CELEBRAM ROMANIA CENTENARA(1918-2018)

Viorel Danacu a infiintat prima Loja Sateasca din lume

Monumentul Candela instalat de Viorel Danacu la Alba Iulia si inchinat eroului Horea si rascoala de la 1784

Revista Cuvant Masonic-editata de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

1 DECEMBRIE 2018, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI MANIFESTAȚII MASONICE CENTENARE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE 2018

Evenimentul nr. I/23 ianuarie 2018. Deschiderea manifestațiilor masonice centenare ale anului 2018.

La Templul Masonic din București a avut loc o reuniune masonică națională, care a deschis seria de manifestații masonice centenare de pe întreg cuprinsul României. Prin Hotărârea tuturor membrilor Marelui Consiliu, a membrilor Supremului Consiliu Roman al Ritului Scoțian Antic și Acceptat ai MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și a membrilor Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București, s-a convenit în comun acord prin vot deschis ca în 2018 să organizăm o serie de manifestații masonice pe întreg cuprinsul României, dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Astfel, s-a făcut o primă declarație masonică publică cu o zi înainte de 24 ianuarie 2018, în ziarul Libertatea, respectiv primul și singurul VIDEO / CENTENAR 1918-2018 al Marelui Maestru Viorel Dănacu.

Citeşte întreaga ştire: VIDEO / Centenar 1918-2018: Marea Unire a fost influențată din ”umbră” de Masonerie

Evenimentul nr II/ Reuniunea Masonică A.M.M.L.A. din Corfu.

Asociatia Masonică a Muzeelor, Librariilor și Arhivelor Masonice din lumea întreagă (A.M.M.L.A.), cu sediul la Bruxelles, a reunit toți membrii în Consiliul Coordonator anual, în CORFU, în 05-08 iulie 2018.

Lucrările A.M.M.L.A. au fost găzduite de Masonic Museum,,Phoenix of Corfu” de la  Marea Lojă Națională a Greciei, care au organizat o serie de evenimente masonice deosebite, ocazie în care au fost dezbătute subiectele de pe Ordinea de zi-A.M.M.L.A., schimburi de informații masonice și o cunoaștere aprofundată a masoneriei în lume.

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris București(C.R.S.F.P.B.) a fost reprezentat de o delegație condusă de Col.(R)Dr.Viorel Dănacu, Preșdedinte și Mare Maestru al MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice.

Il:. Fr:. Viorel Dănacu, a oferit tuturor participanților A.M.M.L.A., revista CUVÂNT MASONIC, ediția centenară, 2018, editată în limba franceză și română.

Revista CUVÂNT MASONIC, ediția centenară 2018, on-line, o vizualizati pe site-ul www.cuvantmasonic.ro, sublinkul revistă și este dedicată CENTENARULUI MARII UNIRI de la 1918, în memoria fraților români unioniști, care aproape toți au fost francmasoni.

Marele Maestru al MARII LOJI NAȚIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice, Il:. Fr:. Viorel Dănacu, a susținut public la Conferința Masonică Internațională din Corfu, un referat cu titlul: Influiența Francmasoneriei Române și Internaționale asupra Marii Uniri de la 1918, Partea a II-a, reamintind că Partea I-a a susținut-o la Londra, la reuniunea A.M.M.L.A. din 2017, de la Marea Lojă Unită a Angliei(U.G.L.E.), cu ocazia manifestațiilor dedicate aniversării a 300 de ani de la constituirea U.G.L.E.

Informații pe site-ul :ammla, ammla.org/jml30/, www.masonerie.com , www.cuvantmasonic.ro ,

Evenimentul nr.III/Consacrarea Primei Marii Loji Regionale a României.

În 23 iunie 2018, la Arad, fraţii din MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice, de pe întreg cuprinsul ţării, s-au reunit în Conventul de constituire, consacrare şi instalare a MARII LOJI REGIONALE „SEVER FRENŢIU” A ROMÂNIEI şi al SUPREMULUI CONSILIU ROMÂN AL RITULUI SCOŢIAN ANTIC ŞI ACCEPTAT.

Ceremoniile masonice ritualice au fost conduse de Marele Maestru, Suveranul Mare Comandor, Preaputernicul Frate Viorel Dănacu, împreună cu membrii Marelui Consiliu şi al Supremului Consiliu Român al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat.

Evenimentele de constituire, consacrare şi instalare a MARII LOJI REGIONALE „SEVER FRENŢIU” A ROMÂNIEI și al SUPREMULUI CONSILIU ROMÂN AL RITULUI SCOŢIAN ANTIC ŞI ACCEPTAT, au fost dedicate tuturor fraţilor care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918,  începută cu trei secole în urmă de Mihai Viteazul, care a realizat pentru scurt timp această Mare Unire.

Constituirea, consacrarea și instalarea MARII LOJI REGIONALE „SEVER FRENŢIU” A ROMÂNIEI, ÎMPREUNĂ CU SUPREMUL CONSILIU ROMÂN AL RITULUI SCOŢIAN ANTIC ŞI ACCEPTAT, face parte din Programul Naţional de Descentralizare a masoneriei române postdecembriste, care a fost fărâmiţată şi plină de conflicte permanent, corupţie şi îndepărtarea de la ritualurile masonice.

Programul Masonic Naţional de Descentralizare, promovat de Il:.Fr:. Viorel Dănacu, Mare Maestru, Suveran Mare Comandor, conferă constituirea, consacrarea şi instalarea de Mari Loji Regionale, corespunzatoare celor opt regiuni ale României, astfel încât, fraţii să-şi poată construi Temple Masonice regionale, toate finanţele să rămână în teritoriu, fraţii să nu mai fie nevoiţi să parcurgă distanţe foarte mari, făcând  cheltuieli la fel de mari până la Bucureşti, ş.a.m.d.

Această formă de funcţionare pe regiuni este şi în Anglia, care are Mari Loji Provinciale şi în Germania, care are Mari Loji pe landuri sau în India pe regiuni corespunzătoare punctelor cardinale, apoi toate având o formă unitară de Marile Loji Unite ale Angliei, Germaniei, Indiei, etc.

Acum la ceas aniversar, sărbătorind atât constituirea, consacrarea şi instalarea acestei juste şi perfecte piramide masonice româneşti, care este prima Mare Lojă Regională, la Arad, cât şi Centenarul Marii Uniri de la 1918, să ne unim printr-un lanţ al fraternităţii cu toţii, într-o aceeaşi fiinţă naţională, aşa cum zice Sfânta noastră Biserică Ortodoxă Română, pentru a construi împreună o lume mai bună şi mai paşnică, pentru a ne ocupa locul legitim pe care îl merităm în lume.

Informațiile suplimentare le găsiți în publicațiile de mai jos.

O nouă LOJĂ MASONICĂ la Arad. Aprinderea Luminilor va avea loc la …

https://newsar.ro/o-noua-loja-masonica-la-arad-sambata/

Masonii s-au reunit în număr mare, la Arad. Ce s-a ÎNTÂMPLAT şi ce …

https://newsar.ro/masonii-s-au-reunit-in-numar-mare-la-arad-ce-s-a-…

Conclav masonic la Arad! Fratii din Timisoara si din intreaga tara au …https://www.impactpress.ro/…/conclav-masonic-la-arad-fratii-din-ti…

https://newsar.ro/stiri…/marea-loja-regionala-sever-frentiu-a-romani…

Am AFLAT ce au făcut, ÎN CULISE, masonii din toată ţara reuniţi la …

https://newsar.ro/am-aflat-ce-au-facut-in-culise-masonii-din-toata-ta..

Evenimentul nr. IV/Consacrarea Primei Loji fondatoare a Marii Loji Regionale a Transilvaniei.

În 17 noiembrie 2018/6018, la Orientul Cluj Napoca, a fost consacrată prima lojă masonică din cele trei loji fondatoare a Marii Loji Regionale a Transilvaniei şi anume: R:.L:.,,CASTRUM CLUS”, nr. 01,

Astfel masoneria română trebuie să regenereze, devenind o instituţie respectabilă, de prestigiu, aşa cum a fost acum 100 de ani, când toţii unioniştii Marii Uniri de la 1918, erau şi francmasoni.

Dedicăm constituirea, consacrarea şi instalarea R:.L:.,,CASTRUM CLUS” tuturor fraţilor care au contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1918,  începută cu trei secole în urmă, de Mihai Viteazu.

Evenimentul nr. V/Conferință Masonică Publică, lansare Revista CUVÂNT MASONIC, editie centenară, la Cluj Napoca,

În 17 noiembrie 2018, la Muzeul de Artă din Cluj Napoca, sala Tonitza, Marele Maestru Viorel Dănacu, a susținut o Conferință Masonică Publică și lansarea revistei Cuvânt Masonic, ediție centenară, 2018, cu participarea fraților din toată țara și a unui public foarte numeros. Evenimentul a fost dedicat tuturor fraților conducători ai tuturor revoltelor, răscoalelor, războaielor de până la 1918, care au fost și francmasoni, pe parcursul celor trei secole de la Mihai Viteazu încoace, a fratelui Alexandru Vaida Voevod, care a adus o contribuție însemnată ca șef al delegației române la Conferința de Pace de la Paris din 1919, unde a făcut pledoarie pentru recunoașterea actului Marii Uniri de la 1918.

http://muzicainstantelor.ro/index.php/2018/11/18/marele-maestru-viorel-danacu-descentralizeaza-si-spiritualizeaza-marea-loja-nationala-a-romaniei/

Evenimentul nr. VI/Dezvelirea primului și singurului Monument Masonic Centenar Român de pe întreg cuprinsul țării.

Sâmbătă 24 noiembrie 2018, la Arad, fraţii din MAREA LOJĂ REGIONALĂ „SEVER FRENŢIU” A ROMÂNIEI, Obedienta consacrată în anul centenar de Marele Maestru Viorel Dănacu, în cadrul Programului Național de descentralizare a masoneriei române, cu constituirea de Mari Loji Regionale, împreună cu frații  din MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice şi membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, conduse de Viorel Dănacu, s-au reunit pentru a omagia pe înaintaşii noştri, unioniştii de la 1918, care foarte mulţi au fost şi francmasoni, prin dezvelirea Monumentului Masonic Centenar Român.

Ceremoniile masonice ritualice au fost conduse de Marii Maeştrii, Suverani Mari Comandori, Ilustrul Frate Ciprian Emanuel Cristea şi Ilustrul Frate Frate Viorel Dănacu, împreună cu fraţii de pe întreg cuprinsul ţării.

Masoneria, fie ca instituţie, fie ca francmasoni, a influienţat în mod pozitiv, Marea Unire de la 1918, aşa cum dealtfel aproape toţi conducătorii răscoalelor, revoltelor care au avut loc de-a lungul celor trei secole, începând de la Mihai Viteazu, au fost şi francmasoni.

Masoneria şi masonii acelor vremuri au fost mari patrioţi, cu principii sănătoase, cu o înaltă ţinuta morală, erau foarte discreţi, chiar secreţi, deoarece masoneria nu a fost o societate la vedere.

Aradul fiind locul unde s-au semnat primele documente unioniste, găzduieşte şi primul MONUMENT MASONIC CENTENAR ROMÂN, care să amintească peste generaţii că francmasoneria a fost şi rămâne una din cele mai longevive organizaţii din lume, a elitelor, înţelepţilor, a oamenilor luminaţi, care a avut un rol hotărâtor în evoluţia emancipării omenirii.

MONUMENT MASONIC CENTENAR ROMÂN, este alcătuit din metal şi piatră, este alcătuit din 4 triunghiuri, unul la bază, orizontal şi trei triunghiuri verticale, care împreună realizează un complex architectural unic, cu o simbolistică masonică adânc înfiptă în tradiţiile, obiceiurile şi spiritualitatea poporului român, în memoria tuturor fraţilor noştrii deopotrivă martiri şi eroi.

Dorim ca acest monument să dăinuie peste veacuri, iar la aniversarea bicentenarului Frații noștri să-L roage pe MARELE ARHITECT AL UNIVERSULUI să nu-și ia ochiul cel atotvăzător și atotcunoscător de la patria noastră ROMÂNIA .

Din cuvântarea Marelui Maestru Viorel Dănacu, la dezvelirea Primului Monument Masonic Centenar Român:,,Vă rog ca împreună să ne concentrăm energiile ca la acest ceas ceremonios,îin anul centenar, cândîimplinim 100 de ani de la Marea Unire de la 1918, să ne unim, să fiim solidari, pentru a aduce un pios omagiu, vie recunoștiință tuturor eroilor neamului, care de la Mihai Viteazul încoace, si-au jertfit viața pentru libertate, egalitate, fraternitate, dreptateșsi unitate.Noi francmasonii din Marea Lojă Regională,,Sever Frențiu” a României, împreună cu frații din Marea Lojă Regională a României-Lojile de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și membrii Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București, dezvelim primul și singurul Monument Masonic Centenar Român, realizat în anul centenar, de pe întreg cuprinsul României, în memoria tuturor initiaților știuți și neștiuți și neinițiaților,  unioniștilor francmasoni, care se află în spațiu public. Dacă există Monumentul Aviatorilor, al Pompierilor, al Eroilor Sanitari, etc. a venit vremea ca și Masoneria română după 30 de ani de ieșire la lumină, după 40 de ani de oprimare și interzicere din cei 45 de ani de ciumă roșie, să dezvelească aici la Arad, Monumentul Masoneriei Române.Mor cu sufletul împăcat și cu conștiința mulțumită că Bunul Dumnezeu ne-a dat puterea, nouă fraților din Lojile de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice să împlinim acest lucru bine facut, grație autorului, domnului Camil Pacurar, care a avut o imaginație genială, aceea a Complexului arhitectural a 4 triunghiuri pe ale caror fiecare trei laturi, rămân pe veci scrise cu litere de aur: LIBERTATE, EGALITATE ȘI FRATERNITATE.Am mai dezvelit în interiorul Ordinului Masonic Român, în curtea primului Templu Masonic Român, Templul Masonic Istoric din strada Radu de la Afumați, din București, o troiță masonică cu simboluri masonice, sfințită în memoria tuturor francmasonilor români trecuți la Orientul Etern.Fie ca acest Monument Masonic Centenar să dăinuie peste generații, în amintirea fraților noștri care sunt acum la Orientul Etern.

Conform zicerii noastre masonice:

JELIM, JELIM, JELIM, DAR SPERĂM!

Primul MONUMENT MASONIC CENTENAR din România, DEZVELIT …

https://gazetalocala.ro/…/primul-monument-masonic-public-din-ro…

SURPRIZĂ: Un nou monument dedicat Marii Uniri, dezvelit la Arad …

https://newsar.ro/surpriza-un-nou-monument-dedicat-marii-uniri-de…

 Evenimentul nr. VII/Prima și singura Monedă Masonică Centenară din România.

Cu ocazia dezvelirii Monumentului Masonic Centenar de la ARAD, Il:. Fr:. Ciprian Emanuel Cristea, Mare Maestru şi Suveran Mare Comandor a oferit unor personalităţi marcante din România, 50 de monede aniversare emise cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, care au inscripţionate pe faţă:,,MAREA LOJĂ REGIONALĂ ,,SEVER FRENŢIU”A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice”, iar spre centru simbolul capului de lup dacic care îşi înghite coada, iar pe verso: ,,MONUMENTUL MASONIC CENTENAR ROMÂN” şi imaginea acestuia, ,,Orienrul Arad 24 noiembrie 2018/6018” şi pe o laterală a triunghiului sunt marcaţi anii Centenarului: ,,1918-2018”. Moneda este realizată în memoria tuturor francmasonilor trecuţi la Orientul Etern, care au luptat pe parcursul celor trei secole de la Mihai Viteazu, pentru realizarea Marii Uniri de la 1918.

,,Să aducem mulţumiri tuturor fraţilor care au contribuit la realizarea în timp a Marii Uniri de la 1918, printr-o lucrare masonică curată profound spirituală şi tradiţională, cu credinţă în Dumnezeu şi un patriotism total, sub deviza: LIBERTATE, EGALITATE, FRATERNITATE.

Noi fraţii de astăzi din Lojile de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice de pe întreg cuprinsul României, trebuie să facem O MASONERIE ROMÂNEASCĂ, O MASONERIE PENTRU ROMÂNI, O MASONERIE PE ÎNŢELESUL ROMÂNILOR, O MASONERIE MORALĂ, SPIRITUALĂ, TRADIŢIONALĂ ŞI RITUALICĂ, Baniera masonică având inscripţionate următoarele: LIBERTATE, EGALITATE, FRATERNITATE, pentru a reda prestigiul masoneriei pe de o parte, iar pe de altă parte să reconstruim România,, din mesajul Il:.Fr:.Viorel Dănacu.

Mulţumim fraţilor şi  Marelui Maestru, Suveran Mare Comandor al Marii Loji Regionale ,,SEVER FRENŢIU” a ROMÂNIEI, Il:Fr:. CIPRIAN EMANUEL CRISTEA 33, pentru semnificativa contribuţie in realizarea edificiului monumental, cu ecou în lumea întreagă, dar şi în …timp.

Mulțumim, de asemenea, Marelui Maestru, Suveran Mare Comandor al MARII LOJI NAŢIONALE A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice, Il:.Fr:.Viorel Dănacu 33, care ne-a îndrumat și a fost alături de noi în realizarea MONUMENT MASONIC CENTENAR ROMÂN.

Nu în ultimul rând, mulțumiri sculptorului Camil Pacurar, artist desăvârșit, personalitate a lumii artistice arădene, care a știut să transpună în metal și piatră visul nostru de a omagia ANUL CENTENAR AL MARII UNIRI cum se cuvine.

O MONEDĂ A MASONERIEI va fi lansată în România cu ocazia …

Monedă a Masoneriei, lansată la Arad cu ocazia celebrării …

Evenimentul nr VIII/Conferință Masonică Publică, lansare revista CUVÂNT MASONIC, ediție centenră.

Totodată în sala Ferdinand a Primăriei din ARAD, a avut loc Conferinţa masonică publică cu prezentarea de catre Marele Maestru Viorel Dănacu, Presedintele Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti, a referatelor pe care acesta le-a sustinut la Londra în 2017 şi în Corfu în 2018, cu tema: Influienţa francmasoneriei române şi universale asupra Marii Uniri de la 1918.

Au luat cuvantul Domnul Profesor universitar Marius-Ioan GREC, Decan al Facultatii de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative din cadrul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, arheolog expert si expert evaluator in domeniul istorie-teologie, care a vorbit despre însemnătatea Marii Uniri de la 1918.

Marele Maestru, Suveran Mare Comandor al Marii Loji Regionale ,,Sever Frențiu” a României, Ilustrul frate Ciprian Emanuel Cristea, a vorbit despre rolul pe care l-a avut francmasoneria româna la Marea Unire de la 1918.

Deasemenea Marele Maestru Viorel Dănacu a lansat revista CUVÂNT MASONIC, ediție centenară 2018, publicaţie tipărită în română şi franceză, care a fost oferită tuturor participanţilor, membrilor Asociatiei Muzeelor, Bibliotecilor, Librăriilor şi Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles (A.M.M.L.A.), ambasadelor, tuturor marilor cancelarii ale lumii, instituţii publice, universităţi, culte religioase, fiind un mijloc extraordinar de informare, studiu şi documentare despre rolul masoneriei asupra societăţii şi oamenilor.

COMUNICAT DE PRESĂ – Necenzurat MM

Evenimentul nr. IX/Editarea Broșurii Masonice Centenare 2018, de frații din R:.L:.Athenaeum, Or:. București.

Broșura Masonică Centenară, a fost elaborată de frații din Respectabila Loja ATHENAEUM, de la Orientul București, sub coordonarea Oratorului, Secretarului, Venerabilului și a celorlalți respectabili frați.

Broșura Masonică Centenară, 2018 a fost tipărită de frații din Arad, prin grija Ilustrului Frate Mare Maestru și Suveran Mare Comandor al  Marii Loji Regionale ,,Sever Frențiu” a României, Ilustrul frate Ciprian Emanuel Cristea și oferită la manifestațiile masonice centenare din Arad și din țară.

Vor mai avea loc manifestații masonice centenare în decembrie 2018 după cum urmează:

Evenimentul nr.X/07.12.2018/Conferință Masonică Publică și lansare de revistă masonică CUVÂNT MASONIC, ediția centenară 2018, la GALAȚI.

Eveniment nr. XI/la ALBA IULIA în decembrie 2018, dedicat Marii Uniri de la 1918, găzduit de Respectabila Lojă HORIA, CLOȘCA și CRIȘAN de la Orientul ALBA IULIA.

Evenimentul XII/Manifestație masonică la Templul Masonic Istoric din București/15 decembrie, a fraților din MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice și a membrilor Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris București, găzduite de Respectabila Lojă ATHENAEUM de la Orientul București.

Manifestațiile din luna decembrie 2018, vor fi mediatizate ulterior.

Revista CUVÂNT MASONIC edițiile 2018, 2017, edițiile centenare, în română și franceză, ediții on-line, se pot vedea pe http://www.cuvantmasonic.ro/cat/revista-cuvant-masonic/

după ce se încarcă toate revistele în partea de jos a paginii, de sub textele anterioare din linkul respectiv.

Cu bucurie și dragoste frățească,

LA MULȚI ANI ROMÂNIA !!!

Am zis!

Marele Secretariat

Marea Loja Nationala a Romaniei-

Lojile de Ritualistica Comparata si Cercetari Masonice,

Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucuresti

 

 

Lasă un răspuns