în plan internațional și prin această lucrare, care confirmă tradiția, credința unui popor frumos, ospitalier, cu o țară bogată, cu adevarat Grădina Maicii Domnului, așa cum a spus în vizita Sa în România Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea.
România astfel este integrată în marea familie universală, nu numai politic, economic, militar, dar și prin cultură, istorie, unde francmasoneria a jucat un rol important.
Ne rămâne să cunoaștem din izvoarele masoneriei române, cercetând, studiind modul cum au lucrat frații români acum 90-100 de ani înainte de Actul Marii Uniri, cum au lucrat acum 200-300, 500 de ani și mai bine.
Pentru că monumentele noastre istorice care uimesc și astăzi o lume întreagă, unele unice, înlocuiesc orice hârtie, document scris, precum, că au fost construite de bresle de oameni liberi și pricepuți în ale artei regale.
Așa cum primele scrieri din lume s-au identificat pe plăcuțele de la Tartaria pe Mureș în România, însumând semne, simboluri, ce exprimau gândirea umană de atunci, tot așa, poate că există și simbolurile masonice.
Muzeele din România, conservă obiecte, vechi de mii de ani, care au forme nu numai geometrice și numerice, dar cu un conținut puternic ezoteric al acelui timp, ce ar releva astăzi o reală înțelegere ezoterică, marcând tradițiile unei creații continue a întregului Univers, a Marelui Arhitect Al Universului.
In concluzie, are loc pentru prima dată, după zdrobirea comunismului, o astfel de Reuniune Masonică internațională, care a adus la București, experți în masonerie, frați avizați, care au ridicat mult ceața, confuzia, existența chiar în gândirea unor istorici români, care au pretins că știu masonerie și care din păcate, acum ne dăm seama ce mesaje inexacte au transmis opiniei publice în toată această perioadă.
Acum, toți știm că din respect pentru frații nostri, trebuie să fim foarte bine documentați, iar prezența și implicarea A.M.M.L.A. este un plus de susținere ca o adevărată zală, particică a Marelui Lanț Universal.
Lucrările Consiliului Coordanator al A.M.M.L.A.
22-25 Mai 2008, București, România
A.M.M.L.A. este o asociație internațională, tradițională, care cuprinde centre de studii și cercetare din foarte multe țări de pe glob, precum și muzee, biblioteci, arhive masonice prin reprezentanții lor, cercetători, istorici, personalități avizate din marea familie masonică universală.
În acest an, reuniunea anuală a găzduit-o Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București, cu sediul în București.
Prima zi a lucrărilor s-a desfășurat în Aula Academiei Române, unde timp de patru ore delegații A.M.M.L.A. au prezentat referate cu informații despre istoria francmasoneriei române din perioada lui Moroiu, Pangal, Sterea, etc. Preocupările cercetătorilor străini, privind istoria Francmasoneriei române, sunt intense, pentru că în această regiune a Europei a existat o întrepătrundere a activităților, culturii, obiceiurilor și tradițiilor mai multor popoare.
Relațiile interculturale pașnice de pe teritoriul României, sunt datorate și activităților intense ale lojilor masonice din țară, fie ele românești, franceze, maghiare, portugheze, germane, sârbești, spaniole, engleze, rusești, scoțiene, etc.
Toate acestea și-au lăsat o amprentă prezentă și astăzi în constelația de culturi a Europei.
Academia Română, care a înțeles foarte bine, de această dată, importanța acestei A.M.M.L.A., a organizat pentru prima dată o expoziție masonică, cu obiecte avute în patrimoniu, adăugându-se documentele și obiectele Centrului Național de Studii Francmasonice din România, condus de Horia Nestorescu Bălcești și ale Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris-București, condus de Viorel Dănacu.
Au participat la vernisajul expoziției masonice toți delegații A.M.M.L.A., academicieni români, ambasadori și atașați culturali acreditați la București, directori de muzee, biblioteci și arhive masonice din multe județe ale României, precum și francmasoni, oameni liberi de la Marea Lojă Națională a României, Marele Orient al României s.a.m.d.
Dovada existenței unei lucrări masonice extraordinare pe teritoriul României a provocat un interes senzațional cercetătorilor, experților în masoneria din lumea întreagă.
Francmasoneria nu există de la Anderson până azi sau de la Galați 1717, ci ea a început încă de la construcția Templului lu’ Solomon.
Astfel că nu numai documentele pot confirma, dar dezbaterile unor ipoteze aduse la masa discuțiilor înseamnă un plus de cunoaștere a unui trecut extrem de controversat.
A doua zi, Muzeul Național de Istorie al României a găzduit lucrările A.M.M.L.A. prin Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-București, care a organizat de asemenea o expoziție și o conferință masonică, intitulată “Aspecte inedite din istoria francmasoneriei române”, unde au fost prezentate referate din partea Muzeului Național de Istorie al României și al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a Muzeului de Istorie Cluj-Napoca, a Marelui Orient al României și al altor cercetători și istorici români și străini.
Delegații A.M.M.L.A. au vizitat apoi Muzeul Masonic, Biblioteca Masonică, Magazinul Masonic, Templul Masonic Istoric al Marii Loji Naționale a României, unde și-au finalizat lucrările și au ales noul președinte A.M.M.L.A.
În concluzie, am constatat cu toții, o satisfacție și un interes din partea multor medmbri A.M.M.L.A. privind istoria francmasoneriei române, ceea ce face ca România să fie cunoscută în plan internațional și prin această lucrare, care confirmă tradiția, credința unui popor frumos, ospitalier, cu o țară bogată, cu adevarat Grădina Maicii Domnului, așa cum a spus în vizita Sa în România Sanctitatea Sa, Papa Ioan Paul al II-lea.
România astfel este integrată în marea familie universală nu numai politic, economic, militar, dar și prin cultură, istorie, unde francmasoneria a jucat un rol important.
Am prezentat cererile de candidatură pentru următorii membri: Centrul Național de Studii Francmasonice din România, condus de Horia Nestorescu Bălcești și Centrul Independent de Studii Ezoterice din România, condus de Vlad Sauciuc.
Anul viitor, A.M.M.L.A., va primi din România încă doi candidați, cei sus amintiți, astfel că România va fi, susținută și reprezentată de trei stâlpi solizi, responsabili, puternic implicate, respectiv cele trei centre, astfel că nu vor mai exista confuzii, ceață, care se împrăștie uneori asupra țării noastre și a ordinului nostru.
Încet, încet se alege neghina de grâu, rămânând cei aleși cu vocație, cu gândire, trăire masonică, cu o educație și un comportament masonic, al unui om liber, demn, respectat și recunoscut de frații lui.
Ne rămâne să cunoaștem din izvoarele masoneriei române, cercetând, studiind modul cum au lucrat frații români acum 90-100 de ani înainte de Actul Marii Uniri, cum au lucrat acum 200-300, 500 ani și mai bine.
Pentru ca monumentele noastre istorice care uimesc și astăzi o lume întreagă, unele unice, înlocuiesc orice hârtie, document scris, precum că ar fi fost construite de bresle de oameni liberi și pricepuți în ale artei regale.
Așa cum primele scrieri din lume s-au identificat pe plăcuțele de la Tărtăria pe Mureș în România, însumând semne, simboluri, ce exprimau gândirea umană de atunci, tot așa, poate că există și simbolurile masonice.
Muzeele din România, conservă obiecte, vechi de mii de ani, care au forme nu numai geometrice și numerice, dar cu un conținut puternic esoteric al acelui timp, ce ar releva astăzi o reală înțelegere exoterică, marcând tradițiile unei creații continue a întregului Univers, a Marelui Arhitect Al Universului.
CENTRUL REGIONAL DE STUDII FRANCMASONICE PARIS – BUCUREȘTI